Westland Media    Culinair & Wijnen 

 

Spanje blijft fantastisch wijnland 

In de Fokkerterminal in Den Haag werd op 1 november j.l. een grote proeverij gehouden van Spaanse wijnen. Spanje is en blijft een fantastisch wijnland met een grote verscheidenheid aan wijnen. Vroeger waren witte wijnen niet de sterkste kant van de Spaanse wijnmakers. Echter, door de technologische ontwillkelingen is men nu in staat frisse, fruitige en goede kwaliteitswijnen te produceren.

Mede door het enorme aanbod van wijnen uit alle windsstreken zijn Spaanse kwaliteitswijnen heel redelijk qua prijs. Hier kun je nog zeer verrassende wijnen vinden en merk je dat de wijnmakers zeer bevlogen zijn en veel kennis hebben opgebouwd. De meeste hebben een universitaire (wijn) opleiding, en dat kun je proeven.

   

Bij Schouten Wijnimport uit Den Haag kun je altijd 'pareltjes vinden. Op de foto (L) met zijn Ultimatum Tinto. Importeur Sannda, Jose Calderon (foto) uit haarlem heeft een mooie serie wijnen en legt zich toe op de horeca. Met deze wijnen gaat hij zeker slagen.                                                                                                     

 

    

                                                                          

                                    

   

                                                                              

                                                                     

 

                   


Maandag 5 september 2016; Afgelopen weekend vond voor de 10de keer het Kiwanis Culinair Westland plaats. In een gezellige zetting op het Wilhelminaplein in Naaldwijk waren diverse restaurants vertegenwoordigd om de bezoekers te verwennen met mooie gerechten, en bijbehorende hapjes met lekkere wijnen.

Kiwanis is een gezelligheidsclub die zich inzet om sponsors te krijgen voor het organiseren van evenementen om de opbrengst vervolgens ter beschikking te stellen aan een goed doel of organisatie. Dit jaar gaat de opbrengst van Culinair Westland naar Zorgcentrum de Zonnehof van Ipse de Bruggen in Naaldwijk. Dit is een centrum voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar met een verstandelijke en of lichamelijke beperking.

Opening van Westland Culinair op vrijdagmiddag

 

    

   

                                                                                                    

     

    

              Mooie gerechten bij ENJOY, passende hapjes en goede wijnen van GrapeWine uit Naaldwijk                                                          

     

                                                                         

     

Kiwanis, Culinair Westland 2016 kan volgens de organisatie weer als een succes gezien worden. Hoe hoog de opbrengst is laat nog even op zich wachten.                                                                                                      

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

Dinsdag 8 maart 2016 NEWS ... De Union des Grands Crus de Bordeaux organiseerde in samenwerking met het wijnmagazine PersWijn, de Commanderie de Bordeaux in Nederland, Wijnkoperij Okhuysen en Bolomey Wijnimport, een prachtige grootse proeverij van de jaargangen 2013 en 2011 in Krasnapolsky in Amsterdam.

    

Hier presenteerde ruim 100 Grand Cru wijnproducenten hun wijnen aan 400 professionals in de middag, en 150 particulieren wijnliefhebbers in de avond. De jaargang 2013 staat geboekt al een heel slecht wijnjaar dat in sommige gevallen wel te proeven is, maar over het algemeen hebben de meeste wijnproducenten er ... 'toch wel iets van gemaakt'...

In het jaar 2013 viel er twee keer zoveel regen als andere jaren. Meer dan 10.000 hectare wijngaarden is vernield door onder andere hagelstenen. Overal kwamen berichten van rottende, beschimmelde en beschadigde druiven. Sommige Châteaux eigenaren besloten geen eerste wijn te maken van deze jaargang, maar ze door te schuiven naar de tweede wijn van het huis.

         

"De opbrengsten waren laag omdat de weerbarstigheid van het weer zich heeft laten spreken, maar het terroir heeft zijn kracht ook weergegeven in deze jaargang", zei een producent. Mooi! Van een slecht jaar goede wijnen maken is langzamerhand een 'kunst' geworden. De wijnindustrie heeft dan ook veel hulpmiddelen tot zijn beschikking om toch drinkbare wijnen te maken, al missen ze misschien kracht, fijnheid en weinig bewaarpotentieel in 2013. Bordeaux kenners zullen wel allerlei argumenten aanvoeren, maar jaargang 2013 kun je zeker kopen, al moeten de prijzen misschien wel fors lager worden. Nu is dat gemiddeld 10%, dat vindt men te laag.

   

De jaargang 2011 was over het algemeen goed te noemen. Na de absolute topjaren 2009 en 2010 is het wel even wennen. Jaargang 2011, met een grote droogperiode, is weer Bordeaux zoals het hoort te zijn. Voldoende rijp fruit, karakter, goede tannine opbouw en bewaarpotentieel, maar toch culinair (nu) al uitstekend inzetbaar.

   

Bordeaux blijft een fantastische wijnstreek met mooie wijnen die we nu in Nederland weer meer moeten gaan drinken. En dan niet met een schroefdop, die kom je bij dergelijke tophuizen niet tegen, maar traditioneel gemaakte Bordeaux de waarde geven die ze verdienen. Tenslotte hebben veel wijnmakers uit de zogenaamde 'nieuwe wereld 'niet voor niks het vak geleerd in de prachtige Bordeaux.

Zeker hulde aan de organisatoren van dit evenement om zoveel tophuizen bij elkaar te krijgen. En uiteraard ook voor de wijnhuizen. Het zet Bordeaux in Nederland weer wat meer op de kaart en wij, als consument, worden weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. Alle nagemaakte Bordeaux stijlen uit andere landen zijn uiteindelijk kopieën van Bordeaux. Drink minimaal één fles échte Bordeaux per week, dan blijf je wijn altijd lekker vinden. Bordeaux verdient het! 

        

 

Witte en zoete wijnen zijn over het algemeen, zowel 2013 als 2011 wel goed, al zijn er per huis natuurlijk zeker verschillen in kwaliteit.                                                                      

    

                      Van deze Sauternes van Château Doisy Védrines zou iedereen blij worden     

Volgend jaar moet er maar wéér een proeverij komen van Grand Crus des Bordeaux, louter omdat deze wijnhuizen meer aandacht verdienen van de Nederlandse wijnliefhebber.

