Westland Media    Culinair & Wijnen

 

Vierde WineWeekend met mooie wijnen 

       

Voor de vierde keer is in de broodfabriek in Rijswijk (ZH) op zaterdag 25 en zondag 26 november het WineWeekend gehouden. De proeverij is opgezet om ook particulieren klanten een ruim aanbod te laten proeven en de vele mogelijkheden aan verscheidenheid van wijnen te tonen. De proeverij is ontspannen en de ambiance is gezellig te noemen. Juist de relatief simpele opzet van marktstalletje maakt een dergelijke proeverij toegankelijk voor een groot publiek.

Echter, wat niet simpel was waren de mooie tot zeer mooie wijnen die we geproefd hebben bij diverse importeurs waar sommige meerdere      keren hun wijnen hadden gepresenteerd op deze proeverij. Zonder andere te kort te doen een kleine selectie van importeurs waarvan wij de wijnen zeer mooi vonden zoals van Crivino Esar uit Servië (foto links boven) die allemaal winewinners zijn. Dat zeg ik niet zo gauw over wijnen maar dit is een huis dat écht het ontdekken waard is. Zowel wit als rood is van een zeer hoge kwaliteit en dat uit een land waar mensen dit niet verwachten, Servië ..!

Wine Wizz is (foto links onder) is een jong bedrijf die heel goed weet hoe je kwaliteitswijnen moet selecteren. Dat konden we duidelijk proeven    bij al hun selecties uit Italië, Frankrijk en Spanje. Dit zijn bedrijven waar je gerust een wijn blindelings kunt bestellen omdat er geen slechte bij zitten. Mooi.  Arend-Jaap van der Lely met partner (foto rechts onder) van Wijn op Dronk, die we al langer kennen en altijd weer in staat is 'pareltjes' op de markt te brengen waar je echt vrolijk van wordt. Juist die ontdekkingen uit Frankrijk, Duitsland en Italië van Arend-Jaap maakt deze wijnhandel exclusief.

         

Griekse wijnen zouden veel meer gedronken moeten worden in Nederland al is er de laatste jaren zeker een stijging te zien van de import. De ontwikkelingen van de Griekse wijnbouw in zijn algemeenheid verdiend dit zeker. Al een aantal jaren komen we importeur Kreta Wijnen (foto`s onder) tegen met hun wijn van Lyrarakis. Eerverleden jaar proefde ik deze wijnen al die een goede kwaliteit hebben en breed inzetbaar zijn voor zowel horeca als particulier omdat het toegankelijke goedgemaakt wijnen zijn tegen redelijke prijzen. Nu zelfs met enkele toppers! Met hun nieuwe aanwinst van het wijnhuis SILVA zullen ze zeker scoren in Nederland. Als je wijn uit Kreta wilt ontdekken moet je bij dit bedrijf zijn (familie Heuzer) omdat ze consistent zijn in hun kwaliteit en kennis hebben van wijn. Dat zoeken we. Goed zo.                                                                                                     

      

Monte d'Oro uit Portugal (foto links) die vertegenwoordigd wordt door groothandel GastroVino heeft een prachtig assortiment bij de duurdere wijnen. GastroVino stond met een grote stand en een ruim assortiment. Ook de zeer toegankelijke Franse wijnen van Chateau PESQUIÉ zijn goed gemaakt en voor een groot publiek (foto midden). Het bedrijf Wijnen uit de Beaujolais (foto rechts onder) hebben we meer gezien op WineWeekend. Joop Bremer wil met zijn kalotte een beetje de wijnboer symboliseren uit de Bourgogne. Leuk. Belangrijker zijn de wijnen uit de beaujolais die zeker geen slobbertjes zijn omdat Joop alle Cru`s laat proeven en dat zijn gewoon goede en lekkere wijnen die voor een groot publiek toegankelijk is. Echter zijn de Cru`s uit de Beaujolais niet echt goedkoop, maar dat hoeft ook niet voor goede wijnen.                                                                                                               

       

NELEMAN Wijnen (foto onder) werd vertgenwoordigt door de enhousiaste Edwin Muilekom en zijn partner. Logisch dat ze blij overkomen want dat wordt je ook als je hun assortiment proeft en hun verhaal dat de wijnen uit Valencia gemaakt wordt door Nederlander Derrick Neleman. In de pers komen deze biologisch gemaakte wijnen er heel goed uit en hebben al veel prijzen gewonnen.  Het jonge team voeren een moderne marketing om hun wijnen aan de man te brengen en op de foto rechts onder van Neleman, bieden zij wijnpakketten aan. Natuurlijk proefden we de Just Fucking Good Wine en vinden deze fucking good. Jonge wijnhandelaren verdienen een serieuze plek op de markt. Weg met dat stoffige imago!                                                               

   

 * Algemeen kunnen we concluderen dat WineWeekend weer succesvol is geweest en dat de kwaliteit van de wijnimporteurs steeds toeneemt. Dat maakt dit evenement interessant voor een groot publiek maar ook voor wijnhandelaren- en winkeliers. Ook wijnimporteurs zouden daar toch eens langs moeten gaan. Opvallend is dat wijnen steeds meer biologisch gemaakt worden, en dat is toe te juichen. Volgend jaar maar weer voor de vijfde keer(!) naar het goed georganiseerde WineWeekend in De Broodfabriek in Rijswijk (ZH)   

 Reageren? E. JohnNavarro@live.nl

November 2017                                   

 

Business France weer met mooie proeverij  

     

04 November 2017, WineNews; Als Michèle Lainé van Business France een proeverij organiseerd is alles goed geregeld. In Oktober werd een mooie wijnproeverij gehouden van Zuid-Franse wijnen in het Ramada Apollo Hotel in Amsterdam. Een selecte groep wijnmakers presenteerde daar ruim 300 wijnen. Meest was de kwaliteit goed tot zeer goed en stonden er wijnproducenten die zeker een importeur waard zijn.

Er vielen wijnen te ontdekken waar je als importeur, maar ook als restaurateur, goed mee voor de dag kunt komen. Je vraagt je wel eens af of de resaurant wereld misschien te veel vast geroest zit aan wijnen uit de traditionele Franse streken (of andere) terwijl in Zuid- Frankrijk juist een enorme verscheidenheid voorhanden is met dikwijls kleine producenten waar jij je mee kunt onderscheiden bij je klanten. Maar ook wijnen die het uitstekend zouden doen in het supermarktkanaal kon je daar vinden.

