Westland Media    Culinair & Wijnen

  

      

WijnWijs

 

Update juni 2021. Langzamerhand gaan (professionele) proeverijen weer beginnen waar Westland Media opnieuw uitgebreid verslag van zal doen.

 

Update April 2021

Wijnproeverijen en bijeenkomsten

Ook voor 2020 stonden weer prachtge wijnproeverijen en bijeenkomsten op de agenda, maar door de Coronacrisis zijn deze allemaal niet doorgegaan.

Kun je 'veilig' wijndrinken in deze crisis. Ja hoor. Haal het bij voorkeur niet meer in de supermarkt maar bestel het bij gerenomeerde wijnhandelaren- of winkels. Kan allemaal online. Je hoeft de deur niet uit en je bent meest niet écht duurder uit. Bij levering is er geen gevaar voor besmetting, volgens deskundigen.

 

Kwaliteit wijnen in supermarkt (gelukkig) steeds slechter. Méér kansen voor de kleine wijnhandelaren

Hoezo 'gelukkig?' Omdat je aléén bij de wijnhandel of slijters behoorlijke wijnen kunt kopen die meest zorgvuldig geselecteerd zijn. De kwaliteit van de supermarkt huiswijnen word

t geleverd door, lees goed, wijnconglomeraten, massa voor de dagelijks te drinken huiswijnen. De meeste mensen willen gewoon iedere dag een lekker wijntje drinken voor niet te duur. Zo nu en dan eens een wat duurdere wijn, maar voor de rest vindt men het wel oké. Dát is het wijn-drink- gedrag van de Nederlander.

Massawijnen, die desalniettemin een substantieel onderdeel uitmaken van de supermarkt omzet, doen niet onder voor andere supermarkt massa producten waarmee de kwaliteit onders druk staat. Wijnproducenten worden onder druk gezet omdat de supermarkt per se wijn voor 4,99 euro per fles wil aanbieden, soms nog een liter ook!

TIP! Tóch naar de supermarkt want het kost zo weinig? Kijk dan goed naar het etiket. Wijnjaar? Nooit té oude wijnen kopen in de supermarkt (bij de handelaar is het een ander verhaal) Wit en rosé altijd jonge jaren kopen max. 2018 maar beter nog 2019. Voor rood geldt eigenlijk hetzelfde al zijn er ook best drinkbare wijnen vanaf pakweg 6 euro per fles. Zonder goed advies of wijnkennis blijft het kopen van de eerste wijn in de supermarkt altijd een loterij.

Wijnen afgevuld in een van de duitse conclomeraten zijn meestal 'zwavelbonnen' bij één slok proef je het 'branden' op je tong. Ligt niet aan u hoor. Niet twijfelen. Gewoon slechte wijn. Wat te doen? Terugbrengen. Je krijgt gelijk je geld terug.

Meisje aan de kassa; "Wat is er met de wijn meneer?" Proef maar. "Ik drink geen wijn". Oké. Geld terug. Nooit meer kopen.

Je eet toch ook geen producten die niet goed zijn omdat ze zo weinig kosten? Waarom dan wel slechte wijn kopen?

info@westlandmedia.nl

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Leer goed selecteren van je wijnen en let minimaal op onderstaande adviezen

 * Hoe kun je het beste ontdekken dat een wijnhandelaar ook een goede proever- en inkoper is?

Proef zijn goedkoopste wijnen, dan weet je of je met een goede wijnkoper-importeur- handelaar te maken hebt.

Zijn duurste wijnen hebben andere al heel veel over na

gedacht en inkopen daarvan is relatief makkelijk.

Trouwens. Ook bij de inkoop en proeven bij de wijnboeren geldt hetzelfde!

* Let goed op de jaargangen. Er kunnen grote verschillen zijn!

* In de zomer zijn er veel klachten over 'stinkende' rosé. Niet opdrinken hoor!

Hoe dat komt? Rosé moet je altijd 'jong' drinken dat heeft te maken met de structuur van de wijn.

 

Reageren? info@westlandmedia.nl

 Eindelijk weer een mooie proeverij nà corona van Tastin France

 

Door John Navarro

De proeverijen van Business Frans zijn altijd in goede handen zeker bij Michèle Lané die een lange ervaring heeft opgebouwd. Ook nu tijdens deze periode waar cornona nog niet helemaal verdwenen is, werd er tijdens de proeverij goede maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen, al zijn er nog steeds mensen die het niet aandurven naar een dergelijk evenement te gaan.

Ook met negentien producenten was de Franse kwaliteit goed merkbaar. BIO speelde een belangrijke rol waar veel verrassingen waren te vinden op deze mooie proeverij. De ontwikkeling van BIO-wijnen is tegenwoordig zo ver dat de authentieke smaak van de druivensoort niet meer écht wordt aangetast. Hier liggen grote kansen op de Nederlandse markt zeker in het restaurant, alleen moeten de restaurateurs wel de moeite nemen juist deze 'gezonde' wijnen beter te promoten. Voor de prijs hoef je het niet meer te laten, omdat deze concurrerend zijn ten opzichte van de traditionele wijnsoorten.

 

Zonder andere te kort te doen een selectie van de meest opvallende wijnen. Slechte gemaakte wijnen ben ik zeker niet tegengekomen. Goed zo. Een oproep aan de wat grotere producenten toch ook maar te proberen in het supermarktkanaal de wijnen af te zetten omdat de kwaliteit soms ver te zoeken is daar, zelfs voor de wat duurdere wijnen van 7 tot 10 euro. Het meest verkocht zijn nog altijd wijnen voor 4,99 euro. Het is niet anders nu, al moet ik zeggen dat men langzamerhand best bereid is wat meer te betalen voor betere wijnen. Hier ligt een kans voor de wijnwinkels.

 

 

 

 

    

                                      

Is dit Bordeaux? Ja.  Vernieuwingen ook binnen het conservatieve bastion in de streek

 

     

  

 

 

 

     

         

 

 

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

           

                                                                                                 Tastin France, Business France

Business France organiseerde op maandag 7 oktober 2019 een professionele proeverij in het Novotel in Amsterdam. De meeste wijngebieden waren wel vertegenwoordigd al is dit slechts een fractie van wat er te koop is in Frankrijk. Pareltje`s hier en daar maar vebazingwekkend dat je in deze tijd van hevige (wijn)-concurrentie toch nog dubieuse wijnen moet tegen- komen. Onvoorstelbaar op één proeverij zelfs twee geoxideerde wijnen. Die zullen geen goede importeur vinden.

 

 

   

 

   

   

 

 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

  California pakt uit met mooie wijnen 

 

 

In het Amsterdamse QO Hotel werd een grote proeverij georganiseerd, ja weer, door Perwijn. Dit keer Californië. Meer dan 500! mensen hadden zich aangemeld en werden niet teleurgesteld door het enorme aanbod van mooie wijnen met een grote verscheidenheid aan stijlen en smaken.

 

 

   

  

 Veel en krachtig zet Californië zich in voor chardonnay die hier en daar een behoorlijke klasse hebben. Hout domineert soms té veel wat 'frisheid' kost maar de meeste producenten hebben het wel goed voor elkaar. Je moet wel een flinke prijs betalen voor deze wijnen, maar dan heb je ook wat.

Pinot Noir is een druivensoort die het uitstekend doet in dit deel van de wereld en het is een hele kunst om zulke mooie wijnen te maken die soms kunnen wedijveren met de bakermat van de Pinot Noir, de Bourgogne. Californië heeft zijn eigen stijl en dat moet je waarderen.

Wijnen gemaakt van Zinfandel (druif) heeft een typische eigen stijl en hier zijn mooie wijnen te vinden al wordt deze druivensoort ook vaak geblend met andere soorten. Zinfandels uit 2016 met een aloholpercentage van 15% maakt de Zinfandel 'log' terwijl juist het karakter van deze druivensoort frisse toegankelijke wijnen kan worden gemaakt.

Wijnen gemaakt van de Cabrnet-Sauvignon zijn over het algemeen echte krachtpatsers. Kenmerkend voor Californië, zijn ook donker rode wijnen met veel kleur en geur. Meest zogenaamde 'eetwijnen' waar sommigen het goed voor elkaar hebben maar andere producenten wijnen maakt waar een tweede of een derde glas (best lekker is) maar daarna moet je maar snel gaan slapen! Ha..!

