Westland Media Columns

De kracht van de journalist is zijn pen, zijn camera, en het vrije woord ...  

 

Verbazing over vrijheid van opvatting  

31 januari 2019 Column ... Vorige week was er een zogenaamde aanvaring tussen Mirielle van der Stelt van GemeenteBelang Westland en Willy de Zoete, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP Westland over de Nashville-verklaring waar o.a. homoseksualiteit als een ziekte wordt gezien en te genezen is.

Van der Stelt wilde van De Zoete weten of zijn afstand nam van deze verklaring die zelfs door Kees van der Staaij (Tweede Kamerlid en leider van de SGP) eerder was ondertekend. Waarom wordt deze vraag gesteld aan iemand die extreem-orthodox is in de leer? Stel deze aan een moslim en je krijgt ook géén antwoord, zo is dat nou eenmaal. Vul zelf maar in. Goed of niet goed.

Stemming makerij van Van der Stelt? Ik kon dat niet achterhalen maar als zij homoseksueel (is) zou zijn voelt zij zich misschien méér aangesproken, en terecht omdat in dit land vrijheid van godsdienst en seksualiteit niet meer taboe is.

Echter, de helft van de gemeenteraad Westland denkt daar duidelijk anders over omdat bij stemming 19 leden GEEN afstand nemen van de Nashville-verklaring. Het is wel duidelijk, ook zij kiezen de kant van Willy de Zoete, en dat mag. Vrijheid van opvatting en meningsuiting.

Alleen jammer dat Van der Stelt de Zoete niet als een respectvol raadslid behandelde om haar zo onder druk te zetten. Van der Stelt wilde ook effe scoren natuurlijk alleen jammer dat zij helaas ook weer meegaat als nieuw raadslid elkaar respectloos te benaderen. Ze moet nog veel leren, zeg maar.

 

Reageren? E. JohnNavarro@live.nl

 

=====================================================================================================

 

Update

6 februari 2019 NEWS ... Een meerderheid van de Gemeenteraad gaat nu toch overstag en wil een vergunning afgeven voor een Polenhotel in Honderdland 2.

Alleen Westland Verstandig en de LPF zijn tegen. Maar ook het college vindt het hotel niet passen in het bestemmingsplan.

NL-Jobs uitzendgroep wil 225 bedden realiseren en voldoen aan de steeds groeiende vraag naar behoorlijke plekken voor arbeidsmigranten. Echter. 10.000 arbeidsmigranten werken dagelijks in de Westlandse kassen en verblijven voor een groot deel in de omringende steden. Na al velen jaren is er nog steeds geen goede strategie of beleid gevoerd hoe deze problemen op te lossen.

 

Weer Polenhotel in Maasdijk? Welnee, de politiek wil al jaren niet meewerken ... in Westland ...

  

     

                        Woonunits in Diemen                                                  Polen grootste groep arbeidsmigranten                                                        

Dagelijks werken 10.000 arbeidsmigranten in Westland

Column; Vrijdag 17 augustus 2018; Wij, hier in Westland, willen helemaal geen arbeidsmigranten huisvesten om nog maar niet te spreken over vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Arbeidsmigranten hebben we nodig anders kan het werk in de kassen domweg niet gedaan worden. Dat weten we toch wel met zijn allen?  Maar hier overdag lekker werken en daarna wegwezen, naar de meest armoedige wijken in de grote steden rondom. Dat vinden wij heel normaal hier, hoe asociaal. Gelukkig zijn er steeds meer arbeidsmigranten, meest van Poolse afkomt, die hier een gezin stichten, vast werk proberen te krijgen en zich huisvesten. Niks mis mee.

Kleine historie

Zeker tien jaar geleden maakte ik mijn eerste documentaire over arbeidesmigranten en vooral hoe ze hier moesten wonen en de noodzaak van hun aanwezigheid. Na drie documentaires en vele ... vele reportages over dat onderwerp en vele ... vele mooie verhalen van onze politici zijn we geen steek vooruit gekomen. Oké. Er is één Polenhotel gekomen in Maasdijk die het financieel uiteindelijk ook niet kon redden en is overgenomen. Dan hebben we nog een groot gebouw staan in Wateringen wat ook helemaal TOP was of is ... en nóg zijn we er niet uit. Waarom? Omdat onze politici, lees de achterban, geen arbeidemigranten willen helpen.... PUNT!