Op deze proeverij heb ik zeer goede wijnen geproefd waar ik mij soms verbaasde over de lage prijs ten opzichten van de hoge kwaliteit. Wat wil je nog meer, denk ik dan. Alleen moeten de afnemers in Nederland wel meer hun best doen goede wijnen te ontdekken om vervolgens in te kopen.

     

                                                                                                                                                                                                                                                                           

      

 Business France gaat meer proeverijen organiseren in 2018. Dan krijgen importeurs- en restarateurs opnieuw een kans mooie ontdekkingen te doen. Frankrijk bijft het ontdekken waard, dat hebben we nu weer gemerkt. 

 

 

Champagne blijft een feest om te drinken 

     

5 September 2017; Champagne is een feest te drinken. Dat konden we proeven in het Amstel Hotel in Amsterdam maandag j.l., waar 60 (!) Champagnehuizen hun mooiste champagnes presenteerden aan 800 (!) bezoekers. Uniek voor een wijnproeverij in Nederland.

Het wijnmagazine Perswijn is steeds weer in staat mooie proeverijen te organiseren en wijnproducenten met faam naar Nederland te halen. Petri Houweling (foto rechts onder) van Perswijn is mede verantwoordelijk voor het organiseren van deze evenementen en dat doet ze met veel passie en enthousiasme.

Over het algemeen konden we mooie wijnen (champagnes) proeven zoals van Taittinger die consistentie heeft in zijn kwaliteit. Fijn en zuiver van smaak. Maar ook Moët & Chandon die je over de hele wereld kunt kopen en van goede kwaliteit is. Commercieel zeggen de kenners. Nou en?  Uiteraard maakt Moët altijd indruk hun Dom Pérignon. (Flesje 150 euro!) Wél lekker hoor! Ook champagne Ruinart is zo`n glas waar je er nog een van wil drinken.

Pommery is ook zo`n huis die afstapt van de oubollige champagnecultuur en het aandurft een serie champagnes zelfs in blauwe flessen aan te bieden. "Wél een blokje ijs erin",  WAT? ... adviseerde de charmante Charlotte (foto rechts boven) want de wijnen hebben een licht zoete smaak. Commercieel uitstekend en voor een groot en jong publiek. Waarom niet? Champagne moet gedronken. 

             

Mikael Falkman ( rechts op de foto boven) van Taittinger presenteerde met passie zijn champagnes.    Petri Houweling van Perswijn (Links op de foto) en Lonneke de Jong van Moët Hennessy Nederland. Plezier met champagne. Leuk!                                                                               

   

E-Cru Wines & Spirits (Wytse van der Zweep, foto links boven) maakt goede sier met de mooie champagnes van Laherte Frères. Champagnes van Louis Roederer hebben altijd al veel kracht en karakter gehad maar is voor de échte champagnedrinker. Bollinger is ook zo`n huis die gewoon geen slechte champagnes maakt. Jaargang 2007 en 2005 die nu uitstekend op dronk zijn, is een feest. Champagnes van Barons de Rothschild zijn karakteristiek en mooi gemaakt. Ook breed inzetbaar. De champagnes van Pol Roger scoren hoog met de jaargangen 2006 en 2008.

Algemeen had deze champagneproeverij een hoog niveau. Tóch vraag ik mij af hoe het mogelijk is in deze tijd dat er nog altijd wijnhuizen zijn die wijnen maken van een dubieuze kwaliteit. Je zou toch zeggen, dan verkoop je niks. Met champagne ligt dit soms anders omdat jaargangen meestal samengevoegd worden tot één blend. Mits er hele goede jaren zijn dan wordt dit als één jaargang bebottelt tot de de zogenaamde Millésimé. De jaargang staat dan op de fles. Anders niet.

De oogst van 2017 in de Champagne is op 26 augustus begonnen.

Jaarlijks komen ca. 320 miljoen flessen champagne op de markt. De helft daarvan is voor rekening van de Fransen. De totale omzet bedraagt 4,5 miljard euro waarvan 2,4 miljard export. Nederland importeert voor gemiddeld 2,5 miljoen euro per jaar.

Lang niet genoeg de hele wereld te voorzien van de stijgende vraag naar mousserende wijnen. Daarom zijn er ook vele landen en streken die mousserende wijn maken maar géén champagne genoemd mag worden. De naam is internationaal beschermd. Dat er elders ook uitstekende mousserende wijnen worden gemaakt is een feit. 

TIP! Champagne is heel breed inzetbaar en past uitstekend bij vele gerechten. Maak gewoon van meer dagen een feest, en trek een fles open!                                                                                                                                                                                                                                              

Een jong en enthousiast (zaken)- stel, Lonneke de Jong en Edo Voets van Moët Hennessy, presenteerde hun champagnes met plezier en kennis.

Reageren? E. JohnNavarro@live.nl

21 Augustus 2017;  NEWS ... Op 4 september a.s. organiseert het  wijnmagazine Perswijn een exclusieve champagneproeverij in het beroemde Amstel Hotel in Amsterdam. Maar liefs 60 champagnehuizen zullen hun mooiste Champagnes laten proeven. Westland Media zal een reportage maken en op zoek gaan naar de mooiste 'parels' op deze proeverij.

Vanaf 18.00 tot 20.30 uur is de proeverij ook toegankelijk voor consumenten. Prijs 50 euro p.p.                                                   Abonees van Perswijn betalen 35 euro p.p.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

Prachtige proeverij Duitse wijnen

                                                                                                                                                                                                                   

17 Juni 2017; Als Albert De Jong, (foto links met glas in de hand) als grootste Duitse wijnkenner in Nederland, en Melman Communications samen een wijnproeverij organiseren, kun je er onomstotelijk van uitgaan dat het een mooie proeverij is. Zo konden we ondervinden in de uitstekende ambiance van het Amstel Boathouse in Amsterdam (foto)                                                               

                                                                                      

Albert had eerst een selectie gemaakt voor zichzelf en vervolgens wijnproducenten gevraagd of ze hun wijnen wilde presenteren op deze proeverij. Het jaar 2016 domineerde en kenmerkt zich als een goed wijnjaar in de meeste Duitse wijnbouwgebieden. Hele 'zuivere' krachtige en technisch goed gemaakte wijnen. Je merkt dat steeds meer wijnbouwers ook over gaan op BIO- wijnen en dat is alleen maar toe te juichen. 'We moeten de natuur sparen en zo veel mogelijk in stand houden', zei een van de producenten. En juist die wijnboeren konden we ontmoeten daar. Zij weten alles over hun wijnen die ze zelf op het land bewerken en staan ook zelf achter de proeftafels hun (meest) lekkere wijnen aan de man te brengen.