Juist het beheersen van het alcoholpercentage is in de warmere wijnstreken vaak een probleem. Toch hebben ook andere wijnproducenten in Europe een steeds hoger alcoholpercentage. Zelfs in Bordeaux en de Bourgogne. De wijboeren merken de opwarming en het onevenwichtige weerpatroon door de klimaatverandering wel degelijk, dat zeggen zij zelf.

 

 

 

  

  

   

    

 Reageren? E. Info@westlandmedia.nl

 

Grands Crus Classé de Bordeaux 2016 veelbelovend 

 

 

Het magazine Perswijn organiseerde op maandag 25 februari j.l. wederom een prachtige grootste proeverij van Grands Crus Classé De Bordeaux, in de beurs van Berlage in Amsterdam. Hier konden we de jaargang 2016 proeven waar weer échte toppers bij zaten.

Ruim 1600 mensen hadden zich ingeschreven voor de grootste proeverij van Nederland. De middag was voor professionals en de avond voor particulieren klanten.

Het is uniek om zoveel top- wijnhuizen bij elkaar te brengen en zo veel Grands Crus te kunnen proeven. Ondanks dat ik de meeste appelaties wel geproefd heb blijft het toch een keuze maken tussen de ene topper of de andere topper en daar dan de verschillen in te proeven. En die verschillen in bordeaux zijn er zeker, dat maakt deze steek ook zo bijzonder. Ligging van de wijngaard, hoogte, grondsoort, aanplant, soorten druiven en deze geblend met elkaar en de verhoudingen daarin, dat geeft iedere wijn zijn eigen karakter.

Dit is de traditionele wijnelite waar vele een voorbeeld aan nemen of genomen hebben. Je kunt elders in de wereld proberen een bordeaux na te maken maar dat lukt je nooit écht. Bordeaux is nou eenmaal heel bijzonder alleen zouden veel meer mensen het moeten willen ontdekken en niet verzanden in goedkope massawijnen. Aan u de keuze. Zonder andere tekort te doen op foto 1 de enthousiaste Sophie Schÿler Thierry van Chateau KIRWAN uit Margaux die al jaren lang een constante hoge kwaliteit op de markt brengt. Als zijn er vele vergelijkbaar op deze bijzondere proeverij.

  

           foto 1

 

 

    

 

  

                                                                            

 

   

 

                                                                        

 

      

 

   

 Magali Malet-Serres van het TOP-huis Château Cannon La Gaffelière met  jarenlange constante kwaliteit! Mooi.

 

 

 

    

 

   Valérie Befve, Ch. Dassault met altijd mooie wijnen.                                         Véronique Sanders, Ch. Haut-Bailly. Deze wijn is van grote klasse, zeer mooi 9

 

 Reageren? E. info@westlandmedia.nl

 


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

                                                                             

 

     

 

   

   Bordeaux toonde zijn klasse!        

 

    

 

                                         (foto 1)

 

21 januari 2019; In het Renaissance Hotel in Amsterdam presenteerde 22 wijnprocenten van de Grand Cercle  des Vins de Bordeaux hun jaargang 2016. De organisatie was in handen van Business France.

Eigenlijk zouden we in Nederland veel meer bordeaux moeten drinken omdat dit type wijn is die door zijn grote verscheidenheid heel breed inzetbaar is. Op deze proeverij viel veel te ontdekken al domineerde de jaargang 2016 maar dat was zeker niet vervelend. Nu al drinkbaar, maar deze jaargang kun je ook uitstekend 'opleggen' en zeker nog  20 jaar laten liggen, rijpen zeg maar. Jaargang 2016 is mooi geconcentreerd en evenwichtig. Mooie sap-ontwikkeling en kracht. Waar blijven al die restaurateurs? Kopen, zou ik zeggen en je klanten verwennen. Laat ze bordeaux toch ontdekken en niet dikwijls de moderne wijnen met al die algemene massa smaken. Reken dan vooral géén 89 euro voor een fles bordeaux maar een redelijke prijs, dan is iedereen tevreden.

Een van de tophuizen op deze mooie proeverij was Château de Pressac, Saint- Emilion Grand Cru Classé. Jean Francois Quenin (foto1) liet zijn jaarjang 2016 proeven die van een hoge kwaliteit is met prachtig fruit, mooie zuren en nu al voor deze jaargang een goede rijpheid bezit. Maar ook zijn 2011 en 2012 (die wat toegankelijker zijn) liegen er niet om. Ook zij hebben alles wat wijndrinken een feest maakt. Gewoon TOP!

Een andere stijl Bordeaux, Fronsac was te proeven bij Château Dalem, Brigitte Rullier-Loussert (foto 2), die wijnen maakt van 85% merlot en 15% cabernet franc. De jaargang 2016 zelfs met 90% merlot en 10% cabernet  franc. De wijnen van dit huis kunnen lang rijpen, zij hebben nog wijnen liggen uit de vijftiger jaren die Brigitt schenkt bij haar diners. Jaargang 2014 evalueert goed maar moet nog rijpen. De voorkeur ging toch naar de 2009. Dalem is een goed wijnhuis met een consistente kwaliteit.

 

 

    

 

                 (foto 2)                                                                                                                         (foto 3)

Als je de Belg Bart De Winnen (foto 3) ontmoet ontkom je niet aan zijn enthousiasme over zijn Chateau La Marzelle, Saint-Emilion Grand Cru Classé, maar dat is logisch als je de wijnen  proeft. Daar word ik ook heel blij van. 2016 heel mooi, 2014 té gek, 2012 ook een topper. Algemeen hebben de wijnen een goede balans, goede zuren, mooi fruit en rijpheid in de oudere jaargangen. Zij blenden heel goed met merlot, cabernet franc en cabernet-sauvignon. Een aanrader.

Château Fombrauge, Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van de legendarische Bernard Magrez is een prachtig bezit. Dit is een wijn met een hoge klasse die internationaal hoog zal scoren. Vol, rijp een mooie textuur, kracht en elegant met een groot bewaarpotentieel. Cijnthia Paulliac presenteerde deze wijnen met een lach! (foto 4)

 

 

 

    

 

    (foto 4) 

 

 

    

 

   (foto 5)

 

 

   

 

   

Château Yon-Figeac, Saint- Emilion Grand Cru Classé. Wat een klasse. De eigenaar Alain Château (foto 5) schonk met plezier zijn wijnen waar 2016 zeer mooi is met een goede balans, fruit, kracht en elegantie bezit. 2015, zeggen we niks over, TOP! Maar 70.000 flessen van gemaakt. Zou er nog één over zijn?

 

   

 

    

 

    

 Er stonden geen slechte wijnen op deze proeverij en meer pareltjes, zoals Château Saint-Jean de Lavaud, die maakt zeer mooie wijnen. La Sergue waar 2016 al goed is maar 2012 prachtig is geevalueerd. Château Laroze ook de 2016 domweg lekker, 2015 nu kopen, 2014 heeft zeker nog toekomst.

De insteek van deze proeverij was de jaargang 2016 wat een zeer goed jaar was met een groot bewaarpotentieel.

Grand Cercle de Vins de Bordeaux heeft hier wél een visitekaartje achter gelaten. Complimenten. Ik kijk al weer uit naar volgend jaar.

Reageren? info@westlandmedia.nl                   

                                   

  

 

Champagne blijft exclusief 

 

 

    

 

  

 Maandag 3 september 2018; Een zonnige warme maandag in Amsterdam. Het wereldberoemde Amstel Hotel waar gekroonde hoofden en grote sterren regelmatig vertoeven is een uitstekende ambiance om mooie champagnes te proeven. Het wijnmagazine Perswijn organiseerde wederom deze zeer drukbezochte proeverij die weer groter was dan vorige jaren en waar het heel druk was met geïnteresseerde professionals uit de horeca en de wijnhandel. In de avond konden ook consumenten genieten van de champagnes van beroemde huizen. (Foto impressie)

                                                  

 

   

 

                                                                                                                                                                          

 

    

   

 

 

 

 

  

 

              

 

   

     

 

                                         

  

 

          Reageren? E. info@westlandmedia.nl

 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++  

                          

                                                          

 

 Wijn uit Lugana verdient ontdekt te worden 

 

     

 

9 mei 2017; Dat Italië een wijnland is waar je nooit 'alle' ontdekkingen kunt doen van ook kleine wijngebieden is wel bekend. Juist daarom was de proeverij georganiseerd door het Consorzio Tutela Lugana DOC. Een mooi wijngebied ten zuiden van het Gardameer waar zeker goede wijnen vandaan komen maar nog te weinig bekend is in Nederland.