Wijnen bestellen en informatie? info@bolomey.nl of vineus@okhuysen.nl

Reageren? info@westlandmedia.nl                                                                      

                                                                               

 

Melman Communications organiseerde samen met Vinopres dinsdag 1 maart een prachtige proeverij van biologische wijnen die werden gepresenteerd door Nederlandse importeurs en één Italiaanse.

Biologische wijnen staan steeds meer in de belangstelling omdat men de gezondheid meer centraal stelt. Vooral jongere gezinnen hebben hier meer aandacht voor. Omdat de opbrengsten bij het oogsten van de wijnen (minder druiven per tak) over het algemeen lager zijn door het weglaten van chemische stoffen, zijn de wijnen over het algemeen wat duurder maar toch zeker goed betaalbaar. Dat komt omdat meer wijnproducenten overgaan op biologische wijnbouw.

Op deze proeverij waren een aantal TOP-importeurs die ook voor biologische wijnen goede selecties maken zoals, Imperial Wijnkoperij van de gelauwerde Regina Meij (foto) Niet één wijn was 'minder' te noemen. Mooi. Zij presenteerde wijnen uit Oostenrijk, Duitsland en Hongarije waar zij o.a. specialist in is.

    

                              Regina Meij                                                                  Peter Los                                          

Fair Wines van Peter Los (foto) presenteerde hoofdzakelijk Italiaanse wijnen die zeker een klasse hebben waar je mee voor de dag kunt komen. Heerlijke goed drinkbare uiterst geselecteerde wijnen. De combinatie van verschillende druivensoorten in enkele wijnen zijn zeer verrassend.  

   

                                    José Belgerette                                                              Pieter de Keijzer

Solandes Organic Wines uit Argentinië vertegenwoordigd door Belgerette Wines uit Amsterdam maakte zeker indruk met de wijnen gemaakt van de Malbec (druif). José Belgerette (foto) heeft een goede selectie gemaakt van dit huis waar in Nederland zeker markt voor is. Peter de Keijzer (foto) van Keijzer & Kompanen is een nieuwkomer op de markt en is al op de goede weg met zijn biologische wijnen uit Griekenland en Zuid Afrika. Gedurfd, om nu te beginnen in deze zeer concurrerende markt. Aan het enthousiasme van Pieter zal het niet liggen. Leuk.                                                                        

    

                                    Olivier Müller                                                             Paul Janssen

Weingut Wagner-Stempel uit Rheinhessen, Olivier Müller (foto) presenteerde rijke droge witte wijnen. Dat dergelijke Duitse wijnen culinair uitstekend inzetbaar zijn zou nog meer door moeten dringen bij de Nederlandse gastronomie. Echter, soms zijn échte Duitse Top-wijnen zelfs moeilijk te krijgen in Nederland, louter omdat er niet voldoende van is. Juist een reden als restaurateur deze wijnen toe te voegen aan je wijnkaart. Bij dit wijnhuis zit je wel goed.

Importeur Wijnheeren uit Wassenaar heeft al een ruim assortiment biologische wijnen. Dit is zo`n wijnhandel waar je nooit een slechte wijn zult aantreffen. Paul Janssen presenteerde  wijnen met veel fris fruit en karakter, met een hoog drink-heids-gehalte. Zo van, we nemen nog een glas. Dat wil de consument. Niet te ingewikkeld, gewoon lekkere wijnen. Punt. 

   Reageren? info@westlandmedia.nl    

 

Donderdag 25 februari 2016; Wine4Trade, een organisatie voor de promotie van Franse wijnen, heeft hun jaarlijkse proeverij in het Rosarium in Amsterdam gehouden. De aanwezige producenten presenteerde toegankelijke wijnen die over het algemeen een goed tot hoog niveau hebben.

Nog steeds nemen Franse wijnen een belangrijke plek in op de Nederlandse markt, maar dat is ook niet zo gek omdat Frankrijk een enorme verscheidenheid aan wijnen heeft. Er is voor ieder wat wils en dat kwam goed tot uiting op deze proeverij.

Een uitschieter was zeker de goedgemaakte wijnen van Château Quincay uit de Loire (foto 1) waar ze met hun witte wijnen zeker een markt kunnen vinden in Nederland. Gewoon lekkere wijnen (daar gaat het toch om) komen van Domaine La Garelle uit de Luberon (foto 2). Dit huis volgen wij al enkele jaren, en de kwaliteit is alleen maar omhoog gegaan. Zowel wit als rood.                                                                               

    

                (1) Philippe & Natalie Cadart                                    (2)  Alain Audet                                                                                                                                                                                            

     

               (3) Marie Oulié                                                              (4)  Jean-Louise Gallot

Wijnen uit de Jurancon zijn toch eigenlijk veel te weinig te krijgen in Nederland. Waarom? Dat is al jarenlang een vraagteken terwijl er toch goede wijnen vandaan komen. Deze kun je proeven bij Domaine du Cinquau (foto 3) en bij Domaine Gallot (foto 4) die met name heel sterk zijn met hun mild zoete wijnen waar zeker een groot publiek voor is in Nederland. De frisheid en de balans van zoet/zuur is uitstekend en daarom culinair goed inzetbaar. Restaurateurs moeten aandacht krijgen daarvoor.                                                                     

                     

           (5) Thomas Marchand                                                (6) Julien Franclet & Laurent Lefevre

Bordeaux blijft natuurlijk een uniek gebied met een grote verscheidenheid aan wijnen met zijn karakteristieke herkenbaarheid. Chateau L`Espérance (foto 5) is een huis die diverse wijnen liet proeven uit verschillende jaren die culinair aantrekkelijk zijn. Domaine Séailles (foto 6) uit de Gascogne hebben wijnen die goed herkenbaar zijn op de Nederlandse markt omdat ze veel voorkomen in het supermarkt kanaal, maar zeker geen slechte wijnen zijn. Dit huis liet een hogere kwaliteit proeven, en is daardoor commercieel aantrekkelijk.  