Duitsland is een belangrijke wijnproducent geworden met hoog gekwalificeerde wijnen. Het imago van wit, zoet- en goedkope is allang achterhaald. Meest droog gemaakte wijnen (wit en rood) worden nu geproduceerd in Duitsland en kunnen internationaal wedijveren met de grootste tophuizen in de wereld. De grote verscheidenheid aan druivensoorten, dus wijnen, en gebieden maakt Duitland een aantrekkelijk wijnland en voor ieder wat wils. Ontdek de Duitse wijnen, dan gaat er een wereld open!

 

   

 

    

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

 

 

Het wijnmagazine Perswijn in samenwerking met de Union de Grand Crus de Bordeaux, organiseerde op maandag 6 maart j.l. in Krasnapolsky  Amsterdam weer een prachtige bordeaux proeverij van de jaargang 2014. Zoals altijd is er veel belangstelling voor deze jaarlijks terugkerende proeverij die in de middag door professionals en in de avond ook door particulieren bezocht kan worden.

Hoe was het jaar 2014 in Bordeaux? Na drie slechte jaren haalde de meeste domeinen opgelucht adem met de jaargang 2014 waar de opbrengsten ook hoger waren wat betekend dat er meer flessen verkocht kunnen worden. Je merkt de verschillen in stijlen uit de verschillende regio`s van Bordeaux maar dat maakt de streek ook zo bijzonder.

Zonder iemand te kort te doen een kleine algemene impressie van de proeverij; Pauillac is nog stroef en gesloten en moet je gewoon opleggen en de tijd geven. Ja, wel mooi hoor! Maar proef je Margaux dat is deze jaargang al best toegankelijk al hebben ook deze wijnen een bewaarpotentieel. Haut-Medoc geeft zijn klasse prijs, maar ook daar zijn de wijnen nog te jong om te drinken maar hebben een behoorlijk potentieel om jaren te kunnen rijpen.

Crus de Saint-Julien zijn zonder uitzondering heel mooi en nu al redelijk toegankelijk. Daar zit ook o.a. de echte TOP van Bordeaux. Crus de Saint-Emilion is eigenlijk ook hetzelfde verhaal. Sommige zijn nu al redelijk toegankelijk en andere vergen nog wat tijd, maar uiteindelijk is dat ook het geheim van deze jaargang. Met de zoete wijnen zit je bij 2014 wel goed. Maar toch het frisse fruit ontbreekt (nog) hier en daar, al zijn de meeste wijnen mooi gemaakt. Crus de Pessac-Léognan is ook  niet weg te cijferen. Mooie structuur, zelfs delicaat, kracht en fruit.

Cru de Pomerol geven we maar geen aandacht omdat de meeste producenten niet erg enthousiast hun wijnen presenteerden. Kennelijk verdienen ze genoeg. Jammer. Arrogantie in Bordaux is hier en daar niet vreemd! Dat blijft. De Pomerol van Château Gazin wil ik niet onvermeld laten omdat zij van 2014 wel een hele mooie wijn gemaakt hebben.

Ik hoor prijzen van 35 tot 80 tot 120 euro en duurder voor één fles. Wie koopt dit? De US trekt weer aan. Zij willen vervanging van voorgaande mindere jaren door de jaargang 2014. De Aziatische markten hebben de afgelopen jaren niet zo veel afgenomen maar voor de jaargang 2014 verwacht men dat die markt weer zal aantrekken. Ook de UK, België, Zwitserland en de Scandinavische landen blijft een belangrijke markt voor Bordeaux. Europa heeft ook al andere landen en wijnen ontdekt!

De alcohol in de jaargang 2014 is hoog en loopt hier en daar op tot zelfs 14,8% zei een wijnproducent. Toch zijn deze wijnen niet branderig (wat dikwijls het geval is bij een hoog alcoholpercentage) maar zijn de wijnmakers in bordeaux toch in staat balans, fruit en fijnheid aan te brengen in de wijn. De wijnkennis en ervaring is ook nauwelijks te evenaren in de Bordeaux.

Bordeaux is als een oude liefde die nooit zal verdwijnen.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

Uniek concept direct van producent naar verbruiker B2B

Gourming is een uniek concept waar 250 streng geselecteerde Franse producenten hun producten aanbieden via hun website in diverse talen, waaronder Nederlands.

Natuurproducten, wel te verstaan. Allemaal biologisch gemaakt direct van het land of uit de fabriek. Juist Frankrijk heeft een keur aan producten die in Nederland niet te krijgen zijn. Nederland staat open voor de 'Franse smaken' en kunnen dit nu relatief makkelijk bereiken. Restauranthouders en hun chefs hebben de hoge kwalieit van Gourming reeds ontdekt en brengen daardoor 'Frankrijk op tafel'.

Bij Gourming kunnen afnemers uit een keur van 5000 verschillende producten bestellen via de website. Special geselecteerde hoog culinaire producten van vlees, vis, kaas, jam, vruchtensappen ... noem maar op ... Gourming is eingenlijk een Franse horeca groothandel B2B.

Bestellen gaat simpel met korte levertijden en een goedlopend distributiesysteem.

www.gourming.com

Reageren? JohnNavarro@live.nl                                                                                                                                                                              foto`s Gourming

15 maart 2017

 

Castilla Y León traditioneel Spaans

3 Maart 2017; Melman Communications organiseerde in Amsterdam een druk bezochte wijnproeverij van Spaanse wijnen uit Castilla Y León. Karakteristieke wijnen wisselde zich af met technisch gemaakte moderne wijnen.

Algemeen zit het met de kwaliteit wel goed. Rood speelt met zijn Tempranillo-druif (dikwijls geblend met de Graciano-druif) een belangrijke rol. Je merkt dat deze streek steeds meer aansluiting zoekt op de internationale markt wat ook noodzakelijk is gezien het enorme aanbod van wijnen, wereldwijd. Spanje staat op de derde plek van wijnproducerende landen in de wereld, na Italië en Frankrijk.