Destijds een prachtige documentare gemaakt over uitzendorganisatie Goodmorning uit Brabant die in Westland mensen hadden werken en voor tien jaar units neer wilde neerzetten en groot wilde investeren in De Lier langs de A4. Afgeblazen. Geen vergunning ook niet voor 10 jaar.

Zij hebben in Steenbergen een oud klooster gekocht, Stella Maris, en woonrumtes gemaakt waar dagelijks 400 arbeidsmigranten worden gehuisvest. Met groot succes voor de betrokkenen en de omgeving. Een voorbeeld project. Westlandse politici hebben het bezocht. Afgeblazen. Vonden ze niks. Nu reizen dagelijk ca. 200 arbeidsmigranten heen en weer tussn Westland en Zwijndracht waar appartenmenten zijn aangekocht door Goodmorning uitrzendorganisatie. Goed zo. Zijn wij ze kwijt, zo word er gedacht.

Grote bijeenkomst in de raad van Westland waar uitzendbazen hun zegje konden doen over huisvesting. Wat schetste ieders verbazing? 'Wij zitten niet te wachten op huisvesting in Westland', was hun reactie'. Het grote probleem is het seizoenswerk waardoor alleen een arbeidsmigrantenhotel echt niks kan verdienen. Dát is ht allergrootste probleem.

Ook een grote uitzendorganisatie Van Koppen en Van Eijk voor de camera gehad. Hebben totaal geen problemen met het huisvesten van arbeidsmigranten en verdelen ze over een vrij groot gebied in Zuid Holland.

De grootste Amarylliskweker van Europa Koppert * is jaren geleden met ideeën gekomen om woonunist op zijn eigen grond neer te zetten. Hij wilde zo minimaal één miljoen investeren. Afgeshoten door de politiek omdat de grond, midden tussen zijn eigen kassen (die niet gebruikt wordt) een agrarische bestemming heeft. Nu staan er enkel voor een handjevol migranten wat woonunits. Alle goede ideeën van deze topkweker werd als lastig ervaren. Hoe is het mogelijk. Hij zorg(de) juist voor oplossingen!

Waar komt dan nu vandaan dat Westland voor 2000 plaatsen moet zorgen voor arbeidsmigranten. Van de provincie maar ook Westland heeft zich gecommiteerd daaraan, dat ze dat wel effen flikken, voor elkaar krijgen. Niet meer en niet minder. Begin er maar aan het zal wéér helemaal niks worden.

Wethouder Zwinkels komt in september met 16 potentële locaties voor arbeids- migranten. We gaan het zien we gaan het weer beleven. Parole...parole ... parole ... praatjes ... praatjes ... en praatjes. Niks meer, niks minder.

Wij willen geen arbeidsmigranten huisvesten in bepaalde gebouwen zeker niet in de kernen, we laten ze gewoon opgaan in onze Westlandse samenleving. We hebben ze nodig, anders kan de tuinbouw het wel schudden. De Polen? Die houden het steeds meer voor gezien. Nu komen en zijn de échte arme volkeren aan de beurt, Bulgaren en Roemenen om in Westland te werken. Hartstikke goed. Kunnen die mensen zich ook ontwikkelen en hun families een betere toekomst geven.

Polenhotel in Maasdijk? Welnee, kan niemand iets aan verdienen. Wél een 'normaal' hotel en congrescentrum? Of er dan plaats is voor de meest arme arbeidsmigrant, is te betwijfelen.

* Koppert heeft in juli j.l. een oproep gedaan voor de laatste twee maanden van het jaar waar hij 400 mensen nodig heeft. Tijdelijk. Welke Westlander meldt zich?

