Westland Media
Sinds 2004

Gemeentelijke locaties waar Oekraïense Vluchtelingen worden opgevangen

De Lier, Burgemeester Crezeelaan 97 personen.

Monster Haagpad                                      96 personen.

Honselersdijk, Homeflex                       104 personen.

Poeldijk Arckelweg                                    34 personen.

17 november 2022;  Ook worden ca. 500 mensen via particulieren opgevangen.  Als je vluchtelingen spreekt willen de meeste zo snel mogelijk terug, maar door de steeds veranderende omstandigheden in de hele Oekraïne is het risico enorm groot. Bovendien zijn veel woningen zodanig vernietigd dat het meest onmogelijk is terug te keren naar de verlaten woning. Onzekerheid wat de toekomst zal brengen geeft veel stress.                Hoe de overheid op de lange duur omgaat met deze mensen is nu nog een open vraag. Ook dat is een punt van onzekerheid.


Westlandse vluchtelingen worden beschermd door gemeente

Woensdag 8 juni 2022; Toen vorige week wantoestanden werden gemeld dat vrouwen uit de Oekraïne wurgcontracten hadden getekend en tewerk waren gesteld bij Vreugdenhil Bulbs & Plants in `s-Gravenzande, hebben wij de gemeente gevraagd hoe zij omgingen met de vluchtelingen die hier vertoeven. Onderstaande de reactie van een woordvoerder van de gemeente die duidelijk aangeeft goed en serieus bezig te zijn met de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.  De vrouwen die bij Vreugdenhil aan het werk waren zijn via een  uitzengbureau in Polen, JanPol, dáár geronseld en waren dus niet ingeschreven bij de gemeente Westland. Vreugdenhil heeft het contract met JanPol opgezegd waarna de vrouwen via een ander uitzendbureau een serieus contract hebben gekregen voor zes maanden.

"De gemeente voert altijd controles uit, niet alleen op het gebied van arbeid gericht op vluchtelingen uit de Oekraïne. Enige verschil is dat hierop wel vaker wordt gecontroleerd om eventuele misstanden in een vroeg stadium op te sporen. Om vluchtelingen uit de Oekraïne voor te bereiden om hier te gaan werken zijn er vooraf voorlichtingsavonden georganiseerd. Naast uitleg over de arbeidsvoorwaarden, werd ook gewezen op eventuele misstanden en werden tips gegeven hoe je dit soort zaken kunt signaleren. Daarnaast werkt de gemeente samen met uitzendbureaus die voldoen aan keurmerken wat wantoestanden tegen moet gaan. Daarbij worden alle vormen van ‘vluchtelingen’ door de gemeente opgevangen en gesteund waar nodig".

"Ook al zijn dit soort praktijken niet wenselijk en doet de gemeente er alles aan om ze tegen te gaan, excessen blijf je houden, daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Note. Na contact met enkele vluchtelingen bevestigen zij ook in dit geval de goede zorgen en begeleiding van de ambtenaren die belast zijn met de opvang.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te overdenken..! Voor diegene die zich niet realiseren wat er écht aan de hand is in de Oekraïne moet onderstaand maar lezen!

Het is verbazingwekkend dat mensen uit het Westland, wellicht ook elders, kritiek hebben op het opvangen van vluchtelingen uit de Oekraïne. Voor diegene is het onderstaande ( integraal als bron)  een deel van een artikel overgenomen uit de Volkskrant van 3 juni 2022 door Stieven Ramdharie.

Vernietiging gaat snel. De schade is enorm! 

Er zijn 227 fabrieken en bedrijven vernietigd, beschadigd of in beslag genomen door de Russen, evenals 643 ziekenhuizen en andere zorginstellingen, 1.123 scholen, bijna 24 duizend kilometer aan wegen, 621 kinderdagverblijven, 192 culturele gebouwen, 104 duizend auto’s, 295 bruggen en 115 kerken en andere religieuze gebouwen.
600 miljard dollar schade! … na 100 dagen oorlog..!
In totaal is zo’n 44 miljoen vierkante meter woonoppervlakte vernietigd of beschadigd in vijf steden, waaronder Marioepol en Charkiv. Twee andere steden dreigen binnenkort onbewoonbaar te worden. De Russen willen na de inname van Severodonetsk, Kramatorsk en Slovjansk zwaar bestoken.

Als het aan een groep Europese landen ligt, wordt de 300 miljard dollar die de Russische Centrale Bank heeft uitstaan in het buitenland in beslag genomen en aan Kyiv gegeven. Het geld moet gebruikt worden voor de wederopbouw van Oekraïense steden.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Portretten vluchtelingen Oekraïne


Verplaatsing Oekraïense vluchtelingen

Op 20 mei 2022 moesten ca. 30 vluchtelingen van vakantiepark Vlugtenburg verhuizen naar het gebouw van de Sportraad aan de Arckelweg in Poeldijk. Met het aankomende vakantieseizoen  worden de huisjes op Vluchtenburg nu bezet door vakantiegangers. 