                                                                                                                                                         

De wijnen van Vega de Castilleja, gepresenteerd door Isabel Pérez Varela, (foto) zijn goed gemaakte traditionele wijnen. Zij laten de alcohol niet te hoog oplopen wat het fruit in de wijn ten goede komt. Hierdoor is het doordrinkgehalte beter. Alcohol percentages van 14% en zelfs 14,5 maakt de wijn voor mij altijd wat 'branderig' en scherp wat ik toch wel veel tegenkwam op deze proeverij. Wijnen van Thesaurus, zijn zeer toegankelijk en goed gemaakt, zowel rood als wit. Hiervoor is zeker markt in Nederland. Rafael Lópes-Alonso (foto) heeft ook reden enthousiast te zijn.                                      

                                                                                                                                                                                              

Bodega Virgen de La Asuncon, Julio Carro, (foto links) maakt met zijn wijnen uit Ribera del Duero goede sier. Rijke, rijpe en volle wijnen die je uitstekend kunt inzetten bij de maaltijd maar ook toegankelijk is als drinkwijn. Yésica Abad (foto) van Bodegas El Inicio trekt de aandacht door haar inzet de wijnen te laten proeven en maakt met haar Rivendel Roble zeker een goede beurt. Zachte taninnes, goede wijn en mooi gemaakt. De witte Verdejo van dit huis is ook zeker een aanrader.                                                                                         

 

                                                                                 

De bescheiden Juan Carcia (foto links) presenteerde zijn mooie wijnen van Linaje Garsea. Dit is zo`n Bodega die goed begrijpt hoe de moderne wijnwereld in elkaar steekt en wat de mensen lekker vinden te drinken. Als basis zijn hun wijnen meestal gemaakt van de Tempranillo-druif maar zij blenden ook met de Cabernet-Sauvigon, Merlot, Malbec en de Garnacha druif. Hierdoor bereiken ze een groter publiek. Karakter, vol rijp fruit kon ik proeven in de meeste wijnen en zeker in de Gabrihel. Rebera del Duero leent zich goed voor het maken van dergelijke wijnen met zijn gemiddelde hoogte van 800 meter. Ook zijn er delen met een microklimaat door kleine aftakkingen van de rivier. Waardoor de druiven, die in de zomerperiode overdag staan te 'puffen' in de zon, in de nacht afkoelen wat de rijping en kwaliteit van de druiven ten goede komt.

Lekkere wijn van Bardolobo (foto rechts boven) gemaakt van 100 Tempranillo en zeer aantrekkelijk. Ook de witte van 100% Verdejo- druif zijn fris, met veel fruit en breed inzetbaar. (Foto rechts Tempranillo)

                                                                                                

Wijnen van Bodegas VIZAR gepresenteerd door Pablo Miranda Roger (foto links boven) uit Vallodolid, moet je niet te veel over praten maar gewoon stiekem proeven en dan genieten. Deze wijnen behoren bij de TOP van Spanje en internationaal gooien ze zondermeer hoge ogen. De wijnen worden gemaakt van de Syrah- en Tempranillo en hebben een prachtige neus, kracht en karakter een mooie ronding en een lange afdronk. Iedere gerespecteerde importeur moet zo`n huis vertegenwoordigen. Zij zullen er zeker succes mee hebben.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Zonder andere te kort te doen is dit slechts een kleine omschrijving van diverse Bodega`s op deze proeverij. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de meeste huizen goede wijnen maken die aansluiten op de markt en de vraag. Ook zijn er huizen die juist voor de streek traditionele wijnen maken maar eerder door de ervaren wijndrinker te appreciëren valt. Dat maakt Castilla Y León een aantrekkelijk gebied om wijnen te kopen, en vooral te drnken.

Reageren? JohnNavarro@live.nl       

 WineWeekend serieus wijnevenement

Het WineWeekend in de Broodfabriek in Rijswijk wat gehouden is op 19 en 20 november j.l. is voor de derde keer een succes geworden. Je merkt dat zo`n evenement zich ontwikkeld en dat de wijnhandelaren van een behoorlijk, maar meest hoog niveau zijn.

De beurs is opgezet om particuliere wijnliefhebbers in contact te brengen met wijnhandelaren en importeurs. "Eerst proeven voor aankoop", dat is het devies op deze goed georganiseerde wijnbeurs. De gezellige ambiance maakt het een dagje uit tussen wijnliefhebbers. De workshops hadden een informatief doel waar mensen wegwijs werden gemaakt in de wijnwereld, of specifieke wijnen konden proeven in diverse stijlen van verschillende wijnhuizen.

  

Heerlijke zuivere wijnen bij de Biowijnclub van Eveline Scheren (foto links) en een goede verscheidenheid aan wijnen. Hier proef je niet meer het verschil met niet biologisch gemaakte wijnen. Goed zo! Wijnhandel "Wijn Uit Griekenland" stond eerder op het WineWeekend en je merkt dat de kwaliteit constant is, zo niet toeneemt. In Griekenland zijn zeker hoge kwaliteitswijnen te vinden en die kun je bij hen proeven. Marjolein Blokzijl en Kiman Argyropoulos (foto rechts boven) staan daar garant voor.                                                                    

  

Bij Het Wijnmagazijn snappen ze hoe de wijnmarkt in elkaar steekt ook al zijn ze kort bezig als importeur. Aan technische uitleg en wijnopleidingen geen gebrek. Kennis is altijd goed. Toch is praktijkervaring opdoen voor een importeur van groot belang. Samen met de wijnboer of wijnmaker vele uren vertoeven tussen de wijnranken blijft de beste leerschool. De mensen van Het Wijnmagazijn zijn in ieder geval op de goede weg.

De Spaanse bio-wijnen van Neleman, vertegenwoordigd door de enthousiaste Edwin van Meulekom, (foto rechts boven) zijn zonder uitzondering goed gemaakt. Toch moet je houden van deze stijll van vinificatie van de wijnmaker, die je in alle wijnen duidelijk terugproeft. Niks mis mee hoor, maar een kwestie van smaak.                                                                               

De Italiaanse wijnen van Scopone zijn zonder uitzondering goed gemaakt. Kracht, karakter en smaakvol. Eetwijnen, zo gaat dat met Italiaanse wijnen nou eenmaal. De Montalcino is iets toegankelijker om 'zo' te drinken. De Brunello doet het uitstekend bij de wat zwaardere Italiaanse vleesmaaltijden. De van oorsprong Nederlandse, charmante Tessie Genazanni Baijens (foto), heeft een wijngaard van 12 hectare. Begonnen als een hobby is ze nu uitgegroeit naar een serieuze wijnmaker die meetelt in de wijnwereld.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

Spanje blijft fantastisch wijnland 

In de Fokkerterminal in Den Haag werd op 1 november j.l. een grote proeverij gehouden van Spaanse wijnen. Spanje is en blijft een fantastisch wijnland met een grote verscheidenheid aan wijnen. Vroeger waren witte wijnen niet de sterkste kant van de Spaanse wijnmakers. Echter, door de technologische ontwilkelingen is men nu in staat frisse, fruitige en goede kwaliteitswijnen te produceren.

