Champagne op Werelderfgoedlijst UNESCO 

De Champagnestreek staat sinds 4 juli 2015 op de Werelderfgoedlijst van de  UNESCO. Volgens de VN- organisatie voor cultuur hebben de wijngaarden, de wijnkelders en verkoophuizen een groot cultureel belang en daarom de status gekregen.

Ook de wijngaarden in de Franse Bourgogne staan nu op de Werelderfgoedlijst om zijn historisch unieke karakter voor het produceren van wijn.

Het is de bedoeling dat de cultureel erfgoediconen speciale bescherming krijgen zodat ze ook in de toekomst blijven bestaan. Door de toewijzing van de status krijgen de wijnstreken (nog) meer aanzien en bezoekers door extra financiële steun.

 

Wijn drinken is gezond

Mannen twee tot drie glazen per dag vrouwen een tot twee. Rood is beter voor de darmflora maar wit is net zo gezond. In alle wijnen zitten antioxidanten die het verouderingproces in het lichaam vertragen. Zwaardere wijnen vallen als je ouder bent soms niet zo goed. Kies dan een lichtere wijn. Rood of wit, maakt niet uit. Hoofdpijnwijnen zit teveel sulfiet in. Dit is een stof om de wijnen goed te houden maar geen garantie dat je hem ook lang kunt bewaren. Teveel wijn (alcohol) is niet goed. Voor jongeren tot circa 18 jaar is alcohol zelfs giftig.    

 

                                                                                                                                 

 * NTZ wijnen

        Hoofdpijnwijn bestaat nog steeds               

Het is bijna ongelofelijk maar er bestaan in deze tijd nog wijnen waar je snel hoofdpijn van krijgt. Hoe komt dat nou. Kort uitgelegd. Teveel sulfiet (ofwel **zwaveldioxide) is de boosdoener. Is sulfiet nodig? Ja. Maar in een kleine gedoseerde hoeveelheid, dan wordt je niet ziek of krijg je hoofdpijn. Waarom sulfiet? Om het bederven van de wijn tijdens het gistingsproces tegen te gaan en als het in bulk in containers verkocht wordt als afscherming om de zuurstof tegen te houden wat voor bederf zorgt. Dan bij het afvullen, hier kan ook nog eens sulfiet gebruikt worden en dan is het helemaal raak. Nog steeds worden viese goedkope wijnen in veel horecagelegenheden geleverd door slechte wijnmakers en/of leveranciers. Is dat nodig? Neen. 20 centen meer voor de fles wijn inkoop... betalen en je hebt al een betere wijn. Twintig cent? Ja. 20 centen.. . Onderschat niet jezelf. Als je in een horecagelegenheid bent en ze durven 4 euro te vragen voor een NTZ-wijn zeg je gewoon dat je een andere wilt of dat je deze niet opdrinkt. Strijk en zet zegt het bedienende schoolmeisje ' dat je de eerste bent die klaagt over de wijn'. Jammer dan. Je eet toch ook geen bedorven producten..?..waarom drink je dan wel NTZ-wijnen..?

LET OP! Overkomt het u. Melden aan info@westlandmedia.nl

PAS OP! Binnen niet al te lange tijd bezoeken wij anoniem horecabedrijven waar de wijnen op prijs kwaliteit en beoordeeld zal worden. Hier en daar hebben wij al NTZ-wijnen gevonden waar je gemakkelijk 4 euro per halfvolg glas voor moet betalen... Verheugt u zich op TOP-wijnen in Westland?... die zijn er zeker, maar ook nog veel te veel NTZ-wijnen.

 * NTZ - Niet Te Zuipen

** Sulfiet ofwel zwaveldioxide is een antibacteriele stof