Melman Communications heeft het voor elkaar gekregen (bijna) alle belangrijke Nederlandse wijnschrijvers, pers, wijndocenten en onze eerste Master of Wine Frank Smulders, bij elkaar te brengen en uit te nodigen in Restaurant Breda in Amsterdam, voor een proeverij van wijnen uit de DOC Lugana. Carlo Veronese (foto links onder), directeur van het Consorzio, vertelde over de historie van de wijngaarden die bestaan uit gelaagde kleisoorten en kalksteen, rijk aan mineralen. En over de technische ontwikkelingen die nodig waren om mee te tellen in het wat hogere segment van de wijnbouw. Ruim zestien miljoen flessen worden (gemiddeld) jaarlijks gebotteld en vinden hun weg voor een deel binnen Italië, al is de export een niet te onderschatte factor.

 

       

 

Frank Smulders (foto onder) gaf duidelijke, objectieve uitleg over de gepresenteerde wijnen. De eerste wijnen die we proefden hadden niet veel neus en karakter maar wel veel frisheid en waren fruitig. Deze wijnen zullen het goed doen op een terras aan het Gardameer waar ze voor gemaakt zijn. Echter werd dit goed gemaakt toen de betere wijnen werden gepresenteerd die allen karakter, vol, rijp, goede balans en frisse zuren hebben. Het houtgebruik weten ze in Lugana uitstekend toe te passen. Hier maken ze geen 'wijntjes' maar serieuze 'wijnen' die mee kunnen doen met het hogere segment wijnen uit Italië.

 

 

  

                                                                                                                                  

 

 

                                       

 

  

                                                   

 

Lugana is het proberen waard. Er zijn al enkele importeurs in Nederland die deze wijnen ontdekt hebben. Gelukkig maar. De DOC viert zijn vijftigste verjaardag en dat kun je met deze wijnen wel vieren.

Restaurant Breda waar deze proeverij georganiseerd werd, verdient een pluim door de aparte op niveau geserveerde lunch, de service van de bediening en het ook domweg hebben van goede (niet te dure) wijnen. Goed zo!

 Reageren? E. info@westlandmedia.nl

 

            Boottocht met lekkere wijnen en hapjes

 

                                   

   

 

                                                                       Links, Arjan zwaaiend op de boot. Rechts, Yvonne bij de ontvangst van de gasten

Aan creativiteit ontbreekt het niet bij de Naaldwijkse wijnimporteur Arjan van der Pot van GrapeWine en zijn partner Yvonne. Zij organiseerde op 5 mei j.l. een gezellige boottocht door de wateren van Westland waar Arjan mooie wijnen presenteerde voor zijn klanten, en vooral niet te vergeten, de exclusieve hapjes van kok Kenneth van der Sar die goed 'harmonieerde' bij de geschonken wijnen.

We begonnen met een fruitige frisse Crémant d'Alsace van Michel Fonné. Mousserende wijn is altijd goed om de smaakpapillen te stimuleren vóór een wijnproeverij. Arjan wilde duidelijk een algemene indruk geven van zijn wijnen. De eerste witte wijn uit Portugal, Vale Da Poupa, gemaakt van diverse druivensoorten noemde Arjan een goede wijn voor bij de Mosselen. De witte wijnen van NEUS gemaakt van de PinotGrigio-druif uit de Pfalz (wat? ... ja ... uit de Duitse Pfalz) is wél een krachtpatser en een uitgesproken goed gemaakte wijn.

Rosé van Domaine Horgelus Gascogne is een krachtige (wijn)-rosé die met name door de jonge dames op de boot zeer gewaardeerd werd. Veel wijn voor een kleine prijs. Lekker krachtig rood uit Spanje van Berzal Rioja, Crianza. Mooi houtgebruik, body en een volle wijn. Deze wijn van 2013 is goed op dronk en heeft ook nog toekomst. Geen beginnerswijntje.

Min of meer als klapstuk presenteerde Arjan zijn onovertroffen Portugese rode Vieira de Sousa Reserva 2015*. Dit is een hele aparte mooie wijn die je gewoon in bezit moet zien te krijgen. Niet meer en niet minder. Probeer zelf maar. Ik zou hem snel kopen, dan kun je indruk maken op je (wijn)-vrienden.

*Zie elders op deze site de rubriek, Wine Review Professional voor een uitgebreide proefnotitie Vieira de Sousa.

 

           

   

           

 

 

                                         

   

 

 

  

  

                                                                                                                           

 

 

  

   

 

 

   

 

Plezier in het drinken van lekkere wijnen. Wie wil dat niet? 'Meerdere boottochten zijn in het verschiet', zegt Arjan en Yvonne.

Meer weten over wijnimporteur GrapeWine. E. arjan@grapewine.nl  - www.grapewine.nl

Reageren? E. info@westlandmedia.nl

 

Proeverij Union des Grands Crus de Bordeaux 

De gedreven Olivier Bernard, president van de Union des Grands Crus de Bordeaux

Als je de top van Bordeaux wilde proeven moest je in Krasnapolsky in Amsterdam zijn op 5 februari j.l. waar het wijnmagazine Proefschrift wéér ruim 700 mensen naar de proeverij wist te trekken wat uniek is in Nederland. Maar ja, als je zo veel kwaliteit bij elkaar kunt brengen heb je ook veel te bieden. Hier proefde we de Grands Cru Classé de Bordeaux, jaargang 2015 wat een goed jaar was. en de verscheidenheid in wijnen uit de Bordeaux maakt de streek ook uniek.

Sommige wijnen van 2015 zijn nog té tanninneus door hoofdzakelijk de cabernet-sauvignon (druif) en moet je voorlopig nog laten liggen. In wijnen waar meer merlot, cabernet- frank en petit verdot in verwerkt is, zijn meest nu al goed toegankelijk en drinkbaar. Maar de échte bordeauxdrinker proeft wel wat het potentieel is van een wijn, en kan goed inschatten hoe deze zich qua tijd zich zal ontwikkelen.

Op deze proeverij kon je merken dat de samenstelling van de bezoekers bestond uit handelaren, importeurs en liefhebbers (sommige kenners) van de Bordeaux. "Over wat een flesje wijn hier kost, moet je maar niet praten", zei een particuliere bezoeker lachend. Maar dat is geen probleem omdat deze wijnen goed te verkopen zijn over de hele wereld. Je praat hier niet over massawijnen. Een hele grote producent maakt ruim 400.000 flessen per jaar, maar de meerderheid produceert aanmerkelijk minder tot zelfs maar 20.000 flessen per, maar dat maakt de wijnen ook exclusief.

Na het proeven van de meeste wijnen van de Union de Grands Crus de Bordeaux 2015, kun je concluderen dat veel wijnen van een hoge klasse zijn. Sommige elegant, krachtig, balans, fijnheid tot zeer mooi, en toekomst hebben. Ik kan niet wachten tot volgend jaar want Bordeaux is en blijft toch een unieke wijnstreek in de wereld. Advies? Blijf de wijnen uit Bordeaux ontdekken en vooral drinken. Het geeft veel plezier!

"Wijn is cultuur, geen drank" ... aldus Olivier Bernard de Chevalier...

 

    

                                                                                                                                   

 

 

   

 

 

  

  

 

 

    

 

                                                                                                                          Reageren? E. info@westlandmedia.nl

                                                                                                                          

 

Vierde WineWeekend met mooie wijnen 

 

 

     

 

Voor de vierde keer is in de broodfabriek in Rijswijk (ZH) op zaterdag 25 en zondag 26 november het WineWeekend gehouden. De proeverij is opgezet om ook particulieren klanten een ruim aanbod te laten proeven en de vele mogelijkheden aan verscheidenheid van wijnen te tonen. De proeverij is ontspannen en de ambiance is gezellig te noemen. Juist de relatief simpele opzet van marktstalletje maakt een dergelijke proeverij toegankelijk voor een groot publiek.