Mede door het enorme aanbod van wijnen uit alle windstreken zijn Spaanse kwaliteitswijnen heel redelijk qua prijs. Hier kun je nog zeer verrassende wijnen vinden en merk je dat de wijnmakers zeer bevlogen zijn en veel kennis hebben opgebouwd. De meeste hebben een universitaire (wijn) opleiding, en dat kun je proeven.

   

Bij Schouten Wijnimport uit Den Haag kun je altijd 'pareltjes vinden. Op de foto (links) met zijn Ultimatum Tinto. Importeur Sannda, Jose Calderon (foto rechts) uit Haarlem heeft een mooie serie wijnen en legt zich toe op de horeca. Met deze wijnen gaat hij zeker slagen.                                                                                                     

María  López Repiso (foto links onder) presenteerde Bodega Sarmentero uit Ribera del Duero die wijnen maken van een mooie kwaliteit. Zowel rood als wit. Rood 100% Tempranillo (druif), mooie rijpe wijnen en breed inzetbaar. Wit gemaakt van de Verdejo (druif) met veel kracht en smaak. Zo`n huis moet snel een importeur vinden om deze exclusiviteit in Nederland te kunnen aanbieden. Bovendien is het een klein huis en kun je scoren bij je klanten met deze verrassende wijnen.

Eva Pardines (foto rechts) van The Spanisch Wine Collection hoeft niet bescheiden te doen. Als je haar wijnen proeft zijn ze van een uiterst geselecteerde goede kwaliteit. Zonder afbraak te doen aan de mooie rode wijnen, die rijp zijn en opgevoed op hout, sprong de witte Conveniencia van Finca San Blas er wel uit. Gemaakt van drie druivensoorten waaronder de rode druif Pinot Noir is hier een harmonieuze wijn gemaakt samen met de druivensoorten Chardonnay en Merseguera. Goede kwaliteit voor een redelijke prijs.

                                                                                                                                

De Nederlands sprekende Manuela Calzado (foto links onder met de eigenaar) van Bodega Valdelaguna prijst haar wijnen Montelaguna, gemaakt van 100% Tempranillo met veel enthousiasme aan, en dat is terecht. Dit zijn wijnen waar je goed mee voor de dag kunt komen en mee kunnen draaien met internationaal hoogstaande wijnhuizen. Zuiver, rijp, mondvullend, kracht en in balans, is het algemene kenmerk van de wijnen die ik bij dit huis heb mogen proeven. 

                                                                                                                                 

Wijnimporteur Ingo Wever (foto rechts boven) van Wij-N-Wereld uit Den Haag richt zich op wijnen van kleine producenten en is daarmee exclusief. Geen massa, maar wijnen die betaalbaar zijn, goed drinkbaar en voor een groot publiek. Hij zoekt ook nog andere mooie Spaanse wijnen. Nou. Die moet hij op deze goedgeorganiseerde proeverij door ICEX, Vinõs de España zeker gevonden hebben.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

foto`s © John Navarro Publicatie alleen met bronvermelding geen probleem                                                                    

 

                   


Maandag 5 september 2016; Afgelopen weekend vond voor de 10de keer het Kiwanis Culinair Westland plaats. In een gezellige zetting op het Wilhelminaplein in Naaldwijk waren diverse restaurants vertegenwoordigd om de bezoekers te verwennen met mooie gerechten, en bijbehorende hapjes met lekkere wijnen.

Kiwanis is een gezelligheidsclub die zich inzet om sponsors te krijgen voor het organiseren van evenementen om de opbrengst vervolgens ter beschikking te stellen aan een goed doel of organisatie. Dit jaar gaat de opbrengst van Culinair Westland naar Zorgcentrum de Zonnehof van Ipse de Bruggen in Naaldwijk. Dit is een centrum voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar met een verstandelijke en of lichamelijke beperking.

Opening van Westland Culinair op vrijdagmiddag

 

    

                                                                                             

     

    

              Mooie gerechten bij ENJOY, passende hapjes en goede wijnen van GrapeWine uit Naaldwijk 

                                                   

     

                                                                         

     

Kiwanis, Culinair Westland 2016 kan volgens de organisatie weer als een succes gezien worden. Hoe hoog de opbrengst is laat nog even op zich wachten.                                                                                                      

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

Dinsdag 8 maart 2016 NEWS ... De Union des Grands Crus de Bordeaux organiseerde in samenwerking met het wijnmagazine PersWijn, de Commanderie de Bordeaux in Nederland, Wijnkoperij Okhuysen en Bolomey Wijnimport, een prachtige grootse proeverij van de jaargangen 2013 en 2011 in Krasnapolsky in Amsterdam.

    

Hier presenteerde ruim 100 Grand Cru wijnproducenten hun wijnen aan 400 professionals in de middag, en 150 particulieren wijnliefhebbers in de avond. De jaargang 2013 staat geboekt al een heel slecht wijnjaar dat in sommige gevallen wel te proeven is, maar over het algemeen hebben de meeste wijnproducenten er ... 'toch wel iets van gemaakt'...

In het jaar 2013 viel er twee keer zoveel regen als andere jaren. Meer dan 10.000 hectare wijngaarden is vernield door onder andere hagelstenen. Overal kwamen berichten van rottende, beschimmelde en beschadigde druiven. Sommige Châteaux eigenaren besloten geen eerste wijn te maken van deze jaargang, maar ze door te schuiven naar de tweede wijn van het huis.

         

"De opbrengsten waren laag omdat de weerbarstigheid van het weer zich heeft laten spreken, maar het terroir heeft zijn kracht ook weergegeven in deze jaargang", zei een producent. Mooi! Van een slecht jaar goede wijnen maken is langzamerhand een 'kunst' geworden. De wijnindustrie heeft dan ook veel hulpmiddelen tot zijn beschikking om toch drinkbare wijnen te maken, al missen ze misschien kracht, fijnheid en weinig bewaarpotentieel in 2013. Bordeaux kenners zullen wel allerlei argumenten aanvoeren, maar jaargang 2013 kun je zeker kopen, al moeten de prijzen misschien wel fors lager worden. Nu is dat gemiddeld 10%, dat vindt men te laag.