            

             (7) Bruno Comard                                                        (8) Xavier Clicquot de Mentque

Champagne blijft natuurlijk een heerlijke mousserende wijn en zeker niet alleen voor feesten en partijen. Als je eenmaal Champagne leert ontdekken dan zal je ervaren dat je het hele jaar door deze kunt drinken, omdat er een grote verscheidenheid is aan smaken en stijlen.

Les Domaine Jeeper (foto 7) maakt champagne voor een breed publiek. De flessen zijn niet traditioneel herkenbaar maar is misschien een nieuwe weg, en geeft champagne een andere uitstraling. Een traditioneel huis is Champagne De Mentque (foto 8) Zij maken verfijnde champagne en het is een feestje deze te drinken.

Reageren? nfo@westlandmedia.nl              

                                                            

France Vins 2016 weer succesvol

 

Woensdag 20 januari 2016; Op de jaarlijks terugkerende grote wijnproeverij France-Vins toonden 50 wijnproducenten uit 11 verschillende wijngebieden hun wijnen. Overbodig te zeggen dat er veel te proeven was en het is altijd moeilijk 'pareltjes' of aparte bijzondere, wijnen te vinden. Natuurlijk waren veel meer mooie en goed gemaakte wijnen te proeven. Zonder andere te kort te doen, hebben wij toch een kleine selectie gemaakt.

   

                                         Armelle & Dominique ROBIN van Les Vins Robin met mooie klassieke bordeaux

Wijnen van Les Vins Robin presenteerde onder andere 2010 Ch. Le Castelet, Pomerol en  2009 Ch. Busquet, Lusac Saint Emilion, zijn Bordeaux optima forma. Krachtige wijnen waar ondanks de jaargangen nog zeker toekomst in zit. Natuurlijk culinair goed inzetbaar en in de betere restaurants thuishoren.   

   

                                                Enthousiaste Charlotte HUMBLOT van Chateau Clamens   

De wijnen van Chateau Clamens uit Fronton, boven de stad Toulouse in het Zuid Westen van Frankrijk, vielen op door hun typisiteit. Wat deze wijnen apart maakt is de blending van de Négrette-druif, die staat voor lichte vriendelijke wijnen, met de druivensoorten Cabernet-Suavignon, Syrah en Merlot. Ook zijn de wijnen ongefilterd waardoor ze fijner en mooier worden. De Prestige 2012 is gemaakt van de Négrette en Cabernet Franc, een  toegankelijke verrassingswijn. Overigens zijn de meeste wel echte 'eetwijnen'. Dit is een wijnhuis waar je mee verder kunt als importeur.                                                                           

  

NOIROT brengt zoete wijnen op te markt wat een echt feest is. Diverse soorten in aantrekkelijke flessen die het op het strand wel heel goed zullen doen, zeker bij de beginnende jonge wijndrinker. De rosé met de tekst op de fles .. 'Sex on the beach'... is een hardloper. Ongecompliceerd en gewoon domweg lekker en goed gemaakt. Geen zoete plakwijnen. Leuk. Uiteindelijk zoekt iedere importeur iets aparts.                                           

Auguste NATTER is een goede wijnmaker

Vignoble Angel SIDH presenteerde zijn elegante Sancerre 2015 uit de Loire. Op slechts 3ha. wijngaarden op de heuvels van het beroemde MONTIGNY maken zij deze wijnen op het familiebedrijf. Karakterwijnen die goed gemaakt zijn. Veel smaak, lange afdronk, culinair goed inzetbaar. Dit zijn wijnen die we allemaal moeten proeven.                                          

  

L&C POITOUT is zo`n wijnhuis in de Chablis-streek met mooie waarheidsgetrouwe verhalen. Pierre en zijn vrouw Catherine werken op verschillende wijngaarden die ver uit elkaar liggen en dus ook terroirs die een grote verscheidenheid in hun wijnen geeft.

Zij hebben nog wijnstokken staan die de phylloxera,* een druifluis die alle Europese wijngaarden vernietigde, overleefde. Nog steeds geven deze hele oude stokken druiven, waar mooie wijnen van gemaakt worden. Dat kun je proeven in het assortiment waar de Chardonnay in al zijn varianten te herkennen is. Alle wijnen hebben hun eigen elegantie. Dit is een goed wijnhuis waar wijnen met passie gemaakt worden, en dat kun je proeven. Mooi zo.

 

Een opgewekte Aurélia Cramer van Domaine Verret. Ja. Deze wijnen maken je blij. Goed gemaakt en zeer toegankelijke wijnen voor redelijke prijzen. Dit grote wijngoed met 57 ha. (wat groot is in de Bourgogne, Chablis) begrijpt hoe de markt op dit moment in elkaar zit en zal zeker succes hier.

 

Onafgebroken op zoektocht naar mooie wijnen zijn Anja en Gommair Schouten van SCHOUTEN Wijn & Gedistilleerd Import uit Den Haag. Hier op de foto met Jacques Parenty (foto midden) van Vaucher Père & Fils, die zij in Nederland vertegenwoordigen voor een deel van hun wijnen. Dit is een goede keuze als je wijnen zoekt uit de Bourgogne. Schouten heeft een ruime selectie gemaakt, die direct al leverbaar is op de Nederlandse markt.

Organisatie in andere handen

Ruim 11 jaar was de organisatie France Vins in handen van het vertrouwde SOPEXA. Door zakelijke overwegingen is deze overgenomen door Business France, een organisatie van de Franse overheid. Het moet gezegd. Ook dit keer was het weer een goed georganiseerde proeverij, waar Rosalinde Jaarsma met haar team goed gepresteerd heeft.

* In de 19de eeuw verwoestte de phylloxera, een klein druifluisje, de hele Europese wijnbouw. Om de wijnstokken resistent te maken zijn alle stokken nu geënt op Amerikaanse stokken.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

  WineWeekend in de Broodfabriek weer succes


Wine Weekend 21 en 22 november. Als je binnenkomt op de wijnbeurs van het Wine Weekend krijg je gelijk een gezellig wijngevoel. Geen opgesmukte luxe stands maar marktstalletje met lichtjes erin brengen je gelijk in een stemming van... eens lekker wijn te gaan proeven. En dat er goede wijnen waren te proeven, kon je gelijk bij de eerste stand al ervaren waar importeurs hun best deden hun wijnen aan de man te brengen maar niet opdringerig waren. Echter, sommige schonken zulke kleine beetjes wijn dat je niet echt goed kon proeven. Maar waar zit dat probleem dan? Vroeg ik. "Veel mensen slikken alle wijnen direct door en dan ben je bij nummer 20 aardig teut, zei een lachende importeur. Dit is een beurs direct gericht op de consument en niet voor professionals, die spugen alles uit, dat maakt het anders en meer ongedwongen". De stemming zat er gelijk goed in.