Echter, wat niet simpel was waren de mooie tot zeer mooie wijnen die we geproefd hebben bij diverse importeurs waar sommige meerdere      keren hun wijnen hadden gepresenteerd op deze proeverij. Zonder andere te kort te doen een kleine selectie van importeurs waarvan wij de wijnen zeer mooi vonden zoals van Crivino Esar uit Servië (foto links boven) die allemaal winewinners zijn. Dat zeg ik niet zo gauw over wijnen maar dit is een huis dat écht het ontdekken waard is. Zowel wit als rood is van een zeer hoge kwaliteit en dat uit een land waar mensen dit niet verwachten, Servië ..!

Wine Wizz is (foto links onder) is een jong bedrijf die heel goed weet hoe je kwaliteitswijnen moet selecteren. Dat konden we duidelijk proeven    bij al hun selecties uit Italië, Frankrijk en Spanje. Dit zijn bedrijven waar je gerust een wijn blindelings kunt bestellen omdat er geen slechte bij zitten. Mooi.  Arend-Jaap van der Lely met partner (foto rechts onder) van Wijn op Dronk, die we al langer kennen en altijd weer in staat is 'pareltjes' op de markt te brengen waar je echt vrolijk van wordt. Juist die ontdekkingen uit Frankrijk, Duitsland en Italië van Arend-Jaap maakt deze wijnhandel exclusief.

 

   

   

 

Griekse wijnen zouden veel meer gedronken moeten worden in Nederland al is er de laatste jaren zeker een stijging te zien van de import. De ontwikkelingen van de Griekse wijnbouw in zijn algemeenheid verdiend dit zeker. Al een aantal jaren komen we importeur Kreta Wijnen (foto`s onder) tegen met hun wijn van Lyrarakis. Eerverleden jaar proefde ik deze wijnen al die een goede kwaliteit hebben en breed inzetbaar zijn voor zowel horeca als particulier omdat het toegankelijke goedgemaakt wijnen zijn tegen redelijke prijzen. Nu zelfs met enkele toppers! Met hun nieuwe aanwinst van het wijnhuis SILVA zullen ze zeker scoren in Nederland. Als je wijn uit Kreta wilt ontdekken moet je bij dit bedrijf zijn (familie Heuzer) omdat ze consistent zijn in hun kwaliteit en kennis hebben van wijn. Dat zoeken we. Goed zo.                                                                                                     

 

   

  

 

Monte d'Oro uit Portugal (foto links) die vertegenwoordigd wordt door groothandel GastroVino heeft een prachtig assortiment bij de duurdere wijnen. GastroVino stond met een grote stand en een ruim assortiment. Ook de zeer toegankelijke Franse wijnen van Chateau PESQUIÉ zijn goed gemaakt en voor een groot publiek (foto midden). Het bedrijf Wijnen uit de Beaujolais (foto rechts onder) hebben we meer gezien op WineWeekend. Joop Bremer wil met zijn kalotte een beetje de wijnboer symboliseren uit de Bourgogne. Leuk. Belangrijker zijn de wijnen uit de beaujolais die zeker geen slobbertjes zijn omdat Joop alle Cru`s laat proeven en dat zijn gewoon goede en lekkere wijnen die voor een groot publiek toegankelijk is. Echter zijn de Cru`s uit de Beaujolais niet echt goedkoop, maar dat hoeft ook niet voor goede wijnen.                                                                                                               

 

 

   

  

 

NELEMAN Wijnen (foto onder) werd vertgenwoordigt door de enhousiaste Edwin Muilekom en zijn partner. Logisch dat ze blij overkomen want dat wordt je ook als je hun assortiment proeft en hun verhaal dat de wijnen uit Valencia gemaakt wordt door Nederlander Derrick Neleman. In de pers komen deze biologisch gemaakte wijnen er heel goed uit en hebben al veel prijzen gewonnen.  Het jonge team voeren een moderne marketing om hun wijnen aan de man te brengen en op de foto rechts onder van Neleman, bieden zij wijnpakketten aan. Natuurlijk proefden we de Just Fucking Good Wine en vinden deze fucking good. Jonge wijnhandelaren verdienen een serieuze plek op de markt. Weg met dat stoffige imago!                                                               

 

   

 

 * Algemeen kunnen we concluderen dat WineWeekend weer succesvol is geweest en dat de kwaliteit van de wijnimporteurs steeds toeneemt. Dat maakt dit evenement interessant voor een groot publiek maar ook voor wijnhandelaren- en winkeliers. Ook wijnimporteurs zouden daar toch eens langs moeten gaan. Opvallend is dat wijnen steeds meer biologisch gemaakt worden, en dat is toe te juichen. Volgend jaar maar weer voor de vijfde keer(!) naar het goed georganiseerde WineWeekend in De Broodfabriek in Rijswijk (ZH)   

 Reageren? E. info@westlandmedia.nl

November 2017                                   

 

Business France weer met mooie proeverij  

 

  

  

 

04 November 2017, WineNews; Als Michèle Lainé van Business France een proeverij organiseerd is alles goed geregeld. In Oktober werd een mooie wijnproeverij gehouden van Zuid-Franse wijnen in het Ramada Apollo Hotel in Amsterdam. Een selecte groep wijnmakers presenteerde daar ruim 300 wijnen. Meest was de kwaliteit goed tot zeer goed en stonden er wijnproducenten die zeker een importeur waard zijn.

Er vielen wijnen te ontdekken waar je als importeur, maar ook als restaurateur, goed mee voor de dag kunt komen. Je vraagt je wel eens af of de resaurant wereld misschien te veel vast geroest zit aan wijnen uit de traditionele Franse streken (of andere) terwijl in Zuid- Frankrijk juist een enorme verscheidenheid voorhanden is met dikwijls kleine producenten waar jij je mee kunt onderscheiden bij je klanten. Maar ook wijnen die het uitstekend zouden doen in het supermarktkanaal kon je daar vinden.

Op deze proeverij heb ik zeer goede wijnen geproefd waar ik mij soms verbaasde over de lage prijs ten opzichten van de hoge kwaliteit. Wat wil je nog meer, denk ik dan. Alleen moeten de afnemers in Nederland wel meer hun best doen goede wijnen te ontdekken om vervolgens in te kopen.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

  

 

 

 

 Business France gaat meer proeverijen organiseren in 2018. Dan krijgen importeurs- en restarateurs opnieuw een kans mooie ontdekkingen te doen. Frankrijk bijft het ontdekken waard, dat hebben we nu weer gemerkt. 

 

 

Champagne blijft een feest om te drinken 

 

     

 

5 September 2017; Champagne is een feest te drinken. Dat konden we proeven in het Amstel Hotel in Amsterdam maandag j.l., waar 60 (!) Champagnehuizen hun mooiste champagnes presenteerden aan 800 (!) bezoekers. Uniek voor een wijnproeverij in Nederland.

Het wijnmagazine Perswijn is steeds weer in staat mooie proeverijen te organiseren en wijnproducenten met faam naar Nederland te halen. Petri Houweling (foto rechts onder) van Perswijn is mede verantwoordelijk voor het organiseren van deze evenementen en dat doet ze met veel passie en enthousiasme.

Over het algemeen konden we mooie wijnen (champagnes) proeven zoals van Taittinger die consistentie heeft in zijn kwaliteit. Fijn en zuiver van smaak. Maar ook Moët & Chandon die je over de hele wereld kunt kopen en van goede kwaliteit is. Commercieel zeggen de kenners. Nou en?  Uiteraard maakt Moët altijd indruk hun Dom Pérignon. (Flesje 150 euro!) Wél lekker hoor! Ook champagne Ruinart is zo`n glas waar je er nog een van wil drinken.

Pommery is ook zo`n huis die afstapt van de oubollige champagnecultuur en het aandurft een serie champagnes zelfs in blauwe flessen aan te bieden. "Wél een blokje ijs erin",  WAT? ... adviseerde de charmante Charlotte (foto rechts boven) want de wijnen hebben een licht zoete smaak. Commercieel uitstekend en voor een groot en jong publiek. Waarom niet? Champagne moet gedronken. 