   

De jaargang 2011 was over het algemeen goed te noemen. Na de absolute topjaren 2009 en 2010 is het wel even wennen. Jaargang 2011, met een grote droogperiode, is weer Bordeaux zoals het hoort te zijn. Voldoende rijp fruit, karakter, goede tannine opbouw en bewaarpotentieel, maar toch culinair (nu) al uitstekend inzetbaar.

   

Bordeaux blijft een fantastische wijnstreek met mooie wijnen die we nu in Nederland weer meer moeten gaan drinken. En dan niet met een schroefdop, die kom je bij dergelijke tophuizen niet tegen, maar traditioneel gemaakte Bordeaux de waarde geven die ze verdienen. Tenslotte hebben veel wijnmakers uit de zogenaamde 'nieuwe wereld 'niet voor niks het vak geleerd in de prachtige Bordeaux.

Zeker hulde aan de organisatoren van dit evenement om zoveel tophuizen bij elkaar te krijgen. En uiteraard ook voor de wijnhuizen. Het zet Bordeaux in Nederland weer wat meer op de kaart en wij, als consument, worden weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. Alle nagemaakte Bordeaux stijlen uit andere landen zijn uiteindelijk kopieën van Bordeaux. Drink minimaal één fles échte Bordeaux per week, dan blijf je wijn altijd lekker vinden. Bordeaux verdient het! 

                

 

Witte en zoete wijnen zijn over het algemeen, zowel 2013 als 2011 wel goed, al zijn er per huis natuurlijk zeker verschillen in kwaliteit.                                                                      

    

                                                      Van deze Sauternes van Château Doisy Védrines zou iedereen blij worden     

Volgend jaar moet er maar wéér een proeverij komen van Grand Crus des Bordeaux, louter omdat deze wijnhuizen meer aandacht verdienen van de Nederlandse wijnliefhebber.

Wijnen bestellen en informatie? info@bolomey.nl of vineus@okhuysen.nl

Reageren? info@westlandmedia.nl                                                                      

                                                                               

 

Melman Communications organiseerde samen met Vinopres dinsdag 1 maart een prachtige proeverij van biologische wijnen die werden gepresenteerd door Nederlandse importeurs en één Italiaanse.

Biologische wijnen staan steeds meer in de belangstelling omdat men de gezondheid meer centraal stelt. Vooral jongere gezinnen hebben hier meer aandacht voor. Omdat de opbrengsten bij het oogsten van de wijnen (minder druiven per tak) over het algemeen lager zijn door het weglaten van chemische stoffen, zijn de wijnen over het algemeen wat duurder maar toch zeker goed betaalbaar. Dat komt omdat meer wijnproducenten overgaan op biologische wijnbouw.

Op deze proeverij waren een aantal TOP-importeurs die ook voor biologische wijnen goede selecties maken zoals, Imperial Wijnkoperij van de gelauwerde Regina Meij (foto) Niet één wijn was 'minder' te noemen. Mooi. Zij presenteerde wijnen uit Oostenrijk, Duitsland en Hongarije waar zij o.a. specialist in is.

    

                                                                    Regina Meij                                                                  Peter Los                                          

Fair Wines van Peter Los (foto) presenteerde hoofdzakelijk Italiaanse wijnen die zeker een klasse hebben waar je mee voor de dag kunt komen. Heerlijke goed drinkbare uiterst geselecteerde wijnen. De combinatie van verschillende druivensoorten in enkele wijnen zijn zeer verrassend.  

   

                                                                    José Belgerette                                                              Pieter de Keijzer

Solandes Organic Wines uit Argentinië vertegenwoordigd door Belgerette Wines uit Amsterdam maakte zeker indruk met de wijnen gemaakt van de Malbec (druif). José Belgerette (foto) heeft een goede selectie gemaakt van dit huis waar in Nederland zeker markt voor is. Peter de Keijzer (foto) van Keijzer & Kompanen is een nieuwkomer op de markt en is al op de goede weg met zijn biologische wijnen uit Griekenland en Zuid Afrika. Gedurfd, om nu te beginnen in deze zeer concurrerende markt. Aan het enthousiasme van Pieter zal het niet liggen. Leuk.                                                                        

    

                                                                      Olivier Müller                                                             Paul Janssen

Weingut Wagner-Stempel uit Rheinhessen, Olivier Müller (foto) presenteerde rijke droge witte wijnen. Dat dergelijke Duitse wijnen culinair uitstekend inzetbaar zijn zou nog meer door moeten dringen bij de Nederlandse gastronomie. Echter, soms zijn échte Duitse Top-wijnen zelfs moeilijk te krijgen in Nederland, louter omdat er niet voldoende van is. Juist een reden als restaurateur deze wijnen toe te voegen aan je wijnkaart. Bij dit wijnhuis zit je wel goed.

Importeur Wijnheeren uit Wassenaar heeft al een ruim assortiment biologische wijnen. Dit is zo`n wijnhandel waar je nooit een slechte wijn zult aantreffen. Paul Janssen presenteerde  wijnen met veel fris fruit en karakter, met een hoog drink-heids-gehalte. Zo van, we nemen nog een glas. Dat wil de consument. Niet te ingewikkeld, gewoon lekkere wijnen. Punt. 

   Reageren? info@westlandmedia.nl    

 

Donderdag 25 februari 2016; Wine4Trade, een organisatie voor de promotie van Franse wijnen, heeft hun jaarlijkse proeverij in het Rosarium in Amsterdam gehouden. De aanwezige producenten presenteerde toegankelijke wijnen die over het algemeen een goed tot hoog niveau hebben.

Nog steeds nemen Franse wijnen een belangrijke plek in op de Nederlandse markt, maar dat is ook niet zo gek omdat Frankrijk een enorme verscheidenheid aan wijnen heeft. Er is voor ieder wat wils en dat kwam goed tot uiting op deze proeverij.