    Vorig jaar waren enkele nog onervaren, zelfs stuntelige, wijnhandelaren op deze proeverij. Maar nu ook enkele top- importeurs die mooie wijnen presenteerden zoals Wijn op Dronk die absoluut het hoogste niveau wijnen liet proeven uit hoofdzakelijk Frankrijk. Meest van kleine wijnhuizen die exclusieve wijnen maken. Er is weinig van. Snel proeven en vooral snel bestellen maar.

Een grote verrassing voor mij was de importeur Kreta Wijnen die een serie wijnen liet proeven van het Griekse wijnhuis Lyrarakis. Enkele jaren volg ik dat huis en ik vond nooit dat ze bijzondere wijnen maakten. Maar nu heeft Lyrarakis een metamorfose ondergaan en brengen ze wijnen op de markt die breed inzetbaar zijn en goed gemaakt. Balans, goede zuren, fris-fruit en krachtige mooie afdronk van de meeste wijnen. Wat is daar gebeurt met de kwaliteit. Goed zo. Merel Heuzer (foto rechts) van Kreta Wijnen zal zeker haar bijdrage hebben geleverd aan deze kwaliteitsslag.

   

Lekkere wijnen uit Portugal kun je proeven bij Gaivota Wines (foto links) met als topper de mousserende wijn die een uitprobeersel is van wijnmaker Lopes. Hij is nog niet zeker van de kwaliteit, zegt hij. Ik zou er zeker mee doorgaan want met deze wijn is succes verzekerd. Italië is en blijft natuurlijk een heerlijk wijnland waar wijnen meest gemaakt worden voor bij de maaltijd door de zuren die in de wijnen goed aanwezig zijn en ze mede daardoor culinair goed zijn in te zetten. Met Villa Calcinaia (foto rechts) kun je met hun Chianti alle kanten op. Heerlijke drinkwijnen van een behoorlijke klasse vertegenwoordigd door Phileas Foggwines van Thijs Akkerman (foto links onder) die steeds verassende wijnen brengt zoals een prachtige mousserende wijn uit het Engelse Cornwall. Bij Thijs proef je alleen mooie wijnen.                                                              

  

Ook Spanje was goed vertegenwoordigd door Spanish.nl waar een breed assortiment krachtige wijnen met veel variatie te vinden is waar de Spaanse Maria Jorquiera (rechts op de foto) goede keuzes heeft gemaakt. Hun Cava uit Penedes is ook interessant. Voor ieder wat wils. Spanje is onuitputtelijk op wijngebied.                                                             

Wijn uit Griekenland.nl (foto) heeft een goed huis in handen met Skouras waar de rode wijnen mooi gemaakt zijn. Ook zij hebben een snelle kwaliteitsslag gemaakt. Griekenland is niet meer weg te denken en doet echt mee. 

   

Als afsluiter van deze proeverij kon je nog Port proeven van Quevedo van een goede kwaliteit. Deze kun je voor een deel kopen bij Jumbo Supermarkt. Oscar Quevedo maakte veel mensen blij met zijn Port zoals deze dames op de foto.

Natuurlijk stonden nog meer goede leveranciers en wijnhuizen op dit WineWeekend in de Broodfabriek in Rijswijk. Gezien het bezoekers aantal zal voor 2016 dit Wijn Festival wel weer snel zijn volgeboekt.

Tot volgend jaar!

Reageren? info@westlandmedia.nl    

                                                                    

Goede wijnen voor een breed publiek 

12 November 2015; De Franse ambassadeur had dinsdag 10 november j.l. zijn residentie in Den Haag opengesteld voor een mooie proeverij van wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Op de proeverij konden mensen de laatste ontwikkelingen proeven van wijnen die heel goed en breed inzetbaar zijn. Veel variatie was te vinden in wijnstijlen maar toch met een herkenbare Zuid-Franse toon.

Jonge wijnmakers maken met moderne vinificatiemethoden wijnen die wereldwijd de concurrentie met gemak aan kunnen. Een talentvolle wijnmaker is Martin Perolari die smakelijke witte wijnen maakt en meer concentratie haald met zijn rode wijnen gemaakt van 50 jaar oude stokken met lage rendementen van 25 tot 35hl. per hectaren. Goede rode wijnen zijn te proeven bij Domaine Jones. Een Engelse familie die twintig jaar geleden een wijngaard in Zuid-Frankrijk zijn begonnen. Zij maken hun wijnen van 100 jaar oude stokken met lage rendementen en hoge kwaliteit en dan kun je proeven.                                                                   

   

     Dom. de Cambis, Martin Perolari                                Dom. Jones, Katie Jones                                                  

In Nederland kom je wijnen uit deze streek veel te weinig tegen. Niet alleen de wijnhandelaren zouden meer de mogelijkheden en het potentieel moeten onderkennen maar ook de supermarkten zijn een onvermijdelijke factor. Als je al wijnen tegenkomt uit deze streek, zijn ze vaak te duur voor de consumenten.

In de restaurants kom je zo nu en dan wel eens zo`n wijn tegen omdat het vaak uitstekende 'eetwijnen' zijn. Alleen rekenen de restaurateurs veel te hoge prijzen en verkopen daardoor eigenlijk te weinig. Dat is jammer. 

De wijnen van Château Condamine Bertrand noemen zij zelf 'elegant'. Daar kan ik mij volledig in vinden al is hun echte topper toch de wijn gemaakt van de Petit Verdot. La Font des Ormes maakt hele mooie wijnen en volledig BIO. Dit zijn wijnen in het hogere segment.

   

Ch. Condamine Bertrand, Magalie Cazorla               La Font des Ormes, Florent Girou         

Chateau Pique Perlou heeft een groot assortiment met rijpe wijnen die typisch zijn voor de Minervois. Domaine de Rombeau is een groot domein met 120 ha. wijngaarden en maakt wijnen voor een groot publiek. Zij bezitten ook een hotel en restaurant. Zeker met hun Le Rouge BIO zullen ze goed kunnen scoren in de gastronomie. 