            

Mikael Falkman ( rechts op de foto boven) van Taittinger presenteerde met passie zijn champagnes. Petri Houweling van Perswijn (Links op de foto) en Lonneke de Jong van Moët Hennessy Nederland. Plezier met champagne. Leuk!                                                                               

 

 

 

E-Cru Wines & Spirits (Wytse van der Zweep, foto links boven) maakt goede sier met de mooie champagnes van Laherte Frères. Champagnes van Louis Roederer hebben altijd al veel kracht en karakter gehad maar is voor de échte champagnedrinker. Bollinger is ook zo`n huis die gewoon geen slechte champagnes maakt. Jaargang 2007 en 2005 die nu uitstekend op dronk zijn, is een feest. Champagnes van Barons de Rothschild zijn karakteristiek en mooi gemaakt. Ook breed inzetbaar. De champagnes van Pol Roger scoren hoog met de jaargangen 2006 en 2008.

Algemeen had deze champagneproeverij een hoog niveau. Tóch vraag ik mij af hoe het mogelijk is in deze tijd dat er nog altijd wijnhuizen zijn die wijnen maken van een dubieuze kwaliteit. Je zou toch zeggen, dan verkoop je niks. Met champagne ligt dit soms anders omdat jaargangen meestal samengevoegd worden tot één blend. Mits er hele goede jaren zijn dan wordt dit als één jaargang bebottelt tot de de zogenaamde Millésimé. De jaargang staat dan op de fles. Anders niet.

De oogst van 2017 in de Champagne is op 26 augustus begonnen.

Jaarlijks komen ca. 320 miljoen flessen champagne op de markt. De helft daarvan is voor rekening van de Fransen. De totale omzet bedraagt 4,5 miljard euro waarvan 2,4 miljard export. Nederland importeert voor gemiddeld 2,5 miljoen euro per jaar.

Lang niet genoeg de hele wereld te voorzien van de stijgende vraag naar mousserende wijnen. Daarom zijn er ook vele landen en streken die mousserende wijn maken maar géén champagne genoemd mag worden. De naam is internationaal beschermd. Dat er elders ook uitstekende mousserende wijnen worden gemaakt is een feit. 

TIP! Champagne is heel breed inzetbaar en past uitstekend bij vele gerechten. Maak gewoon van meer dagen een feest, en trek een fles open!                                                                                                                                                                                                                                              

Een jong en enthousiast (zaken)- stel, Lonneke de Jong en Edo Voets van Moët Hennessy, presenteerde hun champagnes met plezier en kennis.

Reageren? E. info@westlandmedia.nl

21 Augustus 2017;  NEWS ... Op 4 september a.s. organiseert het  wijnmagazine Perswijn een exclusieve champagneproeverij in het beroemde Amstel Hotel in Amsterdam. Maar liefs 60 champagnehuizen zullen hun mooiste Champagnes laten proeven. Westland Media zal een reportage maken en op zoek gaan naar de mooiste 'parels' op deze proeverij.

Vanaf 18.00 tot 20.30 uur is de proeverij ook toegankelijk voor consumenten. Prijs 50 euro p.p.                                                   Abonees van Perswijn betalen 35 euro p.p.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

Prachtige proeverij Duitse wijnen

 

 

                                                                                                                                                                                                                 

17 Juni 2017; Als Albert De Jong, (foto links met glas in de hand) als grootste Duitse wijnkenner in Nederland, en Melman Communications samen een wijnproeverij organiseren, kun je er onomstotelijk van uitgaan dat het een mooie proeverij is. Zo konden we ondervinden in de uitstekende ambiance van het Amstel Boathouse in Amsterdam (foto)                                                               

 

                                    

   

                                             

 

Albert had eerst een selectie gemaakt voor zichzelf en vervolgens wijnproducenten gevraagd of ze hun wijnen wilde presenteren op deze proeverij. Het jaar 2016 domineerde en kenmerkt zich als een goed wijnjaar in de meeste Duitse wijnbouwgebieden. Hele 'zuivere' krachtige en technisch goed gemaakte wijnen. Je merkt dat steeds meer wijnbouwers ook over gaan op BIO- wijnen en dat is alleen maar toe te juichen. 'We moeten de natuur sparen en zo veel mogelijk in stand houden', zei een van de producenten. En juist die wijnboeren konden we ontmoeten daar. Zij weten alles over hun wijnen die ze zelf op het land bewerken en staan ook zelf achter de proeftafels hun (meest) lekkere wijnen aan de man te brengen.

Duitsland is een belangrijke wijnproducent geworden met hoog gekwalificeerde wijnen. Het imago van wit, zoet- en goedkope is allang achterhaald. Meest droog gemaakte wijnen (wit en rood) worden nu geproduceerd in Duitsland en kunnen internationaal wedijveren met de grootste tophuizen in de wereld. De grote verscheidenheid aan druivensoorten, dus wijnen, en gebieden maakt Duitland een aantrekkelijk wijnland en voor ieder wat wils. Ontdek de Duitse wijnen, dan gaat er een wereld open!

 

 

 

 

 

    

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

 

 

Het wijnmagazine Perswijn in samenwerking met de Union de Grand Crus de Bordeaux, organiseerde op maandag 6 maart j.l. in Krasnapolsky  Amsterdam weer een prachtige bordeaux proeverij van de jaargang 2014. Zoals altijd is er veel belangstelling voor deze jaarlijks terugkerende proeverij die in de middag door professionals en in de avond ook door particulieren bezocht kan worden.

Hoe was het jaar 2014 in Bordeaux? Na drie slechte jaren haalde de meeste domeinen opgelucht adem met de jaargang 2014 waar de opbrengsten ook hoger waren wat betekend dat er meer flessen verkocht kunnen worden. Je merkt de verschillen in stijlen uit de verschillende regio`s van Bordeaux maar dat maakt de streek ook zo bijzonder.

Zonder iemand te kort te doen een kleine algemene impressie van de proeverij; Pauillac is nog stroef en gesloten en moet je gewoon opleggen en de tijd geven. Ja, wel mooi hoor! Maar proef je Margaux dat is deze jaargang al best toegankelijk al hebben ook deze wijnen een bewaarpotentieel. Haut-Medoc geeft zijn klasse prijs, maar ook daar zijn de wijnen nog te jong om te drinken maar hebben een behoorlijk potentieel om jaren te kunnen rijpen.

Crus de Saint-Julien zijn zonder uitzondering heel mooi en nu al redelijk toegankelijk. Daar zit ook o.a. de echte TOP van Bordeaux. Crus de Saint-Emilion is eigenlijk ook hetzelfde verhaal. Sommige zijn nu al redelijk toegankelijk en andere vergen nog wat tijd, maar uiteindelijk is dat ook het geheim van deze jaargang. Met de zoete wijnen zit je bij 2014 wel goed. Maar toch het frisse fruit ontbreekt (nog) hier en daar, al zijn de meeste wijnen mooi gemaakt. Crus de Pessac-Léognan is ook  niet weg te cijferen. Mooie structuur, zelfs delicaat, kracht en fruit.

Cru de Pomerol geven we maar geen aandacht omdat de meeste producenten niet erg enthousiast hun wijnen presenteerden. Kennelijk verdienen ze genoeg. Jammer. Arrogantie in Bordaux is hier en daar niet vreemd! Dat blijft. De Pomerol van Château Gazin wil ik niet onvermeld laten omdat zij van 2014 wel een hele mooie wijn gemaakt hebben.

Ik hoor prijzen van 35 tot 80 tot 120 euro en duurder voor één fles. Wie koopt dit? De US trekt weer aan. Zij willen vervanging van voorgaande mindere jaren door de jaargang 2014. De Aziatische markten hebben de afgelopen jaren niet zo veel afgenomen maar voor de jaargang 2014 verwacht men dat die markt weer zal aantrekken. Ook de UK, België, Zwitserland en de Scandinavische landen blijft een belangrijke markt voor Bordeaux. Europa heeft ook al andere landen en wijnen ontdekt!

De alcohol in de jaargang 2014 is hoog en loopt hier en daar op tot zelfs 14,8% zei een wijnproducent. Toch zijn deze wijnen niet branderig (wat dikwijls het geval is bij een hoog alcoholpercentage) maar zijn de wijnmakers in bordeaux toch in staat balans, fruit en fijnheid aan te brengen in de wijn. De wijnkennis en ervaring is ook nauwelijks te evenaren in de Bordeaux.