IMG_0306 (3) - kopie
IMG_0306 (3) - kopie
IMG_0301 (2) - kopie
IMG_0301 (2) - kopie
IMG_0319 (2) - kopie
IMG_0319 (2) - kopie
IMG_0333 - kopie
IMG_0333 - kopie
IMG_0329 (1) - kopie
IMG_0329 (1) - kopie

Opvang vluchtelingen Oekraïne in Westland

Ik schrijf zaterdag  2 april 2022 en ontmoet vluchtelingen uit de Oekraïne. Mensen in hun ogen kijken die net gevlucht zijn uit een oorlogsgebied is anders dat ze zien op televisie. Ze zijn precies één week in Nederland. Nu zitten ze tegenover mij en vertellen wat ze hebben meegemaakt. Ik zie nu effectief hun blikken  van nog steeds ongeloof, ontreddering machteloosheid en angst wat de toekomst zal brengen.

Welk lot ondergaat de achtergebleven familie? Kateryna Aufri (32) verteld dat ze plotseling moest vluchten. Het enige was snel haar papieren pakken en vlug een kleine tas inpakken om een vellig heenkomen te zoeken. Eerst nog naar haar ouders en familie in het midden van het land om samen te vluchten, maar haar familie wilde blijven. Zij zijn nog opgegroeid in het oude totalitaire systeem en onderschatten de situatie. Daarop ging Kateryna alleen op de vlucht ook haar vriend achterlatend. Hij is pacifist en wil zeker niet met wapens vechten maar is sterk op Telegram waar hij schrijft over de verschikkingen van de oorlog en bijhoudt wat de Russische agressor voor verschikkingen aanricht in de Oekraïne.

Ivan (23) uit de stad  Dnipro (grote stad in het midden van het land) liet mij net binnengekomen foto`s zien op zijn telefoon van de vernietigingen die de Russen in zijn woonomgeving hadden aangebracht. Die liegen er niet om en waren verschrikkelijk om te zien. Hij is gevlucht met zijn moeder, stiefvader, broer en herdershond die zij per se wilde meenemen, anders had het beest het niet overleeft, ‘en gelukkig hier werd toegelaten’, zegt Ivan. Mannen vanaf achttien tot zestig jaar moeten achterblijven om te vechten voor de vrijheid van de Oekraïne. Door de zwakke gezondheid van Ivan mocht hij het land verlaten.                                                                                                                                                                                                                                              

Toen ik binnenkwam in het appartement van Evreniia (53) vroeg ze gelijk. Koffie of thee? Ja, zelfs in deze situatie toch gastvrij. Zij is gevlucht met haar twee dochters uit Kharkiv (Charkov). Haar man was voor de oorlog al overleden. Zij wilde niet het risico lopen dat haar twee kinderen iets zou overkomen maar had eigenlijk geen keuze door de aanhoudende bombardementen.                                                                                                                                                                                                                                  

Nasr, Snezhana en hun twee jonge dochters Siuzana en Millana beleefde tussen alle ellende veel plezier aan de gratis fietsen die deze week werden geschonken voor algemeen gebruik. Zij vluchtte uit Kiev. Ook zij zijn net een week in Nederland. Nasr mocht het land wél verlaten omdat hij een Jordaans paspoort heeft.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen die ik sprak wilde allemaal terug zodra de situatie dit toelaat. De meeste mensen spreken redelijk tot goed Engels en hebben een hoge graad van ontwikkeling. Zelfs 67% van de Oekraïense jongeren zijn hoog opgeleid. Zij willen vrijheid, democratie en vrijheid van meningsuiting. Zich ontwikkelen en meedoen in de moderne wereld waar mensenrechten gelden en niet de tirannie van het verschrikkelijke Russische regime van een krankzinnige Poetin die zijn volk onderdrukt en nu ook mede door de sancties uit het westen enorme schade en ellende aanricht in eigen land. Wie gaat hem stoppen? Vlak voordat ik vertrok vertelde iemand mij nog dat bekende van hem met bussen vervoerd waren naar Rusland als zijnde vluchteling. (Hadden wij in het Westen al van gehoord) Maar niet dat hun waardevolle bezittingen en vooral hun papieren waren afgenomen en daarvoor in de plaats een klein papiertje  kregen. Zij kunnen Rusland niet meer verlaten..!
Wat een geweldig moedig volk zijn de Oekraïners. Wat wisten wij in het Westen van dit hoogontwikkelde land die zijn plaats in de wereld wil innemen als een vrij land waar mensenrechten gelden. Welk volk vecht zó voor zijn vrijheid. Diep respect..!

De gemeente Westland heeft voor goede locaties gezorgd en zeker de appartementen van HomeFlex locatie Elsenbosch (120)  zijn uiterst geschikt om de vluchtelingen op te vangen. De vluchtelingen spreken hun complimenten uit voor de uitstekende opvang.  Andere l opvanglocaties zijn Vakantiepark Vlugtenburg (80) in `s-Gravenzande  en het Carlton Hotel in Naaldwijk (171). Kleding, speelgoed, dagelijkse voedselvoorziening en allerhande vragen worden beantwoord door de gemeentemedewerkers. Complimenten zijn op zijn plaats!


IMG_0703 (2)
IMG_0703 (2)
IMG_0699 (2)
IMG_0699 (2)
IMG_0702 (2)
IMG_0702 (2)
IMG_0711 (2)
IMG_0711 (2)
IMG_0693 (2)
IMG_0693 (2)
IMG_0722 (2)
IMG_0722 (2)
IMG_0714 (2)
IMG_0714 (2)
IMG_0712 (1)
IMG_0712 (1)

V.l.n.r. Kateryna met alles wat ze mee kon nemen.  Ivan met zijn moeder. Evreniia met één dochter (andere was even weg) Familie Nassr-Snezhana. Deel van de locatie van HomeFlex Elsenbosch.