Een uitschieter was zeker de goedgemaakte wijnen van Château Quincay uit de Loire (foto 1) waar ze met hun witte wijnen zeker een markt kunnen vinden in Nederland. Gewoon lekkere wijnen (daar gaat het toch om) komen van Domaine La Garelle uit de Luberon (foto 2). Dit huis volgen wij al enkele jaren, en de kwaliteit is alleen maar omhoog gegaan. Zowel wit als rood.                                                                               

    

                (1) Philippe & Natalie Cadart                                    (2)  Alain Audet                                                                                                                                                                                            

     

               (3) Marie Oulié                                                              (4)  Jean-Louise Gallot

Wijnen uit de Jurancon zijn toch eigenlijk veel te weinig te krijgen in Nederland. Waarom? Dat is al jarenlang een vraagteken terwijl er toch goede wijnen vandaan komen. Deze kun je proeven bij Domaine du Cinquau (foto 3) en bij Domaine Gallot (foto 4) die met name heel sterk zijn met hun mild zoete wijnen waar zeker een groot publiek voor is in Nederland. De frisheid en de balans van zoet/zuur is uitstekend en daarom culinair goed inzetbaar. Restaurateurs moeten aandacht krijgen daarvoor.                                                                     

                     

           (5) Thomas Marchand                                                (6) Julien Franclet & Laurent Lefevre

Bordeaux blijft natuurlijk een uniek gebied met een grote verscheidenheid aan wijnen met zijn karakteristieke herkenbaarheid. Chateau L`Espérance (foto 5) is een huis die diverse wijnen liet proeven uit verschillende jaren die culinair aantrekkelijk zijn. Domaine Séailles (foto 6) uit de Gascogne hebben wijnen die goed herkenbaar zijn op de Nederlandse markt omdat ze veel voorkomen in het supermarkt kanaal, maar zeker geen slechte wijnen zijn. Dit huis liet een hogere kwaliteit proeven, en is daardoor commercieel aantrekkelijk.  

            

             (7) Bruno Comard                                                        (8) Xavier Clicquot de Mentque

Champagne blijft natuurlijk een heerlijke mousserende wijn en zeker niet alleen voor feesten en partijen. Als je eenmaal Champagne leert ontdekken dan zal je ervaren dat je het hele jaar door deze kunt drinken, omdat er een grote verscheidenheid is aan smaken en stijlen.

Les Domaine Jeeper (foto 7) maakt champagne voor een breed publiek. De flessen zijn niet traditioneel herkenbaar maar is misschien een nieuwe weg, en geeft champagne een andere uitstraling. Een traditioneel huis is Champagne De Mentque (foto 8) Zij maken verfijnde champagne en het is een feestje deze te drinken.

Reageren? nfo@westlandmedia.nl              

                                                            

 

 

Woensdag 20 januari 2016; Op de jaarlijks terugkerende grote wijnproeverij France-Vins toonden 50 wijnproducenten uit 11 verschillende wijngebieden hun wijnen. Overbodig te zeggen dat er veel te proeven was en het is altijd moeilijk 'pareltjes' of aparte bijzondere, wijnen te vinden. Natuurlijk waren veel meer mooie en goed gemaakte wijnen te proeven. Zonder andere te kort te doen, hebben wij toch een kleine selectie gemaakt.

   

                                         Armelle & Dominique ROBIN van Les Vins Robin met mooie klassieke bordeaux

Wijnen van Les Vins Robin presenteerde onder andere 2010 Ch. Le Castelet, Pomerol en  2009 Ch. Busquet, Lusac Saint Emilion, zijn Bordeaux optima forma. Krachtige wijnen waar ondanks de jaargangen nog zeker toekomst in zit. Natuurlijk culinair goed inzetbaar en in de betere restaurants thuishoren.   

   

                                                Enthousiaste Charlotte HUMBLOT van Chateau Clamens   

De wijnen van Chateau Clamens uit Fronton, boven de stad Toulouse in het Zuid Westen van Frankrijk, vielen op door hun typisiteit. Wat deze wijnen apart maakt is de blending van de Négrette-druif, die staat voor lichte vriendelijke wijnen, met de druivensoorten Cabernet-Suavignon, Syrah en Merlot. Ook zijn de wijnen ongefilterd waardoor ze fijner en mooier worden. De Prestige 2012 is gemaakt van de Négrette en Cabernet Franc, een  toegankelijke verrassingswijn. Overigens zijn de meeste wel echte 'eetwijnen'. Dit is een wijnhuis waar je mee verder kunt als importeur.                                                                           

  

NOIROT brengt zoete wijnen op te markt wat een echt feest is. Diverse soorten in aantrekkelijke flessen die het op het strand wel heel goed zullen doen, zeker bij de beginnende jonge wijndrinker. De rosé met de tekst op de fles .. 'Sex on the beach'... is een hardloper. Ongecompliceerd en gewoon domweg lekker en goed gemaakt. Geen zoete plakwijnen. Leuk. Uiteindelijk zoekt iedere importeur iets aparts.                                           

Auguste NATTER is een goede wijnmaker

Vignoble Angel SIDH presenteerde zijn elegante Sancerre 2015 uit de Loire. Op slechts 3ha. wijngaarden op de heuvels van het beroemde MONTIGNY maken zij deze wijnen op het familiebedrijf. Karakterwijnen die goed gemaakt zijn. Veel smaak, lange afdronk, culinair goed inzetbaar. Dit zijn wijnen die we allemaal moeten proeven.                                          

  

L&C POITOUT is zo`n wijnhuis in de Chablis-streek met mooie waarheidsgetrouwe verhalen. Pierre en zijn vrouw Catherine werken op verschillende wijngaarden die ver uit elkaar liggen en dus ook terroirs die een grote verscheidenheid in hun wijnen geeft.

Zij hebben nog wijnstokken staan die de phylloxera,* een druifluis die alle Europese wijngaarden vernietigde, overleefde. Nog steeds geven deze hele oude stokken druiven, waar mooie wijnen van gemaakt worden. Dat kun je proeven in het assortiment waar de Chardonnay in al zijn varianten te herkennen is. Alle wijnen hebben hun eigen elegantie. Dit is een goed wijnhuis waar wijnen met passie gemaakt worden, en dat kun je proeven. Mooi zo.

 

Een opgewekte Aurélia Cramer van Domaine Verret. Ja. Deze wijnen maken je blij. Goed gemaakt en zeer toegankelijke wijnen voor redelijke prijzen. Dit grote wijngoed met 57 ha. (wat groot is in de Bourgogne, Chablis) begrijpt hoe de markt op dit moment in elkaar zit en zal zeker succes hier.