Bordeaux is als een oude liefde die nooit zal verdwijnen.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

Castilla Y León traditioneel Spaans

3 Maart 2017; Melman Communications organiseerde in Amsterdam een druk bezochte wijnproeverij van Spaanse wijnen uit Castilla Y León. Karakteristieke wijnen wisselde zich af met technisch gemaakte moderne wijnen.

Algemeen zit het met de kwaliteit wel goed. Rood speelt met zijn Tempranillo-druif (dikwijls geblend met de Graciano-druif) een belangrijke rol. Je merkt dat deze streek steeds meer aansluiting zoekt op de internationale markt wat ook noodzakelijk is gezien het enorme aanbod van wijnen, wereldwijd. Spanje staat op de derde plek van wijnproducerende landen in de wereld, na Italië en Frankrijk.

 

   

                                                                                                                                                     

 

De wijnen van Vega de Castilleja, gepresenteerd door Isabel Pérez Varela, (foto) zijn goed gemaakte traditionele wijnen. Zij laten de alcohol niet te hoog oplopen wat het fruit in de wijn ten goede komt. Hierdoor is het doordrinkgehalte beter. Alcohol percentages van 14% en zelfs 14,5 maakt de wijn voor mij altijd wat 'branderig' en scherp wat ik toch wel veel tegenkwam op deze proeverij. Wijnen van Thesaurus, zijn zeer toegankelijk en goed gemaakt, zowel rood als wit. Hiervoor is zeker markt in Nederland. Rafael Lópes-Alonso (foto) heeft ook reden enthousiast te zijn.                                      

 

               

     

                                                                                                                                                                        

 

Bodega Virgen de La Asuncon, Julio Carro, (foto links) maakt met zijn wijnen uit Ribera del Duero goede sier. Rijke, rijpe en volle wijnen die je uitstekend kunt inzetten bij de maaltijd maar ook toegankelijk is als drinkwijn. Yésica Abad (foto) van Bodegas El Inicio trekt de aandacht door haar inzet de wijnen te laten proeven en maakt met haar Rivendel Roble zeker een goede beurt. Zachte taninnes, goede wijn en mooi gemaakt. De witte Verdejo van dit huis is ook zeker een aanrader.                                                                                         

 

 

                    

     

                                                                      

 

De bescheiden Juan Carcia (foto links) presenteerde zijn mooie wijnen van Linaje Garsea. Dit is zo`n Bodega die goed begrijpt hoe de moderne wijnwereld in elkaar steekt en wat de mensen lekker vinden te drinken. Als basis zijn hun wijnen meestal gemaakt van de Tempranillo-druif maar zij blenden ook met de Cabernet-Sauvigon, Merlot, Malbec en de Garnacha druif. Hierdoor bereiken ze een groter publiek. Karakter, vol rijp fruit kon ik proeven in de meeste wijnen en zeker in de Gabrihel. Rebera del Duero leent zich goed voor het maken van dergelijke wijnen met zijn gemiddelde hoogte van 800 meter. Ook zijn er delen met een microklimaat door kleine aftakkingen van de rivier. Waardoor de druiven, die in de zomerperiode overdag staan te 'puffen' in de zon, in de nacht afkoelen wat de rijping en kwaliteit van de druiven ten goede komt.

Lekkere wijn van Bardolobo (foto rechts boven) gemaakt van 100 Tempranillo en zeer aantrekkelijk. Ook de witte van 100% Verdejo- druif zijn fris, met veel fruit en breed inzetbaar. (Foto rechts Tempranillo)

 

     

                                                                                          

 

Wijnen van Bodegas VIZAR gepresenteerd door Pablo Miranda Roger (foto links boven) uit Vallodolid, moet je niet te veel over praten maar gewoon stiekem proeven en dan genieten. Deze wijnen behoren bij de TOP van Spanje en internationaal gooien ze zondermeer hoge ogen. De wijnen worden gemaakt van de Syrah- en Tempranillo en hebben een prachtige neus, kracht en karakter een mooie ronding en een lange afdronk. Iedere gerespecteerde importeur moet zo`n huis vertegenwoordigen. Zij zullen er zeker succes mee hebben.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Zonder andere te kort te doen is dit slechts een kleine omschrijving van diverse Bodega`s op deze proeverij. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de meeste huizen goede wijnen maken die aansluiten op de markt en de vraag. Ook zijn er huizen die juist voor de streek traditionele wijnen maken maar eerder door de ervaren wijndrinker te appreciëren valt. Dat maakt Castilla Y León een aantrekkelijk gebied om wijnen te kopen, en vooral te drnken.

Reageren? JohnNavarro@live.nl       

 

 

WineWeekend serieus wijnevenement

 

Het WineWeekend in de Broodfabriek in Rijswijk wat gehouden is op 19 en 20 november j.l. is voor de derde keer een succes geworden. Je merkt dat zo`n evenement zich ontwikkeld en dat de wijnhandelaren van een behoorlijk, maar meest hoog niveau zijn.

De beurs is opgezet om particuliere wijnliefhebbers in contact te brengen met wijnhandelaren en importeurs. "Eerst proeven voor aankoop", dat is het devies op deze goed georganiseerde wijnbeurs. De gezellige ambiance maakt het een dagje uit tussen wijnliefhebbers. De workshops hadden een informatief doel waar mensen wegwijs werden gemaakt in de wijnwereld, of specifieke wijnen konden proeven in diverse stijlen van verschillende wijnhuizen.

 

  

 

Heerlijke zuivere wijnen bij de Biowijnclub van Eveline Scheren (foto links) en een goede verscheidenheid aan wijnen. Hier proef je niet meer het verschil met niet biologisch gemaakte wijnen. Goed zo! Wijnhandel "Wijn Uit Griekenland" stond eerder op het WineWeekend en je merkt dat de kwaliteit constant is, zo niet toeneemt. In Griekenland zijn zeker hoge kwaliteitswijnen te vinden en die kun je bij hen proeven. Marjolein Blokzijl en Kiman Argyropoulos (foto rechts boven) staan daar garant voor.                                                                    

 

  

 

Bij Het Wijnmagazijn snappen ze hoe de wijnmarkt in elkaar steekt ook al zijn ze kort bezig als importeur. Aan technische uitleg en wijnopleidingen geen gebrek. Kennis is altijd goed. Toch is praktijkervaring opdoen voor een importeur van groot belang. Samen met de wijnboer of wijnmaker vele uren vertoeven tussen de wijnranken blijft de beste leerschool. De mensen van Het Wijnmagazijn zijn in ieder geval op de goede weg.

De Spaanse bio-wijnen van Neleman, vertegenwoordigd door de enthousiaste Edwin van Meulekom, (foto rechts boven) zijn zonder uitzondering goed gemaakt. Toch moet je houden van deze stijll van vinificatie van de wijnmaker, die je in alle wijnen duidelijk terugproeft. Niks mis mee hoor, maar een kwestie van smaak.                                                                               

De Italiaanse wijnen van Scopone zijn zonder uitzondering goed gemaakt. Kracht, karakter en smaakvol. Eetwijnen, zo gaat dat met Italiaanse wijnen nou eenmaal. De Montalcino is iets toegankelijker om 'zo' te drinken. De Brunello doet het uitstekend bij de wat zwaardere Italiaanse vleesmaaltijden. De van oorsprong Nederlandse, charmante Tessie Genazanni Baijens (foto), heeft een wijngaard van 12 hectare. Begonnen als een hobby is ze nu uitgegroeit naar een serieuze wijnmaker die meetelt in de wijnwereld.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

Spanje blijft fantastisch wijnland 

In de Fokkerterminal in Den Haag werd op 1 november j.l. een grote proeverij gehouden van Spaanse wijnen. Spanje is en blijft een fantastisch wijnland met een grote verscheidenheid aan wijnen. Vroeger waren witte wijnen niet de sterkste kant van de Spaanse wijnmakers. Echter, door de technologische ontwilkelingen is men nu in staat frisse, fruitige en goede kwaliteitswijnen te produceren.

Mede door het enorme aanbod van wijnen uit alle windstreken zijn Spaanse kwaliteitswijnen heel redelijk qua prijs. Hier kun je nog zeer verrassende wijnen vinden en merk je dat de wijnmakers zeer bevlogen zijn en veel kennis hebben opgebouwd. De meeste hebben een universitaire (wijn) opleiding, en dat kun je proeven.