Reageren? E. JohnNavarro@live.nl

 

 Boerkini is leuk, maar bikini is toch leuker om te zien?      

Column; Verkleedpartijen zijn toch leuk. Vrouwen van onze moslimgemeenschap dossen zich uit in een zwempak wat alles verhuld. Mannen mogen geen blote lichaamsdelen zien van de moslimvrouwen. Nou en. Verbieden die boerkini? Natuurlijk niet. Moslimvrouwen moeten bedekt zwemmen, dat zijn nou eenmaal de wetten van de islam en dat willen we allemaal toelaten hier. Ook de andere islam wetten, straks in het onderwijs. Vrijheid van meningsuiting over de islam moeten we ons in beperken. Onze Westerse vrijheid van meningsuiting geldt straks niet meer omdat wij dit allemaal toe moeten laten, om ja? We moeten onze moslims nou eenmaal beschermen, vindt de linkse en ook de rechtse politiek. Maar wat doen deze 'gasten' daar zelf aan?

Ik ben weer eens in de Haagse Schilderswijk en Transvaalbuurt geweest voor het maken van een reportage. Daar zie je hoe mensen leven en met elkaar omgaan. Als Hollandse jongen kun je daar overdag best rondlopen al kijken sommige wat vreemd op, maar in principe loop je er veilig. Tenminste met een groep begeleiders uit de buurt, maar haal geen camera te voorschijn, want dan gelden andere normen, volgens meest Noord-Afrikaanse bewoners. De vaste term is,"opkankeren met die camera". Deze keer kwam de opmerking van een mooi hoofddoekdragend jong meisje die dacht dat ik vrouwen gefotografeerd had, 'en dat mag niet, zei ze'. Zo gaat dat daar. Niks persvrijheid. 'Je bek houwen', zei ze dreigend met een Haags plat accent. Er kwamen al wat mannen op af. Ja. Dat zijn de regels die daar gelden en moet iedereen zich aan houden. De regels van de (gelovige) Islam zijn anders dan onze Nederlandse regels die niet meer gelden voor hunnie. En we laten het allemaal toe, neen, we hebben het allemaal toegelaten. We kunnen dat niet meer veranderen.

Door de jaren heen is mijn persoonlijke ervaring met mensen van Marokkansen, Turkse of andere etnische bevolkingsgroepen niet slecht geweest. Bovendien ben ik tegen elke vorm van discriminatie of onderdrukking. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals nu Syrië moeten zeker opgevangen en geholpen worden. Tijdelijk. Maar nu ga ik merken dat juist de bevolkingsgroepen die we de gelegenheid hebben gegeven gebruik te maken van alle mogelijkheden die onze samenleving biedt en is opgebouw door onze ouders gebaseerd op Joods-Chriselijke gronden, toch met grotere regelmaat met voeten getreden wordt. Geen nieuws natuurlijk, maar ik wil juist niet accepteren dat mensen van allerlei geloven en rassen niet goed en vreedzaam met elkaar kunnen leven... maar dat moet van twee kanten komen, en dat ligt gevoelig.

Wat dan? Hoe komt het dat het toch mis gaat, of is gegaan?

Ruim dertig jaar geleden zei de toenmalige VVD voorman Frits Bolkestein dat wij grote groepen arbeidsmigranten niet permanent toe moesten laten omdat er uiteindelijk niet voldoende werk, huisvesting en toekomst zou zijn voor (toen) met name mensen uit moslimlanden. Door de linkse (overigens ook zakkenvullende) politiek werd Bolkestein een racist genoemd, weg gehoond. Sterker nog, onmenselijk genoemd. We hadden arbeidsmigranten nodig en we moesten armere Zuid-Europese landen juist helpen zich te ontwikkelen. We kennen de gevolgen. Frits Bolkestein is een intellectueel en groot visionair denker, hij voorspelde wat is uitgekomen.