 

Onafgebroken op zoektocht naar mooie wijnen zijn Anja en Gommair Schouten van SCHOUTEN Wijn & Gedistilleerd Import uit Den Haag. Hier op de foto met Jacques Parenty (foto midden) van Vaucher Père & Fils, die zij in Nederland vertegenwoordigen voor een deel van hun wijnen. Dit is een goede keuze als je wijnen zoekt uit de Bourgogne. Schouten heeft een ruime selectie gemaakt, die direct al leverbaar is op de Nederlandse markt.

Organisatie in andere handen

Ruim 11 jaar was de organisatie France Vins in handen van het vertrouwde SOPEXA. Door zakelijke overwegingen is deze overgenomen door Business France, een organisatie van de Franse overheid. Het moet gezegd. Ook dit keer was het weer een goed georganiseerde proeverij, waar Rosalinde Jaarsma met haar team goed gepresteerd heeft.

* In de 19de eeuw verwoestte de phylloxera, een klein druifluisje, de hele Europese wijnbouw. Om de wijnstokken resistent te maken zijn alle stokken nu geënt op Amerikaanse stokken.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

 

 

 

 

 

Franse wijnindustrie in 2025 anders

“In 2025 zal de Franse wijnindustrie er totaal anders uitzien”. Er zijn nieuwe druivenrassen ontwikkeld als gevolg  van de wereldwijde klimaatverandering. Het aanplanten van wijngaarden in de EU zal minder streng gereguleerd zijn. Het ontwikkelen van wijnstokken/wijngaarden die een blijvend hoge productie levert wordt gestimuleerd. Veel Franse wijngaarden zijn verplaatst naar nieuwe vruchtbare gebieden  waar veel irrigatie wordt toegepast. (irrigatie in de wijnbouw is in de meeste gebieden in Europa verboden. red.) Dat zijn perfecte omstandigheden voor de productie van VIN DE FRANCE-wijnen, vooral als het gaat om internationale merken, oorsprong van de productie en wijnen met een laag alcoholpercentage”.

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een van de vier scenario's die zijn uitgewerkt op basis  van mogelijke toekomstbeelden voor de Franse wijnen.

Onder toezicht van een stuurgroep van vijftien leden, waaronder onderzoekers, public affairs-experts en wijnprofessionals, zijn vier mogelijke scenario's uitgewerkt voor de toekomstige ontwikkelingen van de categorie in de periode tot 2025-2030 op basis van de economische, klimatologische, technische en politieke omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de Franse wijnbouw.

In elk van de scenario's wordt een andere mogelijke toekomst voor de Franse wijnindustrie geschetst: twee scenario's schetsen een toekomst waarin er weinig dynamische verandering is; één scenario is ervan uitgegaan dat consumenten veel waarde hechten aan de oorsprong van de wijn; en een laatste scenario is erop gebaseerd dat de productiemethodes zijn veranderd als gevolg van klimaatverandering en dat er vanuit consumenten een grote invloed zal uitgaan.

Helaas zijn in de wereld langzamerhand hele grote spelers die de markt dicteren door de zucht naar steeds lagere prijzen op aandringen van de supermarkten. Mooie wijnen van over het algemeen kleinere wijnhuizen moet je dan toch maar blijven halen bij de wijnspeciaalzaak.

Bron:ANIVIN / FranceAg

 

Foto Paul op ten Berg

Wijndrinken is gezond! Normaal gesproken twee tot drie glazen per dag. Deze man drinkt  'slechts' een glas (1) per dag.

 

 Wijnfraude in China opgelopen naar 40%...

Dure wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux en de Bourgogne worden geëxporteerd naar China en betalen de nieuwe rijken gigantische bedragen voor. Maar ja, voor een grote naam moet je wat over hebben. Of de mensen die het kunnen betalen altijd kennis en voldoende smaakontwikkeling hebben voor dure wijnen, is de vraag. Juist daarom zijn fraudeurs actief die etiketten van dure wijnen kopiëren en ze op flessen met veel goedkopere wijnen plakken. Een groot probleem voor de tophuizen, immers hebben deze ‘nepwijnen’ niet het niveau van de ‘echte’ wijnen. Een 'flesje' wijn kan al gauw oplopen naar enkel honderden euro..!

Nu denkt men de oplossing gevonden te hebben om op de oorspronkelijke etiketten een QR-code te drukken dan kan de consument met zijn smartphone direct controleren of de wijnen wel origineel zijn.

Fraude met grote merken komt ook voor in Europa. Over het algemeen is daar meer kennis over dure wijnen en de kanalen om informatie te krijgen zijn kort, hierdoor worden fraudeurs eerder opgemerkt.

 

 

 Lekker wijntje voor 5800 euro

 In het Franse presidentiële paleis Elysee is op een veiling een deel van de keldervoorraad verkocht.De opbrengst was in een dag al bijna drie ton.. 300.000 euro… De reden van de verkoop is dat er ruimte gemaakt moet worden voor nieuwe voorraad. Uiteindelijk is het ook in Frankrijk crisis maar een lekker wijntje kunnen de Fransen in het Elysee niet buiten. De duurste fles Petrus uit 1990 bracht 5800 euro op. Voor een goedkoop flesje kon je daar ook terecht, 350 euro. Zo. Weer genoeg ruimte voor nieuwe lekkere (bewaar)-wijntjes.

In 1947 begon President Vincent Auriol met het opbouwen van een wijnvoorraad. Over het algemeen komen alleen bewaarwijnen die veel geld kosten in aanmerking voor opslag in de kelders van het Franse presidentiële Paleis . Vroeger werden alleen Franse wijnen opgeslagen, maar nu ook wijnen uit andere landen waaronder Duitsland.

                                            

 

Vat wijn voor 131.000 euro

In het beroemde Hospice de Beaune in de Bourgogne in Frankrijk wordt jaarlijks een wijnveiling gehouden van exclusieve wijnen. Sinds 2000 heeft de wijnverkoop van Hospice de Beaune niet zoveel opgeleverd als deze keer: 6.3 miljpoen euro. En dat ondanks een sterk verminderd aanbod. Er gingen maar 333 vaten onder de hamer. Dat waren er vorig jaar 516 en in 2011 nog 700. De gemiddelde vatopbrengst steeg met 26,6 %. Een Chinees kocht ‘the president’s lot’, een vat van 456 liter Meursault Genevriere Premier Cru, Cuvee Philippe Le Bon voor 131.000 euro. 

Hospice de Beaune in de Bourgogne-streek in Frankrijk was vroeger een armenhospitaal en is  in 1443 opgericht.

 .