"Wine Review Professional"

"Wine Review Professional" is een rubriek die wijnen beoordeeld die worden ingestuurd door importeurs, wijnhandelaren en wijnproducenten. De beoordeling is volledig objectief en zonder enig winstoogmerk. Let Op! Stuur alléén wijnen in waarvan je overtuigd bent van de kwaliteit, anders krijg je een dito beoordeling. Ook worden soms wijnen zelf ingekocht om te beoordelen.

 

Ook in Westland goede wijnimporteur

4 april 2018; De wijnhandel is een prachtige business waar keihard gewerkt wordt door producenten maar zeker ook door mensen die werken als importeur en hun wijnen, 'aan de man moeten brengen'. Wijnimporteur Arjan van der Pot (foto) van GrapeWines uit Naaldwijk heeft een aantal mooie wijnen ter beoordeling aangeboden. Een gedreven importeur die kennis heeft van zaken getuige de ingestuurde wijnen. Westland kan wel goede wijnimporteurs gebruiken, alleen moeten wij die wel willen ontdekken.

 VIEIRA de SOUSA Reserva 2015, Douro DOC Matured in Oak, Tinto (Rood) Portugal

Mooie fles en etiket. Goede kurk, zachte geur (neus), romig, je hebt wel iets in het glas bij het inschenken, robijn rode kleur, eerste aanzet krachtige wijn, goed gebruik van het hout en balans, mooi, in een groot (kristal) glas schenken, dan komt hij het beste tot zijn recht, niet licht koelen, smaakvolle wijn, goede afdronk, breed inzetbaar zowel culinair als gewoon, 'lekker drinken'. Wat deze wijn speciaal maakt zijn de druivensoorten Touriga Franca en Touriga Nacional wat typisch Portugese variëteiten zijn. Kleine productie. Ik zou hem snel kopen.

VIEIRA de SOUSA Reserva 2016 Douro DOC Matured in Oak, Branco (wit) Portugal

Mooie fles en etiket. Goede kurk, helder lichte wijn, licht fruitige neus, krachtige aanzet en goede zuren die in balans zijn. Goed houtgebruik (in Frans eiken opgevoed) wat deze wijn versterkt. Technisch goed gemaakt omdat de zuren overeind blijven. Dat heeft niet iedere wijnmaker goed in de vingers. Deze wijn is culinair goed inzetbaar maar zeker ook als aperitief. Goede afdronk in zuur en bitters. Geen beginnerswijntje. Wel aparte wijn mede omdat hij gemaakt is van de autochtone Portugese druivensoorten Rabicato, Viosinho en Gouveio. Mooie wijn!

U kunt rechtstreeks contact opnemen met GrapeWine. M. 06-38612362 E. arjan@grapewine.nl of www.GrapeWine.nl

Reageren? E. info@westlandmedia.nl


 

Duitse wijnen tellen mee met hoge kwaliteit

7 april 2018; Dat Duitse wijnen alleen maar wit en vooral zoet zijn is al velen jaren geleden. Nu worden de meeste Duitse witte wijnen trocken (droog) geproduceerd. Toch is droog in Duitse termen niet eens altijd zo droog al men zou denken, maar dat maakt de moderne Duitse wijnen juist zo aantrekkelijk.

De Riesling (druif) noemt men ook wel de koning van de druiven. Met mijn lange (ook) Duitse wijn ervaring (opleiding gehad daar) kan ik rustig stellen dat wijnen gemaakt van de riesling zeer breed inzetbaar zijn. Van aperitief, tot hoog culinair en zelfs bij Aziatische gerechten, al moeten ze dan wél iets zoeter zijn geproduceerd.

STEIN 2016 Alfer Hölle Riesling trocken MOSEL

In de karakteristieke groene MOSEL-fles. Goudgele kleur en mooie neus, kracht en veel smaak bij eerste aanzet. Goede zuren aanwezig. Niet zó droog. Zelfs al wat petroltonen, lange afdronk. Hier hoort een mooi gerecht bij maar met deze wijn zal zelfs de amateur kok wel slagen. De échte chef zou goede sier maken met deze mooie Riesling uit de MOSEL alleen moet hij/zij daar wel voor open staan. Je voelt hem écht zitten en dat zoek je toch in kwaliteitswijnen, dunkt mij! Voor de liefhebber van goede Riesling is dit een uitstekende keuze.

STEIN 2016 Blauschiefer Riesling trokken

Heldere kleur, lichte neus, frisse eerste aanzet en dan komt de kracht van de riesling duidelijk naar boven. Smaakvol, is droge wijn, goede zuurbalans, wijn kan zich zeker ontwikkelen. Lange afdronk en frisse zuren. Goed koelen maar dan op temperatuur laten komen in een (kristal) ruim glas dan proef je deze wijn het beste. Voor de échte rieslingliefhebber. Ook hier weer breed inzetbaar.