    

Ch. Pique-Perlou, Véronique Serris                 Ch. Rombeau, Philippe Raspaud de la Fabrègue                                                           

Chateau Auris & Domaine Le Bugadelles presenteerde tien wijnen waarvan zes BIO wijnen. De witte wijnen zijn van een goed niveau, smakelijk en goede doordrinkwijnen. Ook rood is goed gemaakt. Het enthousiasme en de kennis van de wijnen van Alex de Woillemont werkt aanstekelijk. Leuk.

                                  Ch. Auris & Dom. Les Bugadelles, Alex de Woillemont

     

Door de enorme verscheidenheid aan wijnen is de Languedoc-Roussillon een interessant wijngebied waar nog heel veel te ontdekken valt. Voor Nederlandse importeurs liggen hier kansen. Goede wijnen voor redelijke en zelfs lage prijzen.

Reageren? info@westlandmedia.nl 

 

++++++++++++

            Wijnen uit Macedonië tellen mee 

Dinsdag 3 November 2015; NEWS ... Wines of Macedonia heeft maandag in Amsterdam een mooie proeverij georganiseerd. Het land met 2,1 miljoen inwoners heeft een wijnbouw die 4000 jaar teruggaat. Het eerste grote wijnhuis startte in 1885 en nu heeft het land ruim 80 wijnproducenten. Met 270 zonnedagen per jaar is Macedonië een uitstekend land voor wijnbouw met zijn droge zomers en zachte winters.

De wijnbouw heeft een hoog niveau bereikt en maakt karakteristieke wijnen die zich onderscheid van andere landen. Krachtige rode wijnen gemaakt van autochtone druivensoorten zoals de vranec, kratosija maar ook van de merlot,  cabernet-sauvignon, pinot-noir, petit-verdot en carmenere. De meeste wijnen hebben houtrijping gehad die goed te proeven is. Bij sommige bedrijven geeft dit niet een echte verfijning aan de wijn en zijn de wijnen log en zwaar. Andere gebruiken het hout wel goed en verrijken de wijn daarmee.

De witte wijnen gemaakt van de druivensoorten temjanika en zupjanka zijn verrassend en over het algemeen goed gemaakt. Maar de bekende druivenrassen sauvignon-blanc, pinot-grigio, viognier en chardonnay worden ook veel verbouwd. Opvallend is dat de chardonnay met houtrijping een hoge kwaliteit heeft.

Een fantastisch tophuis in zonder meer DALVINA Winery, zowel wit als rood. Zij hebben een Duitse vrouwelijke wijnmaaker. Een topper. Schermer Wijnkoperij uit Hoorn heeft met STOBI Winery een goed wijnhuis in handen met zeer smakelijke en breed inzetbare wijnen. Bij Paul Blom en zijn enthousiaste dochter Esther, zit dat wel goed. EZIMIT Winery is een groot wijnhuis met een groot assortiment en goed gemaakte wijnen. KAMNIK Winery scoort hoog met zijn rode wijnen en maken van iedere soort kleine aantallen. Dat maakt ze juist exclusief. Kortom slechte wijnen waren op deze proeverij uit Macedonië niet te vinden.

Hier en daar viel een kritische noot. Door de droge lange zomers hebben de wijnen meest een hoog alcoholpercentage die uitstekend past bij de maaltijden van Macedonië. Soms gaat het hoge alcohol percentage ten koste van de fris- en fruitigheid in de wijn, maar de Macedoniërs vinden dat niet storend. Echter, de bedrijven die internationaal werken proberen de alcohol meer te beheersen.

    

EZIMIT groot Wijnhuis                                        DALVINA TOP-Wijnhuis met Duitse wijnmaker   

   

  Anita Jovanovska KAMNIK Winery, mooi rood      Schermer Wijnkoperij scoort met STOBY                                                       

   

                                              Veel belangstelling voor de Masterclass                                                                             

Chislaine Melman en Zijne Excellentie Igor Popov, Ambassadeur van Macedonië

De goed georganiseerde proeverij was in handen van Melman Communications die zorgden voor volle zalen met veel bezoekers zoals vakhandel, sommeliers en pers. Voorafgaand aan de proeverij zorgden een druk bezochte masterclass voor informatie over het relatief onbekende wijnland Macedonië, wat de aanwezige zeer waardeerde en de wijndiscussie goed op gang bracht. Kennelijk zoeken mensen naar aparte wijnen die zeker zijn te vinden in Macedonië.

Reageren? info@westlandmedia.nl                                                                                                                                                  

++++++++++

Wijnen gemaakt van tomaat en paprika 

 

Update 5 november 2015; NEWS... Volgens de producent van de wijnen, Neerlands Wijnmakerij, is er veel interesse voor de wijnen gemaakt van tomaat en parika`s uit landen als Duitsland, België, Denemarken, Israël de USA en China.

Voor 1 liter tomatenwijn zijn 1 kg. tomaten nodig. Voor één fles paprikawijn van 0.75 cl. 10 paprika`s.

29 Oktober 2015; NEWS ... Twee Westlandse groentetelers hebben wijnen laten maken van respectievelijk tomaat en parika. Na het proeven moet ik zeggen dat het heel verrassend is en er zeker toekomst is voor deze wijnen. Ze zijn ook culinair goed inzetbaar.

Hoe kan dat nou? Wijnen gemaakt van tomaten of paprika? Heel simpel. De groenten krijgen pulpgisting waarbij vergisting op de schillen en pitten plaatsvindt. Na het kneuzen van de vruchten wordt speciaal geselecteerde gist toegevoegd. De vergisting vindt plaats in RVS-tanks onder gecontroleerde (koeling) omstandigheden

Of de wijnen ooit grootschalig gemaakt kunnen worden zal nog verder onderzocht worden ... wordt vervolgd.

Proberen? Ga naar slijterij van Lenteren in Maasdijk, daar kun je ze kopen.