Nu al voor de derde generatie zijn er moslimbevolkinggroepen die aan de onderkant van de samenleving verkeren en in stand moeten worden gehouden door de overheid. De vierde generatie dient zich al aan. Ook moslimouders willen toekomst voor hun kinderen, maar als ze solliciteren en de ontvanger ziet aan de postcode dat de brief uit het Schilderswijk komt, wordt deze ongeopend weggegooid. Kansloos door je afkomst. Hoe frustrerend is dat!?! Er bestaat een onderzoek dat Italiaanse migranten in Amerika pas bij de vierde generatie voet aan de grond kregen en volwaardig mee konden doen in onderwijs en de sameleving.

Alleen al in Den Haag zijn mensen uit 140 ... (honderdveertig)... landen. Nu zijn er ook veel mensen uit de voormalige Oost- Bloklanden. Mensen uit Afrikaanse landen zijn ook sterk vertgenwoordigd. Ik zie gewoon in het voorbij lopen dat ze handelen op straat en verdoezelen dingen ... wat voor zaken/dingen?

Waar is het fout gegaan? De fouten beslissingen van onze politici uit het verleden en nog steeds. Mensen die wij als gast hier hebben toegelaten, of nog toelaten, moeten we volledig mee laten doen maar het moet echt van twee kanten komen. Maar daar zit niet alleen het probleem. Er is niet voldoende werk voor iedereen, daar moeten we mee leren leven. Zouden die politici wel eens in die wijken rondwandelen waar al die mensen leven? Ik betwijfel het. Zij genieten van hun welverdiende dikke pensioenen ook al waren hun beslissingen desastreus voor vele generaties zowel autochtoon als allochtoon.

Bij mijn rondgang door de Schilderswijk sprak ik (via een tolk) een Marokkaanse man die al 35 jaar in Nederland woont en niet onze taal beheerst. Hij klaagde dat zijn huurhuis aan de binnenkant niet geschilderd werd door de corporatie. Als huurder ben je namelijk voor het onderhoud aan de binnenkant van je woning zelf verantwoordelijk. Hij snapte er niks van en verliet vroegtijdig de bijeenkomst. Een andere groep mannen die de bijeenkomst volgde van afstand maakte later de opmerking tegen mij. "Wacht maar, als wij het straks voor het zeggen hebben, verandert alles". Hij sprak vloeiend Nederlands. Ik geloof hem.

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

 

Marokkanen zijn te duur voor tuinder

Ik stond te filmen bij een kascomplex en dat roept nogal eens wat vragen op. Hier ontmoette ik twee keurige Marokkaanse mannen van begin veertig die hier waren opgegroeid en twintig jaar een goede zaak hebben gehad met dertig man personeel die werden uitgeleend in de tuinbouw. Ze ‘hadden’ een goede zaak. Nu liepen ze te leuren of ze met zijn tweeën nog werk konden vinden. Ik kwam aan de praat en kreeg een verhaal;                                                                                                                                                               

“ Ruim twintig jaar geleden zijn wij, mijn broer en ik, begonnen met het werken in de kassen gestimuleerd door onze vader die ook in de kassen werkten. Eerst kregen we een klein loon maar al snel werd ons verzocht of we ‘het werk’ niet wilde aannemen. Dat wilde we wel want door de vele uren die we maakten verdienden we veel meer geld. Iedereen tevreden. De tuinder en wij.                

In de loop der jaren hebben we altijd goed werk gehad en hadden een zaak met gemiddeld dertig man personeel. We verdienden allemaal goed en hielden vele gezinnen aan het eten. We hadden een goede naam opgebouwd bij de tuinders en meest vaste klanten. Zo`n jaar of  vier geleden kwam langzaam de klad in het verkrijgen van werk , ook bij de vaste klanten. Tuinders lieten ons uurlonen zien van andere waar wij geen mensen voor konden laten werken, legaal, wel te verstaan. Ik wist en weet wie onder de prijs werken maar je wil mensen ook niet verraden, wat bereik je ermee?                                                                                                   

Inmiddels zijn we jaren verder en van werkgever weer werknemer geworden waar het heel moeilijk is werk te krijgen. Al het personeel is inmiddels ontslagen wat ons veel geld heeft gekost . Marokkanen willen ze niet meer, wij zijn te duur. Vroeger werden de eerste Marokkaanse werknemers ook uitgebuid, nu de Polen”. Maar vroeg ik; ’Er zijn toch wetten, en controles, en wettelijk minimum loon’. “ Meneer, weet u wel ‘echt’ wat er allemaal gebeurt in de kassen”? … was de reactie van Nederlandse Marokkaan” !