 

   

 

Bij Schouten Wijnimport uit Den Haag kun je altijd 'pareltjes vinden. Op de foto (links) met zijn Ultimatum Tinto. Importeur Sannda, Jose Calderon (foto rechts) uit Haarlem heeft een mooie serie wijnen en legt zich toe op de horeca. Met deze wijnen gaat hij zeker slagen.                                                                                                     

María  López Repiso (foto links onder) presenteerde Bodega Sarmentero uit Ribera del Duero die wijnen maken van een mooie kwaliteit. Zowel rood als wit. Rood 100% Tempranillo (druif), mooie rijpe wijnen en breed inzetbaar. Wit gemaakt van de Verdejo (druif) met veel kracht en smaak. Zo`n huis moet snel een importeur vinden om deze exclusiviteit in Nederland te kunnen aanbieden. Bovendien is het een klein huis en kun je scoren bij je klanten met deze verrassende wijnen.

Eva Pardines (foto rechts) van The Spanisch Wine Collection hoeft niet bescheiden te doen. Als je haar wijnen proeft zijn ze van een uiterst geselecteerde goede kwaliteit. Zonder afbraak te doen aan de mooie rode wijnen, die rijp zijn en opgevoed op hout, sprong de witte Conveniencia van Finca San Blas er wel uit. Gemaakt van drie druivensoorten waaronder de rode druif Pinot Noir is hier een harmonieuze wijn gemaakt samen met de druivensoorten Chardonnay en Merseguera. Goede kwaliteit voor een redelijke prijs.

 

                                                 

   

                                                                          

 

De Nederlands sprekende Manuela Calzado (foto links onder met de eigenaar) van Bodega Valdelaguna prijst haar wijnen Montelaguna, gemaakt van 100% Tempranillo met veel enthousiasme aan, en dat is terecht. Dit zijn wijnen waar je goed mee voor de dag kunt komen en mee kunnen draaien met internationaal hoogstaande wijnhuizen. Zuiver, rijp, mondvullend, kracht en in balans, is het algemene kenmerk van de wijnen die ik bij dit huis heb mogen proeven. 

 

                                              

   

                                                                              

 

Wijnimporteur Ingo Wever (foto rechts boven) van Wij-N-Wereld uit Den Haag richt zich op wijnen van kleine producenten en is daarmee exclusief. Geen massa, maar wijnen die betaalbaar zijn, goed drinkbaar en voor een groot publiek. Hij zoekt ook nog andere mooie Spaanse wijnen. Nou. Die moet hij op deze goedgeorganiseerde proeverij door ICEX, Vinõs de España zeker gevonden hebben.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

foto`s © John Navarro Publicatie alleen met bronvermelding geen probleem                                                                    

 

                   

 


 

Maandag 5 september 2016; Afgelopen weekend vond voor de 10de keer het Kiwanis Culinair Westland plaats. In een gezellige zetting op het Wilhelminaplein in Naaldwijk waren diverse restaurants vertegenwoordigd om de bezoekers te verwennen met mooie gerechten, en bijbehorende hapjes met lekkere wijnen.

Kiwanis is een gezelligheidsclub die zich inzet om sponsors te krijgen voor het organiseren van evenementen om de opbrengst vervolgens ter beschikking te stellen aan een goed doel of organisatie. Dit jaar gaat de opbrengst van Culinair Westland naar Zorgcentrum de Zonnehof van Ipse de Bruggen in Naaldwijk. Dit is een centrum voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar met een verstandelijke en of lichamelijke beperking.

Opening van Westland Culinair op vrijdagmiddag

 

 

    

 

                                                                                             

 

     

 

    

              Mooie gerechten bij ENJOY, passende hapjes en goede wijnen van GrapeWine uit Naaldwijk 

                                                   

 

     

 

                                                                         

 

     

 

Kiwanis, Culinair Westland 2016 kan volgens de organisatie weer als een succes gezien worden. Hoe hoog de opbrengst is laat nog even op zich wachten.                                                                                                      

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

Dinsdag 8 maart 2016 NEWS ... De Union des Grands Crus de Bordeaux organiseerde in samenwerking met het wijnmagazine PersWijn, de Commanderie de Bordeaux in Nederland, Wijnkoperij Okhuysen en Bolomey Wijnimport, een prachtige grootse proeverij van de jaargangen 2013 en 2011 in Krasnapolsky in Amsterdam.

 

    

 

Hier presenteerde ruim 100 Grand Cru wijnproducenten hun wijnen aan 400 professionals in de middag, en 150 particulieren wijnliefhebbers in de avond. De jaargang 2013 staat geboekt al een heel slecht wijnjaar dat in sommige gevallen wel te proeven is, maar over het algemeen hebben de meeste wijnproducenten er ... 'toch wel iets van gemaakt'...

In het jaar 2013 viel er twee keer zoveel regen als andere jaren. Meer dan 10.000 hectare wijngaarden is vernield door onder andere hagelstenen. Overal kwamen berichten van rottende, beschimmelde en beschadigde druiven. Sommige Châteaux eigenaren besloten geen eerste wijn te maken van deze jaargang, maar ze door te schuiven naar de tweede wijn van het huis.

 

   

     

 

"De opbrengsten waren laag omdat de weerbarstigheid van het weer zich heeft laten spreken, maar het terroir heeft zijn kracht ook weergegeven in deze jaargang", zei een producent. Mooi! Van een slecht jaar goede wijnen maken is langzamerhand een 'kunst' geworden. De wijnindustrie heeft dan ook veel hulpmiddelen tot zijn beschikking om toch drinkbare wijnen te maken, al missen ze misschien kracht, fijnheid en weinig bewaarpotentieel in 2013. Bordeaux kenners zullen wel allerlei argumenten aanvoeren, maar jaargang 2013 kun je zeker kopen, al moeten de prijzen misschien wel fors lager worden. Nu is dat gemiddeld 10%, dat vindt men te laag.

 

   

 

De jaargang 2011 was over het algemeen goed te noemen. Na de absolute topjaren 2009 en 2010 is het wel even wennen. Jaargang 2011, met een grote droogperiode, is weer Bordeaux zoals het hoort te zijn. Voldoende rijp fruit, karakter, goede tannine opbouw en bewaarpotentieel, maar toch culinair (nu) al uitstekend inzetbaar.

   

Bordeaux blijft een fantastische wijnstreek met mooie wijnen die we nu in Nederland weer meer moeten gaan drinken. En dan niet met een schroefdop, die kom je bij dergelijke tophuizen niet tegen, maar traditioneel gemaakte Bordeaux de waarde geven die ze verdienen. Tenslotte hebben veel wijnmakers uit de zogenaamde 'nieuwe wereld 'niet voor niks het vak geleerd in de prachtige Bordeaux.

Zeker hulde aan de organisatoren van dit evenement om zoveel tophuizen bij elkaar te krijgen. En uiteraard ook voor de wijnhuizen. Het zet Bordeaux in Nederland weer wat meer op de kaart en wij, als consument, worden weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. Alle nagemaakte Bordeaux stijlen uit andere landen zijn uiteindelijk kopieën van Bordeaux. Drink minimaal één fles échte Bordeaux per week, dan blijf je wijn altijd lekker vinden. Bordeaux verdient het! 

 

        

       

 

 

Witte en zoete wijnen zijn over het algemeen, zowel 2013 als 2011 wel goed, al zijn er per huis natuurlijk zeker verschillen in kwaliteit.                                                                      

 

    

 

                                                      Van deze Sauternes van Château Doisy Védrines zou iedereen blij worden     

Volgend jaar moet er maar wéér een proeverij komen van Grand Crus des Bordeaux, louter omdat deze wijnhuizen meer aandacht verdienen van de Nederlandse wijnliefhebber.

Wijnen bestellen en informatie? info@bolomey.nl of vineus@okhuysen.nl

Reageren? info@westlandmedia.nl                                                                      

                                                                               

 

 

Melman Communications organiseerde samen met Vinopres dinsdag 1 maart een prachtige proeverij van biologische wijnen die werden gepresenteerd door Nederlandse importeurs en één Italiaanse.