Reageren? info@westlandmedia.nl

+++++++++++++++

 

Hongaarse wijnproeverij was 'more than expected'

Dinsdag 2 juni 2015; "Think Hungary? ... more than expected", stond buiten op een banner voor de Hongaarse ambassade in Den Haag tijdens een goed georganiseerde wijnproeverij in samenwerking met Melman Communications uit Leiden.

Hongaren zijn over het algemeen bescheiden mensen en hebben in de wijnwereld de laatste decennia zeker niet stil gezeten. Voor de wijnen die je kon proeven hoeven de Hongaren niet meer bescheiden te zijn, omdat sommige  kunnen wedijveren met de Europese top. Veel stijlen en soorten kenmerkten deze proeverij. Mooi zo. Ik zou zeggen; "Drink Hongaarse wijnen, ze zullen je niet teleurstellen"

 

Prachtige mensen (wijnhandelaren), Gommair en Anja Schouten halen al 40 jaar wijnen uit Hongarije. Zij zijn de eerste voorlopers die het potentieel van wijnland Hongarije ontdekten lang voordat wij het met zijn allen doorhadden. Visionair (wijn)-denken, zeg maar. Het bedrijf bestaat als sinds 1865. Prachtig toch!?! Bij Schouten kun je een groot assortiment geselecteerde Hongaarse wijnen kopen tegen redelijke prijzen. Geen enkele exposant toonde een zo´n groot assortiment Tokaj wijnen die zeker het drinken waard zijn. Gewoon even bellen. Schouten heeft van oudsher veel te bieden als wijnhandel. www.schoutenimport.nl

Grote ontwikkeling van kwaliteitswijnen

De wijnimporteurs op deze proeverij (sommige zijn van Hongaarse afkomst maar spreken vloeiend Nederlands) toonden wijnen die tien jaar geleden ondenkbaar waren. Toen waren er teveel rode 'harde' wijnen van onrijpe tannines en weinig (zuur)-balans. Het waren of lichte zoetige sapjes of het waren wijnen waar je bijna in kon happen. Zwaar van de tannine met té hoge alcoholgehaltes wat de wijn scherp maakt, en misten fruitigheid en doordrink gehalte. Enkele goede wijnproducenten waren er altijd al. Nu is dit anders. Je merkt dat smaken van de diverse druivensoorten goed tot zijn recht komen, en heel verrassend, dat sommige in een moderne bordeauxstijl gemaakt zijn. Dát komt de kwaliteit ten goede. Het karakter van de druivensoorten in cuveés is dan ook goed te proeven, met name van de Cabernet Franc.

De Fa. ´Lekkers uit Hongarije´met de Nederlands sprekende Attila Szunomár en partner

Een groot assortiment werkelijk klasse wijnen brengt "Lekkers uit Hongarije" op de markt. De van oorsprong Hongaarse Atilla Szunomár (foto r.) selecteert samen met zijn partner de mooiste huizen uit verschillende wijngebieden. Voor witte wijn sprong de St. Andrea Egri örökké 2012 er uit, gemaakt van Chardonnay, Sauvignon blanc en Riesling en de Tóth Ferenc Egri Leányka 2013 gemaakt van de autochtone druivensoort Leányka. Zonder te kort te doen aan de andere witte goede wijnen waar je ook gastronomisch goed mee uit de voeten kunt.

Voor rood heeft `Lekkers uit Hongarije´ werkelijk een hele mooie serie van hoge klasse wijnen waar sommige volgens een bordeauxstijl gemaakt zijn met finesse en fijnheid. Met de wijnhuizen Heumann Villányi, St Andrea en IKON 1199 is zeker te scoren op wijnconcoursen  maar vooral om de klant te verrassen. Van de 15 geproefde wijnen was er niet één van slechte kwaliteit. www.lekkersuithongarije.nl

 

Miranda Beems en Esther van der Meer 

Zodra je pakweg twee drie wijnen hebt geproefd op een dergelijke proeverij weet je over het algemeen al hoelaat het is. Goed of slecht. De wijnkennis van Miranda Beems en consorten proef je in het glas zeg maar. Niet alleen maar mooie verhalen maar gewoon gedegen weten waar je het over hebt. Bij het proeven maak ik altijd aantekeningen en geef een wijn uiteindelijk een cijfer. In dit geval heb ik bijna alleen maar hoge cijfers gegeven oplopend tot zelfs 9,5 van de 15 geproefde wijnen.               Bij wit waren de mousserende wijnen van Kreinbacher Nagy wel heel mooi hoor. De over het algemeen duurdere Champagne krijgt het moeilijk in een proeverij als je deze 'sparklings' er tegenover zet. Vooral van de witte wijnen van autochtone druivensoorten Furmint, Juhfark en Hárslevel zijn mooie selecties gemaakt. Die zijn over het algemeen het moeilijkst te selecteren en te verkopen. Je moet het gewoon durven als wijnimporteur.  

De rode Hongaarse wijnen zijn bij Miranda Beems Wine Import zijn ook van een goede kwaliteit met gemiddeld een cijfer 8. De Sauska Late Harvest Furmint 2010 en de Hetfurtos Tokaij Anzu 5 Puttonyos 2001 kregen van mij een 9,5. Hoge klasse die kunnen wedijveren met de grote Oostenrijkse of Franse zoete wijnen. Zoete wijn moet ook fris en niet plakkerig zijn en een goede zuurbalans hebben, dan zijn het goede wijnen. www.mirandabeems.com

 

Marijn Smit van Imperial Wijnkoperij

Imperial Wijnkoperij kon niet achterblijven op deze proeverij omdat zij van oudsher een groot assortiment wijnen hebben uit centraal Europa, dus ook Hongarije. De enthousiaste wijn presenterende Marijn Smit maakte met de Tornai Juhfark 2012 en de Tornai Olasrizling zeker indruk. Dit zijn wijnen die gastronomisch goed inzetbaar zijn waar een goede kok zeker een mooi gerecht bij zal vinden. www.imperialwijnkoperij.nl

Algemeen

De Mousserende wijnen die werden gepresenteerd zijn van een goede kwaliteit en niet te duur. Hongarije kan zeker mee in dit segment van de markt omdat de prijzen over het algemeen ook redelijke zijn.