Uiteindelijk is het een treurig verhaal wat ik graag op camera had willen hebben om als voorbeeld te stellen. Maar de mensen wilde dat niet. Waarom niet vroeg ik, trots meneer, dat hebben we nog over… trots … We gingen even treurig uit elkaar, maar ik vond wel dit verhaal te moeten vertellen. Ook Marokkanen willen gewoon werk hebben. Kaf, zit er altijd  tussen het koren.

 Column JFN

 

 

Vaste baan voor jong en vooral oud (55)! verleden tijd

Vraag naar arbeidsmigranten neemt toe …

Het aantal vaste banen is gigantisch teruggelopen. De kans dat iemand een contract voor onbepaalde tijd krijgt aangeboden, komt bijna niet meer voor. Dat zegt het UWV op basis van cijfers. Dit geldt ook voor Westland en de regio.

De kans een vaste baan te krijgen is langzamerhand verdwenen. Over heel 2010 kregen 83.000 mensen een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Een jaar later, in 2011, kregen nog maar 2.000 nieuwe werknemers een vast contract. Dat is een daling van 93%. Dramatisch, noemt het UWV dit. Voor 2013 ziet het er niet beter uit, en dit geldt zeker ook voor onze regio waar steeds meer bedrijven inkrimpen op personeel of failliet zijn gegaan.

Tijdelijke contracten worden nog zelden omgezet in een vaste arbeidsovereenkomst. Er zijn bedrijven die wisselen steeds van personeel om maar geen vaste arbeidsovereenkomst te hoeven geven. Alleen bij vacatures die heel moeilijk te vervullen zijn, zoals in de transportsector, bieden werkgevers vaste contracten om toch aan personeel te kunnen komen.

Volgens de uitzendorganisaties van arbeidsmigranten groeit de vraag naar tijdelijke uitzendkrachten. Echter geven zij de voorkeur aan jongere tot 23 jaar. Maar ook hier gaat het bijna alleen om tijdelijk werk.

Werkgevers laten zich weinig gelegen liggen aan de positie van zwakke groepen, blijkt uit onderzoek. Slechts bij 2 procent van de vacatures wordt voor een 55-plusser gekozen. Minder dan 2 procent van de opengevallen arbeidsplaatsen wordt vervuld door een arbeidsgehandicapte. Ongeschoolde krachten komen er helemaal slecht vanaf hoewel 14 procent van de vacatures geen opleiding vereist. Dit is niet de strategie die dit kabinet voorstaat.

 

De hele wereld weet Westland te vinden... Nederlanders niet... Naamsbekendheid slecht? Welnee, IMAGO is TOP

 (niet verder vertellen hoor, komen ‘ze?’ allemaal hier naar toe’…) 

Het onderzoek van Hendrik Beerda ‘Brand’ Consultancy over de bekendheid van steden in Nederland heeft niks te maken met IMAGO van Westland zoals sommige overschrijfmedia in juni j.l. meldde. Hoe zit het echt? Bovenstaand bedrijf doet aan “Branding”= ‘een merk in de markt zetten,werken aan naamsbekendheid’. Die naamsbekendheid is nog niet goed al weten heel veel mensen in de wereld wel onze tuinbouwbedrijven te vinden. Hoezo geen naamsbekendheid!?! Nou en? Westland moet dus verder in de markt gezet worden maar heeft nu niks met imago of onderzoek daarna te maken. In 2009 is de Stichting Imago Westland opgericht. En we hebben Westland Marketing die probeert hooggekwalificeerde mensen naar Westland te halen omdat onze techniek steeds geavanceerder wordt. TOP! Toch moeten we met zijn allen nog even aan de bak…WAAROM? ….