 

Biologische wijnen staan steeds meer in de belangstelling omdat men de gezondheid meer centraal stelt. Vooral jongere gezinnen hebben hier meer aandacht voor. Omdat de opbrengsten bij het oogsten van de wijnen (minder druiven per tak) over het algemeen lager zijn door het weglaten van chemische stoffen, zijn de wijnen over het algemeen wat duurder maar toch zeker goed betaalbaar. Dat komt omdat meer wijnproducenten overgaan op biologische wijnbouw.

Op deze proeverij waren een aantal TOP-importeurs die ook voor biologische wijnen goede selecties maken zoals, Imperial Wijnkoperij van de gelauwerde Regina Meij (foto) Niet één wijn was 'minder' te noemen. Mooi. Zij presenteerde wijnen uit Oostenrijk, Duitsland en Hongarije waar zij o.a. specialist in is.

 

    

 

                                                                    Regina Meij                                                                  Peter Los                                          

Fair Wines van Peter Los (foto) presenteerde hoofdzakelijk Italiaanse wijnen die zeker een klasse hebben waar je mee voor de dag kunt komen. Heerlijke goed drinkbare uiterst geselecteerde wijnen. De combinatie van verschillende druivensoorten in enkele wijnen zijn zeer verrassend.  

 

   

 

                                                                    José Belgerette                                                              Pieter de Keijzer

Solandes Organic Wines uit Argentinië vertegenwoordigd door Belgerette Wines uit Amsterdam maakte zeker indruk met de wijnen gemaakt van de Malbec (druif). José Belgerette (foto) heeft een goede selectie gemaakt van dit huis waar in Nederland zeker markt voor is. Peter de Keijzer (foto) van Keijzer & Kompanen is een nieuwkomer op de markt en is al op de goede weg met zijn biologische wijnen uit Griekenland en Zuid Afrika. Gedurfd, om nu te beginnen in deze zeer concurrerende markt. Aan het enthousiasme van Pieter zal het niet liggen. Leuk.                                                                        

 

    

 

                                                                      Olivier Müller                                                             Paul Janssen

Weingut Wagner-Stempel uit Rheinhessen, Olivier Müller (foto) presenteerde rijke droge witte wijnen. Dat dergelijke Duitse wijnen culinair uitstekend inzetbaar zijn zou nog meer door moeten dringen bij de Nederlandse gastronomie. Echter, soms zijn échte Duitse Top-wijnen zelfs moeilijk te krijgen in Nederland, louter omdat er niet voldoende van is. Juist een reden als restaurateur deze wijnen toe te voegen aan je wijnkaart. Bij dit wijnhuis zit je wel goed.

Importeur Wijnheeren uit Wassenaar heeft al een ruim assortiment biologische wijnen. Dit is zo`n wijnhandel waar je nooit een slechte wijn zult aantreffen. Paul Janssen presenteerde  wijnen met veel fris fruit en karakter, met een hoog drink-heids-gehalte. Zo van, we nemen nog een glas. Dat wil de consument. Niet te ingewikkeld, gewoon lekkere wijnen. Punt. 

                                             Reageren? info@westlandmedia.nl                                                    

 

 

     

 Franse wijnindustrie in 2025 anders

 

 

“In 2025 zal de Franse wijnindustrie er totaal anders uitzien”. Er zijn nieuwe druivenrassen ontwikkeld als gevolg  van de wereldwijde klimaatverandering. Het aanplanten van wijngaarden in de EU zal minder streng gereguleerd zijn. Het ontwikkelen van wijnstokken/wijngaarden die een blijvend hoge productie levert wordt gestimuleerd. Veel Franse wijngaarden zijn verplaatst naar nieuwe vruchtbare gebieden  waar veel irrigatie wordt toegepast. (irrigatie in de wijnbouw is in de meeste gebieden in Europa verboden. red.) Dat zijn perfecte omstandigheden voor de productie van VIN DE FRANCE-wijnen, vooral als het gaat om internationale merken, oorsprong van de productie en wijnen met een laag alcoholpercentage”.

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een van de vier scenario's die zijn uitgewerkt op basis  van mogelijke toekomstbeelden voor de Franse wijnen.

Onder toezicht van een stuurgroep van vijftien leden, waaronder onderzoekers, public affairs-experts en wijnprofessionals, zijn vier mogelijke scenario's uitgewerkt voor de toekomstige ontwikkelingen van de categorie in de periode tot 2025-2030 op basis van de economische, klimatologische, technische en politieke omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de Franse wijnbouw.

In elk van de scenario's wordt een andere mogelijke toekomst voor de Franse wijnindustrie geschetst: twee scenario's schetsen een toekomst waarin er weinig dynamische verandering is; één scenario is ervan uitgegaan dat consumenten veel waarde hechten aan de oorsprong van de wijn; en een laatste scenario is erop gebaseerd dat de productiemethodes zijn veranderd als gevolg van klimaatverandering en dat er vanuit consumenten een grote invloed zal uitgaan.

Helaas zijn in de wereld langzamerhand hele grote spelers die de markt dicteren door de zucht naar steeds lagere prijzen op aandringen van de supermarkten. Mooie wijnen van over het algemeen kleinere wijnhuizen moet je dan toch maar blijven halen bij de wijnspeciaalzaak.

Bron:ANIVIN / FranceAg

 


 

 Wijnfraude in China opgelopen naar 40%...

Dure wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux en de Bourgogne worden geëxporteerd naar China en betalen de nieuwe rijken gigantische bedragen voor. Maar ja, voor een grote naam moet je wat over hebben. Of de mensen die het kunnen betalen altijd kennis en voldoende smaakontwikkeling hebben voor dure wijnen, is de vraag. Juist daarom zijn fraudeurs actief die etiketten van dure wijnen kopiëren en ze op flessen met veel goedkopere wijnen plakken. Een groot probleem voor de tophuizen, immers hebben deze ‘nepwijnen’ niet het niveau van de ‘echte’ wijnen. Een 'flesje' wijn kan al gauw oplopen naar enkel honderden euro..!

Nu denkt men de oplossing gevonden te hebben om op de oorspronkelijke etiketten een QR-code te drukken dan kan de consument met zijn smartphone direct controleren of de wijnen wel origineel zijn.

Fraude met grote merken komt ook voor in Europa. Over het algemeen is daar meer kennis over dure wijnen en de kanalen om informatie te krijgen zijn kort, hierdoor worden fraudeurs eerder opgemerkt.

 

 

 

Lekker wijntje voor 5800 euro

In het Franse presidentiële paleis Elysee is op een veiling een deel van de keldervoorraad verkocht.De opbrengst was in een dag al bijna drie ton.. 300.000 euro… De reden van de verkoop is dat er ruimte gemaakt moet worden voor nieuwe voorraad. Uiteindelijk is het ook in Frankrijk crisis maar een lekker wijntje kunnen de Fransen in het Elysee niet buiten. De duurste fles Petrus uit 1990 bracht 5800 euro op. Voor een goedkoop flesje kon je daar ook terecht, 350 euro. Zo. Weer genoeg ruimte voor nieuwe lekkere (bewaar)-wijntjes.

In 1947 begon President Vincent Auriol met het opbouwen van een wijnvoorraad. Over het algemeen komen alleen bewaarwijnen die veel geld kosten in aanmerking voor opslag in de kelders van het Franse presidentiële Paleis . Vroeger werden alleen Franse wijnen opgeslagen, maar nu ook wijnen uit andere landen waaronder Duitsland.

                                            

 

Vat wijn voor 131.000 euro

In het beroemde Hospice de Beaune in de Bourgogne in Frankrijk wordt jaarlijks een wijnveiling gehouden van exclusieve wijnen. Sinds 2000 heeft de wijnverkoop van Hospice de Beaune niet zoveel opgeleverd als deze keer: 6.3 miljpoen euro. En dat ondanks een sterk verminderd aanbod. Er gingen maar 333 vaten onder de hamer. Dat waren er vorig jaar 516 en in 2011 nog 700. De gemiddelde vatopbrengst steeg met 26,6 %. Een Chinees kocht ‘the president’s lot’, een vat van 456 liter Meursault Genevriere Premier Cru, Cuvee Philippe Le Bon voor 131.000 euro. 

Hospice de Beaune in de Bourgogne-streek in Frankrijk was vroeger een armenhospitaal en is  in 1443 opgericht.

 .