Algemeen; Goede selectie rieslings van een jonge dynamische wijnimporteur. Dát zoeken we hier in Westland.

Bovenstaande wijn zijn van GrapeWine Naaldwijk. Bestellen kunt u rechtstreeks via M. 06- 38612362                           E. arjan@grapewine.nl  www. grapewine.nl

 

Reageren? E. JohnNavarro@live.nl

8 april 2018; Net een vraag van Toon uit Honselersdijk, waarom drinken uit een glas van kristal?

Antwoord; "Geen decadentie hoor. Kristal zorgt voor een betere geleiding van de temperatuur. Is de wijn aan de koude kant, dan hand er omheen en de wijn langzaam walsen (heen en weer draaien) in het glas. Dan komt de wijn op temperatuur en kun je ook de aroma`s in de wijn beter ruiken. Probeer maar, ervaar het zelf!

Nog wat Toon. Neem wél en dun glas. Niet zo`n oude dikke met bloemetje van je oma. Laat die maar in de kast staan.

Met vriendelijke groet,

John

 

 

Champagne op Werelderfgoedlijst UNESCO 

De Champagnestreek staat sinds 4 juli 2015 op de Werelderfgoedlijst van de  UNESCO. Volgens de VN- organisatie voor cultuur hebben de wijngaarden, de wijnkelders en verkoophuizen een groot cultureel belang en daarom de status gekregen.

Ook de wijngaarden in de Franse Bourgogne staan nu op de Werelderfgoedlijst om zijn historisch unieke karakter voor het produceren van wijn.

Het is de bedoeling dat de cultureel erfgoediconen speciale bescherming krijgen zodat ze ook in de toekomst blijven bestaan. Door de toewijzing van de status krijgen de wijnstreken (nog) meer aanzien en bezoekers door extra financiële steun.

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Wijn drinken is gezond

Mannen twee tot drie glazen per dag vrouwen een tot twee. Rood is beter voor de darmflora maar wit is net zo gezond. In alle wijnen zitten antioxidanten die het verouderingproces in het lichaam vertragen. 

Zwaardere wijnen vallen als je ouder bent soms niet zo goed. Kies dan een lichtere wijn. Rood of wit, maakt niet uit. Hoofdpijnwijnen zit teveel sulfiet in. Dit is een stof om de wijnen goed te houden maar geen garantie dat je hem ook lang kunt bewaren. Te veel wijn (alcohol) is niet goed. Voor jongeren tot circa 18 jaar is alcohol zelfs giftig. Drink alleen wijn om ervan te genieten.  

 


                Hoofdpijnwijn bestaat nog steeds               

Het is bijna ongelofelijk maar er bestaan in deze tijd nog steeds wijnen waar je snel hoofdpijn van krijgt. Hoe komt dat nou. Kort uitgelegd. Te veel sulfiet (ofwel **zwaveldioxide) is de boosdoener. Is sulfiet nodig? Ja. Maar in een kleine gedoseerde hoeveelheid, dan wordt je niet ziek of krijg je hoofdpijn. Waarom sulfiet? Om het bederven van de wijn tijdens het gistingsproces tegen te gaan en als het in bulk in containers verkocht wordt als afscherming om de zuurstof tegen te houden wat voor bederf zorgt. Dan bij het afvullen, hier kan ook nog eens sulfiet gebruikt worden en dan is het helemaal raak. Nog steeds worden viese goedkope wijnen in veel horecagelegenheden geleverd door slechte wijnmakers en/of leveranciers. Is dat nodig? Neen. 20 centen meer voor de fles wijn inkoop... betalen en je hebt al een betere wijn. Twintig cent? Ja. 20 centen.. . Onderschat jezelf niet. A

ls je in een horecagelegenheid bent en ze durven 4 euro te vragen voor een NTZ-wijn zeg je gewoon dat je een andere wilt of dat je deze niet opdrinkt. Strijk en zet zegt het bedienende schoolmeisje ' dat je de eerste bent die klaagt over de wijn'. Jammer dan. Je eet toch ook geen bedorven vlees..?..waarom drink je dan wel NTZ-wijnen..?

LET OP! Overkomt het u. Melden aan info@westlandmedia.nl waarom 4 euro of meer betalen voor een glas wijn van een slechte kwaliteit?

 * NTZ - Niet Te Zuipen

** Sulfiet ofwel zwaveldioxide is een antibacteriële stof.