Een punt van aandacht is de soms hoge alcoholpercentages in de hoofdzakelijk rode wijnen die wel tot 15 procent kunnen oplopen wat de wijn scherp en voor mij ondrinkbaar maakt. Beheersing van de groei van de druiven en het tijdstip en de tijd van oogsten in de warme gebieden en een goed vinificatieproces, liggen ten grondslag aan de beheersing van de té hoge alcohol in wijn.

Op deze professionele proeverij hebben we een goede indruk gekregen wat er op dit moment zoal te koop is aan Hongaarse kwaliteitswijnen in Nederland.  Probeer het zelf maar uit.

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

Mooie proeverij Asian Wines met wijn uit India 

Cecilia Oldne, van SULA Vineyards, Victor Petit en Sapna Knijnenburg-Prabu van Asian Wines

20 maart 2015; NEWS ... De charmante Cecilia Oldne is de Global Brand Ambassador van het Indiase wijnhuis SULA. Zij reist de wereld rond om de wijnen van dit huis te promoten en importeurs te ondersteunen in de verkoop van de wijnen uit India. Zij had een goed verhaal over de moderne manier van wijn maken en de internationale wijnmakers die verbonden zijn aan dit huis.

SULA heeft 1500 hectare wijngaarden en wil duidelijk internationaal furore maken en exporteert naar 70 landen. Dat moet ook wel, omdat de wijn consumptie in eigen land voor een selectie groep mensen is. "Jongere beginnen steeds meer wijnen te ontdekken en in één weekend bezoeken gemakkelijk 10.000 mensen de proeflokalen van SULA", zegt Cecilia Oldne. Ongelofelijk. Een droom voor Europese wijnhuizen ...

SULA Vinyards begon in 1997 met de eerste aanplant van de Franse (witte) druivensoorten Sauvignon-Blanc en Chenin Blanc. Na drie jaar was de eerste oogst een feit en begon men wijnen te maken. Op de proeverij waren dit krachtige halfdroge wijnen die het internationaal best goed zullen doen bij wat pittig eten. Ook de witte druivensoorten Viognier en Riesling zijn wijnen die  uitstekend als eetwijnen kunnen dienen. Je hebt altijd de neiging de koning van de druiven, (Riesling, zeggen de Duitsers) te vergelijken met Riesling uit de Duitse topgebieden. Maar Riesling gemaakt in andere landen is nou eenmaal anders, al kun je met deze halfdroge Riesling goed voor de dag komen.

De rode wijnen hebben duidelijk meer ontwikkeling doorgemaakt bij dit huis. De wijn gemaakt van de typische Amerikaanse Zinfandeldruif is daar een goed voorbeeld van. Een krachtige neus, goed in zijn zuren, tannine nog goed aanwezig en een uitstekend breed inzetbare culinaire wijn.  De Cabernet-Shiraz is ook zo`n krachtige eetwijn die met veel wijnen de competitie kan aangaan.  De Dindori Reserve Shiraz is niet alleen een goede eetwijn maar is breed inzetbaar als lekkere drinkwijn (in een groot glas) en om van te genieten.                                                              

De TOP-wijn van dit huis is zeker de Rasa Shiraz die op een Franse wijncompetitie slechts een zilveren medaille heb gekregen, maar wat mij betreft is deze wijn goud waard. Maar ja. Ik ken de Fransen, zeg maar. Een gouden medaille geven aan een wijn uit India is wellicht nog een stapje te ver voor hun.

De Rosé van SULA is een heerlijke wegdrinkwijn gemaakt van de Zinfandel- (druif) en voor een groot publiek. Gewoon lekker, fris en weer culinair goed inzetbaar.

Asian-Wines heeft in Nederland met SULA een goed wijnhuis in handen die zeker nog ontwikkeling doormaakt en waar je goed mee voor de dag kunt komen. Vooral de rode wijnen kenmerken zich door een internationale stijl.

De heerlijke hapjes (halve maaltijden) pasten uitstekend bij de wijnen.

Het was een gastvrije gezellige proeverij met meest mooie wijnen. Als ik slijter was of een restaurant zou hebben, zou ik mijn klanten met wijnen uit India verrassen. Je wilt je toch allemaal onderscheiden..!?! 

Lekkere Zinfandel, zeg ...

 .................................................................

 

Peter Paul Maassen

Gezellige wijnproeverij in De Naald

 ... met dubieuze wijnen

11 maart 2015; Ik verheugde mij op de wijnproeverij die op dinsdagavond 10 maart gehouden werd in  De Naald in Naaldwijk, met een presentatie van Peter Paul Maassen die wijnen levert aan diverse grote horeca-instellingen in Westland. Horecawijnen met een slecht imago, zeg maar ... Die horecabedrijven krijgen binnenkort een wijn-test-onderzoek ...

In een zaal met precies 100 toehoorders stak Peter Paul van wal. Eerst tien minuten over zich zelf, toen een halve film van Jancis Robinson (was leuk) maar wat zegt een Master of Wine de gemiddelde Westlandse toehoorder, en vervolgens werd in een onsamenhangend verhaal verteld hoe wijn gemaakt wordt. Leuk. Maar laat ik het zo zeggen. Goede presentaties geven met een goede opbouw, kop- en staart, en ook nog interactie met het publiek, is ook een vak.

Maar dat alles mocht de pret niet drukken want we gingen allemaal naar de foyer waar het uitstekend en altijd goede service verlenende personeel van De Naald, al klaar stond met volle glazen witte wijn die nog goed op temperatuur was ook. Alleen ruiken... Ik schok me rot... Proeven... Ik schok me rot... Even in de mond houden die branderige wijn, ik schok me rot... Slechte hele goedkope en slecht gemaakte wijn. Niet meer van deze tijd. Schandalig dat je dit als wijnimporteur durft te presenteren, dacht ik nog ...

Het wijnminnende volk moest ontdekken wat dit bocht was. Het moest chardonnay zijn!?! ...Vervolgens een rosé uit de Provence waar geen smaak aan zat, toen een Rioja (rood) uit Spanje die ook niet helemaal goed gemaakt was. Totale onbelans, slechte wijn. Maar als klap op de vuurpijl kregen we een Muscat die net zo plakte in je mond als een suikerspin op de kermis. Peter Paul vertelde dat zoete wijnen ook 'zuren' moeten hebben. Helemaal correct. Zou hij die plakkerige Muscat zelf wel geproefd hebben?!?