… We zijn té introvert en communiceren slecht of niet naar buitenwestlanders…we zijn te  gewoon … geen praters, vertellers, promotors maar gewoon werkers. En daar zit het probleem. Werkers. Die worden niet altijd gewaardeerd in deze tijd, en de vuile was houden we ook allemaal binnen en proberen er toch het beste van te maken, niks mis mee… denken wij… We trekken wel de hele wereld over en sluiten ons echt niet op in onze kassen hoor…

IMAGO? … Westland is; qua oppervlakte bijna net zo groot als Den Haag. We hebben meer dan 100.000 inwoners en onze Greenport is een van de drie belangrijkste economische motoren van Nederland. We zijn het grootste geconcentreerde tuinbouwgebied van de wereld. Onze tuinders telen het meest duurzaam van de hele wereld. We hebben de meest moderne tuinbouwkassen van de hele wereld, ja, van de hele wereld. We blijven innoveren, zelfs in deze tijd. We hebben de op een na grootste bloemenveiling van de wereld. We zijn een kennisgebied en het meest duurzaam waar het maar kan. We hebben de meest moderne innovatieve toeleveringsbedrijven binnen en buiten de tuinbouw. We zijn een kennisgebied en hebben behoefte aan meer hoogopgeleide mensen. We hebben onze WKK (Warmte Kracht Koppeling). We gebruiken via gesloten kassystemen de overtollige warmte voor het verwarmen van woningen. We houden ons bezig met het boren naar aardwarmte en gebruiken deze zelfs al. We hebben prachtige (groene) dorpen met (meest) mooie winkelcentra`s of nieuwe komen eraan.

Voor de bereikbaarheid werken we aan grote infrastructurele projecten (3in1 Project) en zijn op 40 plekken, ja 40 plekken(!) bezig wegen en verbindingen te verbeteren. We hebben prachtige moderne bedrijventerreinen, en prachtige woonwijken. Nieuwe komen er aan (Ter Heijde) We hebben moderne scholen. Een open cultuur met college en gemeenteraad. We hebben een rijke kunst- en cultuur, verenigingen en organisaties. De jaarlijkse zomerfeesten in de kernen zijn een traditie geworden. We hebben goede horecabedrijven gezellige bars- en restaurants. We hebben 8 kilometer prachtig strand. We hebben onze Zandmotor(!)

In deze zeer moeilijke economische tijd zijn er (tuinbouw) bedrijven die blijven innoveren en een voorbeeldfunctie hebben in de wereld, ja, de wereld…

Wat we niet hebben is een behoorlijk representatief gemeentehuis. Maar wij hebben er vijf (5) … En we hebben onze Westland Marketing … En …we hebben onze Edward Koornneef …die twee jaar lang de titel mag voeren van ‘Beste Supermarkt Ondernemer’ van Nederland. Dat is een ambassadeur die we nodig hebben. En we hebben Sjaak van der Tak ‘onze’ reclameman van Westland…

We hebben Sportverenigingen met prachtige accommodaties en betrokken vrijwilligers. Varend Corso (550.000 bezoekers)! Een gigantisch goede doelen bereidheid wat elk jaar weer miljoenen oplevert…zelfs in deze moeilijke economische tijd, geweldig..!..geweldig!

Windmolens? EEN (1)! Dat willen we nu even niet. Komt later wel…

… Nog wel even die Zandmotor promoten. Landelijk, wel te verstaan. Een ijstent erop en vrijwillige gidsen die mensen rondleiden. Wel zorgen dat we kunnen parkeren daar of een pendelbus regelen van een reeds bestaande parkeerplaats. Actie voor de politiek.

Als iemand ons imago wil onderzoeken moeten ze eens langs komen hier. Alhoewel. Laten ze lekker weg blijven… anders wordt het veel te druk hier, we regelen het zelf wel.

Buitenwestlanders zijn nog steeds niet ‘Inspired by Westland’… maar Westland is TOP..!