Het was een treurige wijnavond met alleen maar NTZ* wijnen. Dan te bedenken dat in deze tijd ook in het laagste prijs/wijnsegment nog best drinkbare wijnen zijn te vinden. Deze proeverij vind ik een degradatie van de wijnwereld. En ik ben er boos om. Daarom moest ook in deze, de waarheid gezegd worden. Laten slechte wijnimporteurs maar lekker wegblijven uit Westland.

O Ja. Binnenkort wéér zo`n vertoning. Kies zelf maar. Zou de Naald wéér zijn vingers branden?

* NTZ = Niet te Zuipen

Wijn geeft altijd plezier, zelfs slechte wijn ...

Reageren? info@westlandmedia.nl

 

 

 

 

 

Franse wijnindustrie in 2025 anders

“In 2025 zal de Franse wijnindustrie er totaal anders uitzien”. Er zijn nieuwe druivenrassen ontwikkeld als gevolg  van de wereldwijde klimaatverandering. Het aanplanten van wijngaarden in de EU zal minder streng gereguleerd zijn. Het ontwikkelen van wijnstokken/wijngaarden die een blijvend hoge productie levert wordt gestimuleerd. Veel Franse wijngaarden zijn verplaatst naar nieuwe vruchtbare gebieden  waar veel irrigatie wordt toegepast. (irrigatie in de wijnbouw is in de meeste gebieden in Europa verboden. red.) Dat zijn perfecte omstandigheden voor de productie van VIN DE FRANCE-wijnen, vooral als het gaat om internationale merken, oorsprong van de productie en wijnen met een laag alcoholpercentage”.

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een van de vier scenario's die zijn uitgewerkt op basis  van mogelijke toekomstbeelden voor de Franse wijnen.

Onder toezicht van een stuurgroep van vijftien leden, waaronder onderzoekers, public affairs-experts en wijnprofessionals, zijn vier mogelijke scenario's uitgewerkt voor de toekomstige ontwikkelingen van de categorie in de periode tot 2025-2030 op basis van de economische, klimatologische, technische en politieke omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de Franse wijnbouw.

In elk van de scenario's wordt een andere mogelijke toekomst voor de Franse wijnindustrie geschetst: twee scenario's schetsen een toekomst waarin er weinig dynamische verandering is; één scenario is ervan uitgegaan dat consumenten veel waarde hechten aan de oorsprong van de wijn; en een laatste scenario is erop gebaseerd dat de productiemethodes zijn veranderd als gevolg van klimaatverandering en dat er vanuit consumenten een grote invloed zal uitgaan.

Helaas zijn in de wereld langzamerhand hele grote spelers die de markt dicteren door de zucht naar steeds lagere prijzen op aandringen van de supermarkten. Mooie wijnen van over het algemeen kleinere wijnhuizen moet je dan toch maar blijven halen bij de wijnspeciaalzaak.

Bron:ANIVIN / FranceAg

 

Foto Paul op ten Berg

Wijndrinken is gezond! Normaal gesproken twee tot drie glazen per dag. Deze man drinkt  'slechts' een glas (1) per dag.

 

 Wijnfraude in China opgelopen naar 40%...

Dure wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux en de Bourgogne worden geëxporteerd naar China en betalen de nieuwe rijken gigantische bedragen voor. Maar ja, voor een grote naam moet je wat over hebben. Of de mensen die het kunnen betalen altijd kennis en voldoende smaakontwikkeling hebben voor dure wijnen, is de vraag. Juist daarom zijn fraudeurs actief die etiketten van dure wijnen kopiëren en ze op flessen met veel goedkopere wijnen plakken. Een groot probleem voor de tophuizen, immers hebben deze ‘nepwijnen’ niet het niveau van de ‘echte’ wijnen. Een 'flesje' wijn kan al gauw oplopen naar enkel honderden euro..!

Nu denkt men de oplossing gevonden te hebben om op de oorspronkelijke etiketten een QR-code te drukken dan kan de consument met zijn smartphone direct controleren of de wijnen wel origineel zijn.

Fraude met grote merken komt ook voor in Europa. Over het algemeen is daar meer kennis over dure wijnen en de kanalen om informatie te krijgen zijn kort, hierdoor worden fraudeurs eerder opgemerkt.

 

 

 Lekker wijntje voor 5800 euro

 In het Franse presidentiële paleis Elysee is op een veiling een deel van de keldervoorraad verkocht.De opbrengst was in een dag al bijna drie ton.. 300.000 euro… De reden van de verkoop is dat er ruimte gemaakt moet worden voor nieuwe voorraad. Uiteindelijk is het ook in Frankrijk crisis maar een lekker wijntje kunnen de Fransen in het Elysee niet buiten. De duurste fles Petrus uit 1990 bracht 5800 euro op. Voor een goedkoop flesje kon je daar ook terecht, 350 euro. Zo. Weer genoeg ruimte voor nieuwe lekkere (bewaar)-wijntjes.

In 1947 begon President Vincent Auriol met het opbouwen van een wijnvoorraad. Over het algemeen komen alleen bewaarwijnen die veel geld kosten in aanmerking voor opslag in de kelders van het Franse presidentiële Paleis . Vroeger werden alleen Franse wijnen opgeslagen, maar nu ook wijnen uit andere landen waaronder Duitsland.

                                            

 

Vat wijn voor 131.000 euro

In het beroemde Hospice de Beaune in de Bourgogne in Frankrijk wordt jaarlijks een wijnveiling gehouden van exclusieve wijnen. Sinds 2000 heeft de wijnverkoop van Hospice de Beaune niet zoveel opgeleverd als deze keer: 6.3 miljpoen euro. En dat ondanks een sterk verminderd aanbod. Er gingen maar 333 vaten onder de hamer. Dat waren er vorig jaar 516 en in 2011 nog 700. De gemiddelde vatopbrengst steeg met 26,6 %. Een Chinees kocht ‘the president’s lot’, een vat van 456 liter Meursault Genevriere Premier Cru, Cuvee Philippe Le Bon voor 131.000 euro. 

Hospice de Beaune in de Bourgogne-streek in Frankrijk was vroeger een armenhospitaal en is  in 1443 opgericht.

 .